JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streiker for tariffavtale

Fire barnehageansatte streiker for tariffavtale. Eier truer med å legge ned barnehagen

STREIKER: Eieren av Elvebakken barnehage sier hun vil legge ned barnehagen om det blir tariffavtale. Fagforbundet har tatt ut sine fire medlemmer i streik. Fra venstre: Arnt Sigurd Kjøglum fra Fagforbundet Trøndelag og streikende Ingrid Haugmark og Ina Johnsen.

STREIKER: Eieren av Elvebakken barnehage sier hun vil legge ned barnehagen om det blir tariffavtale. Fagforbundet har tatt ut sine fire medlemmer i streik. Fra venstre: Arnt Sigurd Kjøglum fra Fagforbundet Trøndelag og streikende Ingrid Haugmark og Ina Johnsen.

Fagforbundet

– Jeg synes det er skremmende at vi har arbeidsgivere i 2018 som har slike holdninger, sier representant fra de ansattes fagforening.

2018041615302620180416154813

oystein.windstad@fagbladet.no hanna.skotheim@fagbladet.no

Eieren av Elvebakken barnehage AS i Inderøy har gjort det klart at hun heller vil legge ned barnehagen enn å fortsette med tariffavtalen:

– Min klient har kommet fram til at hun ikke er villig til å videreføre driften av barnehagen på det grunnlaget som nå foreligger, sier eierens advokat Stein Bjørnar Dahl. Barnehagen har åtte ansatte, hvorav fire er medlemmer i Fagforbundet. Tariffavtalen ble signert i 2015, men nå mener eieren at den har blitt for dyr.

• Fagforbundet hjalp hjelpepleieren å få 150.000 mere i pensjon

Overskudd og utbytte

Streiken startet natt til mandag 16. april. Både ledelsen i Fagforbundet og representanter fra LO i Trondheim har reist til barnehagen for å vise støtte til de fire streikende. Spørsmålet om det er for dyrt med tariffavtale blir sett på som en viktig prinsippsak for ledelsen i Fagforbundet:

– Barnehagen får den samme støtten som andre barnehager, som ikke har noen problemer å drive med en tariffavtale. Når vi også ser at barnehagen går med overskudd, er det rart om de ikke har råd til tariffavtale her, sier Trond Finstad i Fagforbundet-ledelsen som besøkte de streikende medlemmene mandag formiddag. Regnskapstallene fra barnehagen viser at den har gått med overskudd de siste fire årene, og at det ble tatt ut et utbytte på 200.000 kroner i 2016 og 150.00 kroner i 2014. Regnskapsdatabasen Proff.no beskriver både lønnsomheten, likviditetsgrad og soliditeten til barnehagen som meget god.

• Mette Nord: - Tariff viktigst for fordeling

– Gjorde en feil

På spørsmål om hvorfor eieren nå ønsker å bryte med tariffavtalen hun signerte i 2015 svarer hennes advokat:

– Hun forstod ikke den gangen hva avtalen gikk ut på. Hun ble ikke informert om kostnadene. Ny signering av avtale vil hun ikke makte, mener hun, forteller advokat Stein Bjørnar Dahl i advokatfirmaet Bauta AS.

– Det blir vist til at barnehagen går med overskudd?

– Barnehagen går ikke i overskudd den dagen arbeidsgiver går med på denne avtalen. Arbeidsgiver har en frihet til å velge å gå inn i en slik avtale, eller ikke. Hun skrev under på dette uten å vite hva det innebar, og nå har hun funnet ut at hun ikke vil være en del av den, sier Dahl. Han viser til utgiftene til avtalefestet pensjon (AFP), sykepengeansvar og tjenestepensjon.

Forhandler om lønna til en halv millioner ansatte i kommunene

– Brøt avtalen og ansatte tapte penger

Det har vært mekling mellom Fagforbundet og barnehagen. Lise Ulseth jobber som rådgiver Fagforbundets kompetansesenter i Trondheim og deltok i meklingen:

– Selv om arbeidsgiver skrev under avtalen i august 2015, viser det seg at vedkommende ikke har forholdt seg til avtalen. Ansatte har ikke fått utbetalt lønn under sykdom ut over arbeidsgiverperioden. Dette har ført til at de har tapt en del feriepenger. De ansatte er heller ikke innmeldt i en tjenestepensjonsordning i henhold til tariffavtalen, sier hun og legger til at hun er svært overrasket:

– Jeg synes det er skremmende at vi har arbeidsgivere i 2018 som har slike holdninger. Det hadde jeg ikke trodd. Vi er blitt sjokkert flere ganger underveis i prosessen. Det håper jeg ingen andre opplever. Jeg synes synd på dem som jobber i barnehagen hvis den blir nedlagt, sier Lise Ulseth i Fagforbundet.

LES OGSÅ: Tjener du under snittet? Sjekk lønna i over 300 yrker

Fakta om Elvebakken barnehage

• Ligger i Inderøy kommune i Trøndelag.

• Hadde 4,5 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 619.000 kroner i 2016.

• Det ble tatt ut 200.000 kroner i utbytte i 2016.

• Hadde 3,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 700.000 kroner i 2015.

• Hadde 2,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 280.000 kroner i 2014.

• Det ble tatt ut 150.000 kroner i utbytte i 2014.

(Kilde: Proff.no)

Fakta om tariffavtale

• Avtale om lønns- og arbeidsvilkår som minstelønn, pensjon, arbeidstid, overtidsbetaling og videreutdanning.

• Blir inngått av en arbeidsgiverorganisasjon og en arbeidstakerorganisasjon.

• Det er forhandlinger om tariffoppgjør annethvert år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy