JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbund-medlem gir opp nestlederkampen i Arbeiderpartiet

SO LONG: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran har vært omtalt som kystens og Nord-Norges mann i Ap-ledelsen.

SO LONG: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran har vært omtalt som kystens og Nord-Norges mann i Ap-ledelsen.

Foto: Emil Bremnes / Nærings- og fiskeridepartementet

Nåværende Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg som nestleder på landsmøtet i mai.

2023042109400320230421094004

redaksjonen@fagbladet.no

– Jeg her meddelt lederen i valgkomiteen at min plass står til disposisjon, sier Skjæran til NRK.

– Jeg bestemte meg for dette sent i går kveld, sier han.

Skjæran er medlem i Fagforbundet, men kom til fagbevegelsen relativt sent. Som gårdbruker i Nord-Norge og selvstendig næringsdrivende hadde han ansett at Bondelaget var stedet for ham. Men da han ble ordfører i Lurøy-kommune, fikk han et godt råd av daværende LO-leder Gerd Kristiansen.

Rekruttert fra øverste hold

Det var under en samling da Bjørnar Skjæran var ordfører i Lurøy at daværende LO-leder Gerd Kristiansen tok ham til side.

– Hun mente at jeg som ordfører for Arbeiderpartiet ikke kunne ha det på meg at jeg ikke var fagorganisert, har Skjæran tidligere sagt til Fagbladet.

Gjennomtrekk på nestlederplass

Det skal velges to nestledere på landsmøtet. Lekkasjer til mediene har lenge tydet nå på at kunnskapsminister Tonje Brenna har vært favoritten til å velges inn på plassen som har stått åpen etter at Hadia Tajik trakk seg i kjølvannet av flere saker om hennes bruk av pendlerboligsystemet for stortingsrepresentanter.

Brenna har vært åpen på at hun ønsker et nestlederverv. Samtidig har flere av Hadia Tajiks støttespillere i hjemfylket Rogaland framhevet henne som kandidat til gjenvalg.

Denne uka kom nye lekkasjer som tydet på at Ap-valgkomiteen, som ledes av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, nå ligger an til å innstille næringsminister Jan Christian Vestre til nestlederplassen som i dag innehas av Bjørnar Skjæran. Vestre har nektet å kommentere saken.

Skjæran signaliserte tidligere denne uka at han ville kjempe for å beholde vervet som nestleder, et verv han ble valgt til i 2019, etter at Trond Giske – også han Fagforbund-medlem – trakk seg i kjølvannet av flere opprivende varslersaker.

Fredag morgen varslet Skjæran at han likevel ikke kom til å kjempe for plassen. Vestre, som ble rekruttert til regjeringen fra jobben som direktør for møbelprodusenten Vestre AS, er medlem av LO-forbundet FLT.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy