Økte priser på strøm, matvarer og boliglån velter regnestykket som skulle gi nordmenn økt kjøpekraft. (Illustrasjon)
Colourbox
torgny@lomedia.no
Partene i lønnsoppgjøret lovet i vår at norske arbeidstakere skulle få mer penger å rutte med.
I en familie hvor begge forsørgerne tjente en vanlig industriarbeiderlønn, kunne familien vente å sitte igjen med 4200 kroner mer i løpet av et år, ble det sagt.
Nå har virkeligheten blitt helt annerledes. Lønnstillegget dekker ikke de økte prisene.
Sjokktall: Høyeste prisvekst på 34 år
Stort underskudd
Hvis prisveksten i hele 2022 blir liggende på samme nivå som nå i juli, vil familien gå med et underskudd på 31.600 kroner i år sammenlignet med i fjor.
Bare i løpet av én måned vil familien i 2022 tape 2640 kroner i forhold til det de var lovt ved lønnsoppgjøret.
Hvis prisveksten øker, blir underskuddet enda større.
Gjennomsnittlig årslønn
En gjennomsnittlig årslønn for en industriarbeider i 2021 var på 524.400 kroner. Etter lønnsoppgjøret skal årslønna opp til 543.800 kroner. For en familie med to forsørgere blir årslønna 1 090 000 kroner.
Nå i juli har prisveksten vært 6,8 prosent. Hvis dette blir prisveksten i år, må hver av forsørgernes lønn være 560.060 kroner for at en ikke skal få mindre å rutte med.
En familie med to inntekter må tjene minst 1.120.000 kroner. Underskuddet blir 31.600 kroner.
Høyt over anslaget
Da lønnsoppgjørene ble gjennomført i april og mai, la de til grunn en prisvekst på 3,3 prosent i hele 2022. I juni publiserte Statistisk sentralbyrå et anslag over prisveksten i 2022. SSB anslo da at prisveksten i år kommer til å bli på 4,7 prosent.
Prisveksten fra juli 2021 til juli 2022 ligger skyhøyt over anslaget.
Men det kan tenkes at prisveksten i løpet av året vil gå ned.
Reallønna 1975 til 2022
Hva med rentene?
I vårt regnestykke har vi ikke regnet med økte renter. For de aller fleste i Norge betyr utviklingen av renta mye for hvor mange penger en har mulighet til å bruke.
Lånerentene har økt og skal sannsynligvis øke mer.
Hvis vi regner med de økte rentene, blir familiens økonomi enda vanskeligere.
Økte renter
I juni økte Norges Bank styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Banken skal ha et nytt rentemøte neste uke. Mange økonomer spår en renteheving på like mye da.
Bankene følger som regel vedtaket i Norges Bank og setter opp boliglånsrenta like mye som sentralbanken.
For en familie med tre millioner kroner i boliglån vil utgiftene øke med 30.000 kroner. Disse rentene vil kunne trekkes fra på skattbar inntekt. Men nettoutgiftene med et slikt lån vil øke. Hver gang renta øker med 1 prosent, må familien ut med 20.000 kroner mer.
Millioner i boliglån
Mange familier har høyere boliglån enn tre millioner kroner. Det er vanlig å si at en kan låne opptil fem ganger årsinntekten.
For «vår» familie med en samlet inntekt på i underkant av 1,1 millioner kroner vil det si at de ville kunne ha et boliglån på 5,5 millioner kroner.
I så fall vil en renteøkning på 1 prosentpoeng bety, økte utgifter på 55.000 kroner i året, brutto. Etter skattefradraget vil de årlige utgiftene øke med 37.000 kroner, eller 3000 kroner måneden.
Inntektsutviklingen 2022 for en familie
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com