HAR TRUA: – Vi må kunne kombinere begge disse tingene – en kraftfull grønn politikk som sikrer verdiskaping og gode velferdsordninger for fellesskapet, sier fagforbundsleder Mette Nord om forslagene Fagforbundet har sendt til LO-kongressen, som omhandler videre oljeutvinning på norsk sokkel.
Leif Martin Kirknes
marte.bjerke@fagbladet.no
– Normalt sett pleier vi å finne gode løsninger, så det er en samla kongress og ikke et skjørt flertall på midten. Det tror jeg vi også er best tjent med i denne saken, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.
{f1}
– Må kunne kombinere miljø og arbeidsplasser
Den siste uka har flere medier skrevet om «oljekrangel» i LO. Krangelen har dreid seg om at store LO-forbund som Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor (HK) har foreslått at det ikke skal åpnes nye olje- og gassfelt og at leteaktiviteten bør nedskaleres. De tre forbundene har sendt forslag til LO-kongressen om dette (se mer i faktaboks), men forslagene er blitt avvist.
På den andre siden av diskursen finner vi forbund som Fellesforbundet og Industri Energi, som organiserer ansatte i olje- og gassindustrien. Disse er bekymret for framtidige arbeidsplasser.
– Jeg har stor respekt for Fellesforbundets og Industri Energis bekymring for framtidige arbeidsplasser. Men vi må kunne kombinere begge disse tingene – en kraftfull grønn politikk som sikrer verdiskaping og gode velferdsordninger for fellesskapet, sier Nord til Fagbladet.
LES OGSÅ: Oljekrangel i LO: Nå vil Fagforbundet la oljen ligge
Oljestriden i LO er på ingen måte ny. Allerede i 2016 truet industrien med å skape sitt eget kartell utafor LO, hvis kongressen vedtok et nei til konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Under LO-kongressen i 2017 kom delegatene fram til et kompromiss, som innebar at LO stilte seg positive til konsekvensutredning av deler av området.
LES OGSÅ: Fagforbundet overkjøres i LO-oljekrangel
Miljøspørsmålet er viktig for Fagforbundet
LOs sekretariat har foran årets kongress avvist forslagene fra blant andre Fagforbundet om en grønnere retning for landsorganisasjonen.
– Vil Fagforbundet opprettholde forslagene?
– Noen av disse, for eksempel varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, anser vi som et forslag som nesten allerede er gjennomført. Det er ingen realitetsendring i forhold til dagens politiske sammensetning og flertall, sier Nord, og legger til:
– Men forslagene våre vil sannsynligvis bli reist under kongressen. Og så vil vi ha en god debatt.
En gjennomgang av fordelingen av delegater på årets LO-kongress viser at det sannsynligvis kan være flertall for en grønnere politikk, i tråd med Fagforbundets forslag. Når Fagbladet spør om dette bør gjenspeiles i LOs framtidige politikk, svarer Nord følgende:
– Nå skal kongressen drøfte en lang rekke saker, og så skal redaksjonskomiteen gjøre sin jobb. Da tenker jeg at kongressen til slutt kommer fram til gode og framtidsretta løsninger også i klimapolitikken.
– Hvor viktig er klima- og miljøspørsmålet for Fagforbundet?
– Det er viktig, fordi våre medlemmer jobber i beredskapssektoren som allerede har merket klimaendringene. Hendelser knytta til dette får et veldig stort omfang, de går utover innbyggere og store fellesskapsverdier, og setter også ansatte i en vanskelig situasjon. Dette er et viktig spørsmål ikke bare for Fagforbundet, men for oss alle, sier Nord.
– Viktig med et samla LO
Fagforbundslederen mener også at det politiske klimaet på utsiden av LO-kongressen kan påvirke klimaet innenfor. Hun trekker fram regjeringens havvindsatsing som en positiv nyhet både for miljøet og for industriarbeidsplasser.
Og det å ha to tanker i hodet samtidig er noe LO-kongressen har lang og god tradisjon for, hevder hun.
– Den kollektive fornuften er stor. Vi tenker at det er bedre med gode forlik og kompromisser enn skjøre flertallsvedtak. Dette er Norges største politiske verksted. Det er viktig at vi etter en uke med gode debatter kommer ut som et samla LO, sier Nord.
LO-kongressen
• LOs øverste organ. Alle forbundene er representert. Delegatene bestemmer hvordan organisasjonen skal utvikles, hva pengene fra kontingentene skal brukes til og på hvilke områder LO skal satse politisk.
• Holdes hvert fjerde år. Årets kongress er fra 30. mai til 3. juni.
Kilde: FriFagbevegelse
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB