JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbund-leder Mette Nord gir seg ikke i «oljekrangelen»: – Forslagene våre vil sannsynligvis bli reist under kongressen

HAR TRUA: – Vi må kunne kombinere begge disse tingene – en kraftfull grønn politikk som sikrer verdiskaping og gode velferdsordninger for fellesskapet, sier fagforbundsleder Mette Nord om forslagene Fagforbundet har sendt til LO-kongressen, som omhandler videre oljeutvinning på norsk sokkel.

HAR TRUA: – Vi må kunne kombinere begge disse tingene – en kraftfull grønn politikk som sikrer verdiskaping og gode velferdsordninger for fellesskapet, sier fagforbundsleder Mette Nord om forslagene Fagforbundet har sendt til LO-kongressen, som omhandler videre oljeutvinning på norsk sokkel.

Leif Martin Kirknes

 Mette Nord tror det er mulig å finne «en kraftfull grønn politikk» for LO som de mest oljeavhengige industriforbundene også kan leve med. – Det er bedre med gode forlik og kompromisser enn skjøre flertallsvedtak, sier Nord.

2022051309440320220513105512

marte.bjerke@fagbladet.no

– Normalt sett pleier vi å finne gode løsninger, så det er en samla kongress og ikke et skjørt flertall på midten. Det tror jeg vi også er best tjent med i denne saken, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

{f1}

– Må kunne kombinere miljø og arbeidsplasser

Den siste uka har flere medier skrevet om «oljekrangel» i LO. Krangelen har dreid seg om at store LO-forbund som Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor (HK) har foreslått at det ikke skal åpnes nye olje- og gassfelt og at leteaktiviteten bør nedskaleres. De tre forbundene har sendt forslag til LO-kongressen om dette (se mer i faktaboks), men forslagene er blitt avvist. 

På den andre siden av diskursen finner vi forbund som Fellesforbundet og Industri Energi, som organiserer ansatte i olje- og gassindustrien. Disse er bekymret for framtidige arbeidsplasser. 

– Jeg har stor respekt for Fellesforbundets og Industri Energis bekymring for framtidige arbeidsplasser. Men vi må kunne kombinere begge disse tingene – en kraftfull grønn politikk som sikrer verdiskaping og gode velferdsordninger for fellesskapet, sier Nord til Fagbladet.

LES OGSÅ: Oljekrangel i LO: Nå vil Fagforbundet la oljen ligge

Oljestriden i LO er på ingen måte ny. Allerede i 2016 truet industrien med å skape sitt eget kartell utafor LO, hvis kongressen vedtok et nei til konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Under LO-kongressen i 2017 kom delegatene fram til et kompromiss, som innebar at LO stilte seg positive til konsekvensutredning av deler av området.

LES OGSÅ: Fagforbundet overkjøres i LO-oljekrangel

Miljøspørsmålet er viktig for Fagforbundet

LOs sekretariat har foran årets kongress avvist forslagene fra blant andre Fagforbundet om en grønnere retning for landsorganisasjonen.

– Vil Fagforbundet opprettholde forslagene?

– Noen av disse, for eksempel varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, anser vi som et forslag som nesten allerede er gjennomført. Det er ingen realitetsendring i forhold til dagens politiske sammensetning og flertall, sier Nord, og legger til:

– Men forslagene våre vil sannsynligvis bli reist under kongressen. Og så vil vi ha en god debatt. 

En gjennomgang av fordelingen av delegater på årets LO-kongress viser at det sannsynligvis kan være flertall for en grønnere politikk, i tråd med Fagforbundets forslag. Når Fagbladet spør om dette bør gjenspeiles i LOs framtidige politikk, svarer Nord følgende:

– Nå skal kongressen drøfte en lang rekke saker, og så skal redaksjonskomiteen gjøre sin jobb. Da tenker jeg at kongressen til slutt kommer fram til gode og framtidsretta løsninger også i klimapolitikken.

– Hvor viktig er klima- og miljøspørsmålet for Fagforbundet?

– Det er viktig, fordi våre medlemmer jobber i beredskapssektoren som allerede har merket klimaendringene. Hendelser knytta til dette får et veldig stort omfang, de går utover innbyggere og store fellesskapsverdier, og setter også ansatte i en vanskelig situasjon. Dette er et viktig spørsmål ikke bare for Fagforbundet, men for oss alle, sier Nord.

– Viktig med et samla LO

Fagforbundslederen mener også at det politiske klimaet på utsiden av LO-kongressen kan påvirke klimaet innenfor. Hun trekker fram regjeringens havvindsatsing som en positiv nyhet både for miljøet og for industriarbeidsplasser. 

Og det å ha to tanker i hodet samtidig er noe LO-kongressen har lang og god tradisjon for, hevder hun.

– Den kollektive fornuften er stor. Vi tenker at det er bedre med gode forlik og kompromisser enn skjøre flertallsvedtak. Dette er Norges største politiske verksted. Det er viktig at vi etter en uke med gode debatter kommer ut som et samla LO, sier Nord.

LO-kongressen

• LOs øverste organ. Alle forbundene er representert. Delegatene bestemmer hvordan organisasjonen skal utvikles, hva pengene fra kontingentene skal brukes til og på hvilke områder LO skal satse politisk.

• Holdes hvert fjerde år. Årets kongress er fra 30. mai til 3. juni.

Kilde: FriFagbevegelse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy