JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over tre av fire unge er ofte eller hele tiden bekymret for situasjonen i Gaza

GAZA: Mange unge er bekymret for situasjonen i Gaza.

GAZA: Mange unge er bekymret for situasjonen i Gaza.

Sissel M. Rasmussen

Kun 26 prosent av de spurte ungdommene mellom 14 og 19 år oppgir at de får det meste av sin informasjon om Gaza i redaktørstyrte medier.

2024061909275420240619092754

Rapporten fra Unicef Norge viser at hele 40 prosent får mest informasjon på Tiktok, 26 prosent på Instagram. Mange sliter med å skille mellom ekte og falske nyheter.

– Mange unge opplever sinne, tristhet, og håpløshet på grunn av krigen, og de blir eksponert for usensurert innhold som krigsscener og menneskelige lidelser i sosiale medier, skriver Unicef i pressemeldingen.

Håpløshet

Til sammen oppgir hele 78 prosent at de er bekymret for situasjonen i Gaza «ofte» eller «hele tiden». Blant adjektivene som ofte brukes i ungdommenes svar er «trist», «sint», «skuffet», «håpløs» og «fortvilet».

FN frykter at Gazas barn blir rekruttert av kriminelle.

UTBOMBET: Flere sliter med å forstå hva som er ekte og hva som er falske nyheter.

UTBOMBET: Flere sliter med å forstå hva som er ekte og hva som er falske nyheter.

AA/ABACA/ NTB

– Undersøkelsen viser tydelig at det er behov for mer kunnskap om hvordan barn og unge påvirkes av å se andre barn bli utsatt for alvorlige krigslidelser. Vår generasjons barn står overfor en helt ny måte å få informasjon og nyheter på. Dette vet vi foreløpig veldig lite om hvordan det vil påvirke barn i det lange løp. Vi mener derfor at det er behov for mer forskningsbasert kunnskap og føre-var tiltak, sier fungerende direktør for barns rettigheter Sara Bondø i Unicef Norge.

Frykter søvnvansker

Organisasjonen er særlig bekymret for påvirkningen grafiske skildringer har på barn og unge, og at eksponering for sterke bilder kan føre til blant annet konsentrasjons- og søvnvansker.

FN: Over halvparten av drepte i Gaza-krigen er kvinner og barn.

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 30. april og 13. mai. 75 prosent av de 218 spurte er mellom 17 og 19 år, resten mellom 14 og 16. Hele 75 prosent av dem er jenter.

(©NTB)

kenneth.kandolf.haug@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy