JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fire av ti unge har hatt selvmordstanker: – Varslet krise

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

COLOURBOX

Fire av ti unge mellom 16 og 36 år sier de har hatt selvmordstanker, viser en ny undersøkelse. Tre av ti har bevisst skadet seg selv.

2024062610225220240626102252

Tallene fra rapporten StatusUng 2024, som er hentet inn av Opinion for Mental Helse Ungdom, viser funnene. Generalsekretær i Mental Helse Ungdom Adrian Lorentsson er overrasket over hvor høye tallene er.

– Det er dessverre noe vi ventet, men at de skulle være så høye, hadde jeg ikke trodd. De siste årene har vi hatt en kraftig økning i antall unge som rapporterer om psykiske helseplager, sier Lorentsson.

I Mental Helse Ungdom har hjelpechatten hatt flere varslingssaker hittil i år enn i hele fjor. Samtidig er selvmordstallene høyere enn på flere tiår. Ifølge rapporten har tre av ti som har hatt tanker om å ta sitt eget liv, ikke oppsøkt hjelp.

VARSLET: – Det er en veldig varslet krise som pågår i det psykiske helsevernet vårt, sier Adrian  Lorentsson.

VARSLET: – Det er en veldig varslet krise som pågår i det psykiske helsevernet vårt, sier Adrian Lorentsson.

Mental Helse Ungdom

– Det er en veldig varslet krise som pågår i det psykiske helsevernet vårt, sier Lorentsson.

Tre av ti har bevisst skadet seg selv uten å ha en intensjon om å ta sitt eget liv, og det er en tydelig større andel kvinner enn menn som har skadet seg selv. I løpet av de siste tolv månedene har mer enn halvparten av unge følt seg ensomme. Kvinner opplever i større grad enn menn at de er mer ensomme enn andre.

Rapporten er basert på en undersøkelse gjennomført blant 1862 ungdom og unge voksne i alderen 16 til 36 år.

(©NTB)

pernille.dalgaard@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy