JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Falt pladask for renholderyrket. – Det viste seg å være utrolig utfordrende

DIN DAG: Stor interesse da Eli Larsen ble kåret til årets renholder 2023.

DIN DAG: Stor interesse da Eli Larsen ble kåret til årets renholder 2023.

Øyvind Nesvåg

Som 18-åring skulle Eli Larsen (28) bare ta en liten renholderjobb på si. Hun så seg aldri tilbake. Nå er hun kåret til Årets renholder 2023.

2023120714113020231211092100

ola.tommeras@fagbladet.no

Eli Larsen hadde siktet seg inn mot restaurant- og matfag. Hun var godt i gang som lærling, den gangen for ti år siden da hun ville tjene litt ekstra ved siden av utdanningen.

– Jeg hadde ikke peil på hva renholderyrket gikk ut på, og hadde den gangen litt fordommer mot det. Tenkte på det som en vaskedamegreie. Men, jeg trengte penger, forteller Larsen.

Slik gjør du som proffene, og får det gullene rent

Verdens beste ledere

Ekstra-jobben var et vikariat i Klepp kommune. Der fikk Eli Larsen det hun beskriver som verdens beste ledere, de som ledet avdelingen da hun begynte.

– De sendte meg på kurs med en gang. Jeg fikk lære om kjemi og metoder, og oppdaget raskt at dette er et stort og spennende fag, sier hun og legger til at hun ikke er lett å tilfredsstille når det gjelder spenning.

– Jeg kjeder meg om ting blir for rolig.

PRIS: Prisen ble delt ut av seksjonsleder Ingunn Reistad Jacobsen i Fagforbundet.

PRIS: Prisen ble delt ut av seksjonsleder Ingunn Reistad Jacobsen i Fagforbundet.

Tar utfordringer

Antagelig nettopp derfor hun har en omfattende merittliste for kurs og erfaringer etter ti år, og siktet seg omgående inn mot faglige lederstillinger. Etter Klepp kommune og fagbrev bar det en periode over i privat virksomhet med renhold i trafostasjoner.

På lista står smittevernkurs, høyspentkurs, fallsikringskurs, HMS-kurs, førstehjelpskurs og selvsagt Insta 800 som hun har på nivå fire. Hun har også rukket fordypning i overflateteknikker og er fagleder for fagprøve renhold.

– Jeg har hengt på høye fasader og vaska vinduer en del ganger, og jeg har lært å jobbe trygt på høyspentanlegg. Litt av alt. Det skal være spennende, ler Larsen.

I de tyngste yrkene jobber det mest kvinner.

Trodde jeg hadde kontroll

På renholdernes dag, første mandag i desember, deler Fagforbundet ut prisen Årets renholder. Eli Larsen hadde selv ansvar for å arrangere dagen i Rogaland fylkeskommune. Hun hadde ordnet til for renholderne hun er leder for. Alle skulle føle seg spesielle denne dagen, da renholderne generelt hedres og en av landets renholdere kåres for sin innsats for faget.

– Jeg trodde jeg hadde full kontroll på arrangementet. Da vi ventet på pizza, kom det plutselig inn masse presse, kameraer, ledere og gjester jeg ikke visste om. Da tenkte jeg først, wow, er en av mine renholdere kåret til årets renholder?

Ganske snart avklarte leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet, Ingunn Reistad Jacobsen, hvem som var Årets renholder 2023.

– Jeg er veldig takknemlig for prisen. Det er ikke bare et glansbilde å være ung dame og leder. Stadig får jeg høre: Er du virkelig leder, du som er så ung? Da er det godt å få bekreftelse på at jeg gjør en god jobb, sier hun.

Komiker Zahid Ali: Renholdere er en yrkesgruppe som bør hedres

Egen lederstil

Fagleder renhold, Eli Larsen, er blitt kjent for stadig å være ute i virksomheten å jobbe selv. Hun er ingen skrivebordsrenholder, selv om stillingen i utgangspunktet er kontorbasert med fordeling av ressursene, planlegging, personalansvar og administrasjon.

– Jeg går ut og jobber for å se hvor det butter. Hvis en renholder ikke rekker oppgavene sine eller synes det blir for tungt, så hjelper det ikke å vise til at det skal fungere i teorien. Da går jeg ut og jobber og opplever selv hva som er problemet. Jeg merker at renholderne setter pris på det, sier hun.

Det har også vært en del av begrunnelsene i nominasjonene for henne som årets renholder. «Hun ser sine ansatte», «hun er ikke som andre ledere», «hun motiverer og kjemper for oss», er blant omtalene.

– Jeg er ikke redd for å gå videre opp til ledelsen når det er noe renholderne trenger, forklarer hun selv.

Renholder Wenche skulptur på høstutstillinga

Mye har skjedd og mye skal skje

De ti årene Eli Larsen har vært i yrket, har det vært en rivende utvikling. Kunnskapen er stor blant renholderne, og respekten i samfunnet for yrket har vokst.

– Mye endret seg under pandemien. Folk innså viktigheten av riktig renhold, sier Larsen.

Faget er ikke til å kjenne igjen fra ti år tilbake, og Larsen tror heller ikke at det vil være gjenkjennelig om ti år. Utviklingen fortsetter.

– Det store nå er roboter og automatisering. Det vil endre mye, mener hun, men synes ikke det er skummelt for renholderne.

– Jeg tror ikke automatisering erstatter renholderne, men jobbene endrer seg. Det er fortsatt noen med kunnskap om renhold, som må programmere robotene for at jobben skal bli gjort, påpeker hun.

Spennende og stort fag

– Rekruttering, sier Eli Larsen om fagets utfordringer. Det er hun veldig opptatt av.

– Vi må få flere unge inn i yrket. Vi må få vist og fortalt hvor stort og spennende dette faget er. I dette yrket finnes det alle typer utfordringer og enormt med områder å fordype seg i, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy