Fayrouz leder protester mot Israel med Fagforbundets støtte: – Verden må slutte å se bort
FORTSETTER DEMONTRASJONENE: Fayroz Sharqawi leder organisasjonen Grassroots Al-Quds som Fagforbundet har hatt et direkte samarbeid med. Hun er klar på at demontrasjonene på Gaza, Vestbredden og i Jerusalem må fortsette for å få til en langvarig løsning på konfliktene.
Privat
Protestene etter bombingen av Gaza har nådd et nivå – både på gatene i Midtøsten og på sosiale medier – som flere palestinske aktivister sier de ikke har opplevd tidligere. – Vi ønsker oss en langvarig løsning. Derfor fortsetter protestene, sier Fayrouz Sharqawi til Fagbladet.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Det er stor uro innad i Israel. Palestinere trues med utkastelse fra hjemmene sine i Øst-Jerusalem og Israel bomber Gaza og palestinerne tar til gatene i generalstreiker og andre demonstrasjoner.
FNs Sikkerhetsråd har hatt fire møter om Israel-Gaza krisen, men Sikkerhetsrådets medlemmer er fortsatt ikke enige om en felles reaksjon på krigshandlingene i Gaza.
Fagbladet har snakket med en aktivist i Ramallah og lederen for organisasjonen Grassroots Jerusalem.
Begge peker på at folk har tatt til gatene på en måte ingen av dem har opplevd tidligere og at informasjonen spres via sosiale medier på en måte de ikke har sett før.
– Mange er allerede på plass og politiet har startet med å blokkere veiene for å hindre mange i å reise hit. Vi får se om vi blir angrepet. Jeg vil ikke bli overrasket om det skjer, sier Fayrouz Sharqawi.
• Norsk Folkehjelp intensiverer innsatsen i Gaza: – Dette er en superdramatisk situasjon
Hun snakker med Fagbladet på en dårlig telefonlinje på vei til Umm al-Fahm og begravelsen til 17 år gamle Muhammad Mahmid Qiyan som ble erklært død i går. Han ble skutt av israelsk politi i forrige uke, mens han satt i bilen sammen med venner.
– Dette er en palestinsk martyr, sier hun.
Sharqawi er leder for organisasjonen Grassroots Al-Quds. Fagforbundet har hatt et direktesamarbeid med denne organisasjonen i Øst-Jerusalem i fire år. Organisasjonen ble etablert i 2011 for å styrke det palestinske nettverket.
– Fagforbundet støtter oss. De definerer oss ikke.
Vil fortsette demonstrasjonene
Fredag 21. mai er det på nytt meldt om store demonstrasjoner på Vestbredden.
– Vi vil ikke at det skal roe seg nå.
Sharqawi forteller at 1000 mennesker er arrestert den siste uken i protestene mot kolonialiseringen og kampen for palestinsk frihet.
– Vi ønsker oss en langvarig løsning. Derfor fortsetter protestene. Vi vil ikke stoppe nå. Det er protester på Gaza, Vestbredden og i Jerusalem. Det er første gang at vi alle demonstrerer samtidig på denne måten.
{s2}
Generalstreiken på tirsdag var en suksess, mener Sharqawi.
– Jeg vil fremheve det faktum at vi var samlet. Alle var ute i gatene som et felles folk i kampen for frihet. Mobiliseringen på bakkenivå vises over hele verden. Både i vanlig media og sosiale medier. Derfor må vi fortsette frihetskampen.
Et fritt Palestina
For Sharqawi betyr et fritt Palestina at flyktningene må få komme hjem. Da staten Israel ble opprettet for over 70 år siden, ble mange palestinere fordrevet fra sine hjem. I dag utgjør palestinaflyktningene og deres etterkommere over fem millioner mennesker spredt over mange land.
Sharqawi sier det er viktig å forstå at den palestinske motstanden har vært brutt ned, land har vært stjålet.
– Verden må slutte å se bort. To-statsløsningen har vært død lenge. Den er i beste fall naiv. Vi må enes om det grunnleggende: Flyktningene må få komme hjem og kolonialiseringen må opphøre. Den har vart i nesten et århundre.
NÅR HELE VERDEN: Aktivisten Dana Al-Shaer deltok på generalstreiken på Vestbredden på tirsdag. Hun er aktiv på sosiale medier og ser at hele verden nås på en annen måte enn tidligere.
Privat
Dana (27): – Jeg er ikke redd når jeg demonstrerer
Al-Shaer kaller seg aktivist. Hun jobber i Ramallah og hver helg reiser hun gjennom diverse militære sjekkpunkter hjem til familien i Betlehem.
– Det er min rett å bo her hvor mine forfedre vokste opp. Soldater og krypskyttere får ikke lov til å skremme meg vekk. Palestinerne er mennesker. Jeg føler meg sårbar og derfor peprer jeg sosiale medier med informasjon og sprer sannheten om hva som skjer hos oss.
Stemmen er hes og ansiktet solbrent etter tirsdagens generalstreik og store demonstrasjoner. Palestinere fra alle de okkuperte områdene stengte ned alle aktivitetene en hel dag.
– I 2021 har vi sosiale medier. Jeg er 27 år gammel og har aldri opplevd noe lignende som de siste ukenes protester. Nå er vi samlet over hele verden.
Poster og deler hele tiden
Sosiale medier er det beste verktøyet palestinerne har hatt disse siste ukene. Dana Al-Shaer sier at selv om hun opplever at en del Palestina-relatert innhold på sosiale medier blir sensurert og fjernet av Facebook og Instagram og Tik Tok, kommer de ikke til å gi opp og vil fortsette å poste.
– Jeg ser at støtten til den palestinske saken dominerer sosiale medier, men vi opplever at mye blir merket som sensitivt og at flere blir blokkert eller fjernet. Vi klarer å holde trykket oppe fordi vi poster og deler hele tiden. Palestinerne utenfor landet, aktivister og kjendiser rundt om i verden spiller en stor rolle, siden de har mange følgere.
For Dana Al-Shaer er dette en ny Nakba, den arabiske benevnelsen på fordrivelsen av palestinerne i 1948.
– Jeg håper verden forstår at det å kritisere en ulovlig okkupasjon ikke er antisemittisk, men riktig å gjøre. Israel representerer ikke det jødiske folket med jødiske religion. Det er stor forskjell på jøder og israelere. Jeg har mange jødiske venner over hele verden.
PÅ NETT: Synlighet i sosiale medier er viktig for de palestinske demonstrantene.
Privat
Sover dårlig om natten
Gaza er langt unna, men Dana Al-Shaer sier hun kan føle spenningen og nærmest kjenne lukten av tåregassen.
– Jeg sover ikke godt om natten. Jeg vet at bombingen av Gaza starter om kvelden og jeg sjekker alle mulige oppdateringer.
AFP melder at det onsdag er registrert åtte nye døde i Gaza. Totalt har 227 palestinere mistet livet i israelske luftangrep. Totalt er 12 mennesker drept i Israel. Redd Barna sier tirsdag at 61 av de drepte er barn, 366 barn er såret i Gaza. Det er tre barn hver time den siste uken.
11 av barna som er drept på palestinsk side, deltok i Flyktningehjelpens program for å hjelpe barn med traumer. De var mellom 5 og 15 år, og flere av dem ble drept i sine egne hjem.
– Det er helt uvirkelig. Hvordan kan noen drepe barn, sove godt om natten og si at man drepte terrorister?
Et fritt Palestina
Det bare en løsning for Dana Al-Shaer og det er å frigjøre Palestina. Da staten Israel ble opprettet for over 70 år siden ble mange palestinere fordrevet fra sine hjem. I dag utgjør palestinaflyktningene og deres etterkommere over fem millioner mennesker spredt over mange land.
– Disse må få komme hjem igjen. I tillegg må den britiske regjeringen beklage.
Bakgrunnen for dette ønsket er at etter første verdenskrig gikk det osmanske riket, som Palestina var en del av, i oppløsning og de ble underlagt britisk mandat. Den britiske regjeringen lovte å arbeide for opprettelsen av et «nasjonalhjem for det jødiske folket» i Palestina.
De britiske myndighetene overlot Palestina-problemet til FN som lagde en delingsplan som utløste 1948-krigen. Krigen førte til ødeleggelsen av det palestinske samfunnet, begynnelsen på det palestinske flyktningproblemet, og opprettelsen av staten Israel.
– Selv om jødene ble undertrykt i Europa, betyr ikke det at de skal undertrykke folk her. Jeg vil ha retten til å kunne reise fritt rundt i mitt eget land, og jeg vil at flyktningene skal få komme hjem.
Selv om hun ønsker et fritt Palestina tilbake og mener at Israel er bygd på etnisk rensning, sier hun dette ikke er noe hun ønsker som en gjengjeldelse. Men en tostats-løsning er ikke aktuelt. Til det er det for mange ulovlige bosettinger på Vestbredden i områder som var bestemt at skulle være palestinsk område, noe også FN fordømmer.
– Hvorfor skal vi tro på en slik løsning når palestinere tvinges ut av hjemmene? Vi vil ikke akseptere en stat som er bygd på utryddelsen av palestinere.
Håper alt er over om ti år
Støtteerklæringer til palestinerne fra nordmenn er viktige, sier Dana Al-Shaer.
– Vi lytter til sanger som lages, delinger på nettet ser vi og jeg håper at folk kontakter innbyggere, deltar i demonstrasjoner, er aktive på sosiale medier. Det gir oss håp. Det håper jeg at folk i Norge forstår.
– Kanskje om ti år er det de folkene som hjelper oss i dag som blir stemmen vår i kampen. Jeg håper at om ti år er alt over.
Fagbladet har vært i kontakt med Israels ambassade i Oslo for kommentarer til saken. Saken vil oppdateres dersom ambassaden svarer.
Jeg vil fremheve det faktum at vi var samlet. Alle var ute i gatene som et felles folk i kampen for frihet.
Fayrouz Sharqawi, palestinsk aktivist