JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet-topp mener Arbeiderpartiet går i riktig retning

FORNØYD: Nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen er stort sett fornøyd med den arbeidslivspolitikken som Arbeiderpartiet legger opp til. - Den representerer en ny giv, sier han.

FORNØYD: Nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen er stort sett fornøyd med den arbeidslivspolitikken som Arbeiderpartiet legger opp til. - Den representerer en ny giv, sier han.

Fagforbundet

– Når Siv Jensen karakteriserer den nye arbeidslivspolitikken til Arbeiderpartiet som «galskap», beviser det for meg at partiet beveger seg i riktig retning, sier nestleder i Fagforbundet Odd-Haldgeir Larsen.

2018092013212220230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Han mener det som ble lagt fram på Arbeiderpartiets landsstyremøte denne uka representerer en ny giv i partiets arbeidslivspolitikk.

– Dette er en kraftig forbedring i riktig retning. Etter fem år med blåblå regjering er det blitt en ubalanse i styrkeforholdet mellom arbeidsgivere, staten og arbeidstakerne. Ved å styrke arbeidstakernes rettigheter ønsker Ap å gjenopprette balansen som er selve forutsetningen for den norske modellen og samarbeidet mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere som har gjort Norge til et av verdens beste land å bo i, sier Larsen.

Slik skal Arbeiderpartiet gjenreise seg som arbeiderparti

– I tillegg er det viktig at de foreslår å doble fagforeningsfradraget. En viktig del av et velfungerende og regulert arbeidsliv er at både arbeidsgivere og arbeidstakere er organisert. Dette har vært helt avgjørende for den velstanden og de velferdstilbudene vi har opparbeidet oss i Norge, fortsetter han.

Nestlederen er videre glad for at Ap ønsker å satse på livslang læring og kompetanseutvikling i arbeidslivet.

– Vi har fått et pensjonssystem som gjør at folk må stå lenger i jobb for å få en god pensjon. Da er det samtidig viktig at alle ansatte får muligheten til å henge med i den tekniske utviklingen slik at de faktisk har mulighet til å stå så lenge i jobben som myndighetene ønsker, sier han.

Fortsatt en jobb å gjøre i det offentlige

Hundre prosent fornøyd er han imidlertid ikke.

– Jeg mener Ap må fortsette å samarbeide med partene i arbeidslivet om å profesjonalisere kommunene, fylkene og staten som en seriøs arbeidsgiver for sine ansatte.

– Her må kommunestyrerepresentanter, fylkestingsrepresentanter og ledere i staten ble enda mer bevisst på sin rolle som arbeidsgiver. Det offentlige Norge sysselsetter svært mange ansatte, og da er det viktig at de opptrer som en seriøs arbeidsgiver.

– Her har både politikere og vi i fagbevegelsen fortsatt en viktig jobb å gjøre, og den må vi gjøre sammen, sier han.

Ikke konkurranse og privatisering

Derimot setter nestlederen stor pris på at partiet nå vil sette foten ned for omfattende konkurranseutsetting og privatisering av offentlig tjenester.

– Når vi ser at det i hovedsak konkurreres om gi det laveste anbudet ved å gå løs på de ansattes arbeidsbetingelser – ikke minst pensjonen de skal leve av når de blir eldre – sier det seg nesten selv at dette er svært viktig for våre medlemmer, sier han.

Det er nettopp rekommunalisering og at det offentlige selv som skal drive offentlig tjenester som har fått Siv Jensen til å mene at det Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre holder på med er den reneste galskap.

– For meg er det et godt bevis på at Ap er på riktig kurs, sier Odd-Haldgeir Larsen.

Representanter fra fagbevegelsen

Utvalget som denne uka la fram forslaget til Arbeiderpartiets nye arbeidslivspolitikk har hatt flere representanter fra fagbevegelsen, blant annet Gunn Karin Gjul som er leder for Fagforbundets samfunnspolitiske avdeling.

Gunn Karin Gjul om Aps framtidige politikk: Vil ha en tillitsreform i alle kommuner

– Jeg synes resultatet viser hvor nyttig det er når fagbevegelsen samarbeider tett med Arbeiderpartiet i saker som dette. Med denne nye given i arbeidslivspolitikken har partiet gått tilbake til røttene sine og vil igjen representere arbeidsfolk.

Det er viktig, og forhåpentligvis vil det også slå ut på meningsmålingene i form av større oppslutning fra nettopp arbeidsfolk eller «folk flest», sier Odd-Haldgeir Larsen.

Grande: – Ap skal være partiet for «the working class hero»

Legges fram i oktober

Aps arbeidslivsutvalg skal levere sin innstilling i starten av oktober, men presenterte sine første forslag for landsstyret denne uka.

Lederen i utvalget, Arild Grande varslet en tøffere linje mot EØS-avtalen da han la fram utvalgets forslag på Aps landsstyremøte.

– Ap skal velge hensynet til arbeidstakerne framfor hensynet til EU og EØS-avtalen fremover, sa han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TØFFERE LINJE: Arild Grande varslet en tøffere linje mot EØS-avtalen da han la fram utvalgets forslag på Aps landsstyremøte

TØFFERE LINJE: Arild Grande varslet en tøffere linje mot EØS-avtalen da han la fram utvalgets forslag på Aps landsstyremøte

Leif Martin Kirknes

Grande sa at utvalgets to hovedforslag er et kompetansefond som skal sikre kompetanseutvikling hos alle arbeidstakere, og et nasjonalt løft for å kvalifisere dem som i dag står utenfor arbeidslivet.

Utvalget kommer også med flere forslag for å styrke arbeidstakeres rettigheter, som nye krav til innsyn i lønns- og arbeidsforhold ved kjøp av tjenester til offentlig sektor og økt innsyn i informasjon om aktører med alvorlige brudd på arbeidslovgivningen sektor. Utvalget mener det bør vurderes å offentliggjøre dommer og sanksjoner ved brudd på arbeidslivslovgivningen etter svensk modell.

Utvalget vil også stramme inn på mulighetene til å organisere ansatte i enkeltmannsforetak slik det blant annet er gjort i selskapet Aleris.

I tillegg ønsker Utvalget at opplæring i den norske arbeidslivsmodellen kommer inn i læreplanene i norsk skole. Det foreslår også å doble fagforeningsfradraget og gjeninnføre den kollektive søksmålsretten som den borgerlig regjeringen fjernet. Og fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy