JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningstopper mener oljefondet må selge våpenaksjer

– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene, bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut, sier Mette Nord.

– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene, bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut, sier Mette Nord.

Jo Straube

Våpenprodusenter som selger våpen til Israel kan være en tilrettelegger for alvorlige lovbrudd, mener fagforeningstopper. De ber oljefondet selge seg ut.

2024062009262120240620100232

vaktsjef@ntb.no

– Ved å selge våpen til Israel risikerer våpenprodusenter å legge til rette for pågående alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett i Gaza, sier andre nestleder Steinar Krogstad i LO i en pressemelding.

Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet – er blant de største europeiske finansinstitusjonene som investerer i internasjonale våpenprodusenter som selger våpen til Israel. Det går fram av en rapport fra koalisjonen Don't Buy Into Occupation, som består av en gruppe sivilsamfunnsorganisasjoner og fagforeninger.

Over tre av fire unge er ofte eller hele tiden bekymret for situasjonen i Gaza.

Investert i fire våpenselskaper

Seks våpenprodusenter har solgt våpen eller våpensystemer til Israel, ifølge rapporten. Oljefondet har investeringer i fire av dem:

* Generell Dynamics 7,2 milliarder kroner - eierandel 1,01 prosent.

* Leonardo 928 millioner kroner - eierandel 0.96 prosent.

* RTX 6,7 milliarder kroner - eierandel 0,55 prosent.

* Rolls-Royce 7,8 milliarder kroner - eierandel 2,39 prosent.

Ber regjeringen gi klar beskjed

– Oljefondet og andre aktører som investerer i disse selskapene bør iverksette umiddelbare tiltak og selge seg ut av selskaper som fortsetter å selge våpen til Israel, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Forbundsleder Christopher Beckham i HK Norge ber regjeringen om handling.

KLAR TALE: Christopher Beckham er klar i hva han synes om hva oljepengene går til.

KLAR TALE: Christopher Beckham er klar i hva han synes om hva oljepengene går til.

Brian Cliff Olguin

– Det er uakseptabelt at våre sparepenger er med på å finansiere brudd på folkeretten og menneskerettigheter i Gaza og Vestbredden. Nå må regjeringen gi tydelig beskjed til Norges Bank om at dette er noe vi ikke kan være med på.

Israel kan ha brutt krigens regler i Gaza, ifølge FN

– Haster med handling

Finansinstitusjoner har i henhold til internasjonale standarder et klart ansvar for å sikre at de ikke investerer i selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter, påpeker fagforeningstoppene.

Siden 7. oktober i fjor har risikoen for brudd på menneskerettighetene ved overføring av våpen til Israel eskalert voldsomt, mener Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp. Ifølge palestinske helsemyndigheter er over 37.000 mennesker drept, over 84.000 såret og 1,7 millioner har blitt tvangsflyttet.

HAST: Raymond Johansen sier det haster med handling.

HAST: Raymond Johansen sier det haster med handling.

Erlend Tro Klette

Internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner og FN-ansatte har gjentatte ganger advart mot alvorlige brudd på internasjonal humanitær rett og har bedt om umiddelbar slutt på våpenoverføring til Israel.

– Det haster enda mer med handling. Finansinstitusjoner bør legge press på disse selskapene til umiddelbart å slutte å levere våpen til Israel og selge seg ut hvis selskapene fortsetter sin forsyning, sier Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy