JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FHI: Økt resistens mot antibiotika hos enkelte bakterier

NEDGANG I BRUK: Til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, ifølge FHI.

NEDGANG I BRUK: Til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, ifølge FHI.

Ole Palmstrøm

Til tross for en markant nedgang i bruk av antibiotika de siste elleve årene, øker resistensen hos enkelte bakterier markant, ifølge Folkehelseinstituttet.

2024090909533620240909142048

Siden 2012 har det vært en reduksjon på 23 prosent i antibiotikabruk. Forbruket er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien, ifølge FHIs årsrapport om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker i 2023.

Samtidig ble det i fjor solgt mindre antibiotika til bruk på norske husdyr enn noensinne tidligere, skriver Nationen.

I 2023 ble det solgt 4479 kilo antibakterielle veterinærpreparater til landdyr, samt 548 kilo til fiskeoppdrett. Det er det laveste siden man begynte å måle i 1993.

– Men til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, som vi ikke ønsker at skal etablere seg i norsk helsetjeneste, sier leder Gunnar Skov Simonsen for Norsk overvåkingssystem for antibiotikaresistens hos mikrober. Han er tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge og FHI.

Simonsen knytter økningen til økt reisevirksomhet til land med høy forekomst av resistens.

– Det er viktig å styrke smittevernet i helsetjenesten for å hindre at resistente bakterier, virus og sopp etablerer seg der, samt å jobbe internasjonalt mot antibiotikaresistens for å opprettholde den relativt lave forekomsten av resistens som vi har i Norge i dag, sier han.

Resultatene som presenteres i rapporten, viser at strategiene mot antibiotikaresistens har vært vellykkede både i husdyrholdet og i helsevesenet.

(©NTB)

steinar.schjetne@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy