Fagforbundets kvinner med røde strømper for abortloven: – Jeg kjenner at jeg blir sint

NEI TIL ENDRING: Kvinner i Fagforbundet demonstrer mot endring i abortloven. F.v. Mette Nord, Maren Oddvang, Siri Follerås, Randi Færvik, Stine Westrum, Petra Westrum (6mnd), Anna Elisabeth Uran, Trine Posaas Nilsen og Kathrine Forsdahl.

NEI TIL ENDRING: Kvinner i Fagforbundet demonstrer mot endring i abortloven. F.v. Mette Nord, Maren Oddvang, Siri Follerås, Randi Færvik, Stine Westrum, Petra Westrum (6mnd), Anna Elisabeth Uran, Trine Posaas Nilsen og Kathrine Forsdahl.

Hanna Skotheim

Abortdebatten har fått fagbevegelsens kvinner i kampmodus. – Det virker som om Erna selger Høyres politikk for å beholde makten, sier Mette Nord.

2018111613194620181116135801

guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no

På lørdag vil flere tusen samles rundt om i landet for å demonstrere mot statsminister Erna Solbergs (H) forslag om å endre abortlovens paragraf 2c. Blant disse er flere av Fagforbundets medlemmer.

Mette Nord skrev i et innlegg på Facebook denne uka at det er uforståelig at vi i Norge i 2018 må demonstrere for kvinners rett til å bestemme over egen kropp. I samme innlegg oppfordrer hun til å støtte aksjonen lørdag 17. november og ta på røde strømper. Innlegget har nesten 200 likes og er delt 35 ganger.

Her blir det demonstrasjonar mot endringar i abortlova

Misforsto tallene

Erna Solberg har lokket KrF med å endre abortlovens paragraf 2c for å få ned aborttallene. KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad som trolig vil ta over som leder dersom Knut Arild Hareide går av, har støttet opp om forslaget og håper endringen trer i kraft.

Ifølge abortlovens paragraf 2c kan abort gjennomføres i uke 12 til 18 dersom det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet.

Ropstad har uttalt at han forventer at det vil føre til færre aborter, men det var før han skjønte at han hadde lest aborttallene feil. Han hevdet også at mange senaborter skyldtes leppe-kjeve-ganespalte eller klumpfot alene. Det stemmer ikke, noe som har bidratt til at flere vil demonstrere på lørdag.

SINT: Mette Nord mener det krever andre tiltak enn lovendring for å få ned aborttallene.

SINT: Mette Nord mener det krever andre tiltak enn lovendring for å få ned aborttallene.

Hanna Skotheim

Mener Erna frir til KrF

Ernas forslag om endringen kom rett etter at Hariede foreslo å gå i regjering med Ap og SV. Mette Nord tror dette bare er et frieri til KrF for å beholde regjeringsmakta.

– Det virker som om hun selger Høyres politikk for å beholde makten. Å legge noe som berører så mange og er så prinsipielt viktig i en forhandlingspott, er helt feil, sier hun.

– Jeg blir sint

Nord blir tydelig opprørt når hun snakker om saken, og er ikke fornøyd med hvordan abort blir snakket om av politikerne. Men som Erna mener hun det trengs en holdningsendring.

– De får det til å høres ut som kvinner flyr ned dørene på sykehusene, noe som er helt feil. Så ja, det trengs en holdningsendring. Jeg tror ingen som er for fri abort er for høye aborttall. Jeg kjenner at jeg blir sint når jeg snakker om det, sier Nord.

DEMONSTRERER: Kvinnene i Fagforbundet vil ikke ha noe av at kvinners rettigheter blir solgt for makt.

DEMONSTRERER: Kvinnene i Fagforbundet vil ikke ha noe av at kvinners rettigheter blir solgt for makt.

Hanna Skotheim

Ett skritt fram, to tilbake

Mette Nord er ikke den eneste som blir opprørt over lovendringsforslaget. Kvinner med forskjellige verv i Fagforbundet stilte opp på jobb med røde strømper etter Mettes oppfording torsdag.

– Det er viktig å si ifra om at vår kropp ikke skal brukes til forhandling, hvorfor skal det alltid gå ut over oss? Endringen blir å gå ett skritt fram og to tilbake, sier Maren Oddvang.

Kvinnene skal alle samles foran Stortinget på lørdag, og er enige med Nord om at det må andre tiltak til for å få ned aborttallene, som forøvrig er lavere enn noen gang.

– KrF viser ikke særlig solidaritet ved å selge kvinners rettigheter, det de gjør nå er stikk i strid med deres politikk. De bør heller styrke rettighetene til de som får syke barn, det hadde vært KrF-politikk i praksis, sier Siri Follerås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy