Over 100 stykker har fått etterbetalt pensjon
Ragnhild (85) får etterbetalt 150.000 i pensjon
ETTERBETALT: Ragnhild Larsen er en av godt over 100 medlemmer i Fagforbundet som har fått etterbetalt pensjon
Kathrine Geard
Hun jobbet som hjelpepleier i 60 år, men ble aldri meldt inn i pensjonsordningen. Ragnhild Larsen er en av godt over 100 personer Fagforbundet har hjulpet til å få etterbetalt pensjon.
kathrine.geard@fagbladet.no
Gjennom 20 år har Fagforbundet kjempet fram etterbetaling av tjenestepensjon for medlemmer over hele landet. Til sammen gjelder det godt over 100 personer, ifølge forbundets advokat Kjetil Edvardsen. Punktumet ble satt med saken til 85-årige Ragnhild Larsen, som får etterbetalt 150.000 kroner.
– Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg får disse pengene og advokaten har vært helt enestående, sier Larsen.
Langt yrkesliv
Larsen bestemte seg for å få sin etterbetaling utbetalt over tre år.
– Men etterpå tenkte jeg på at det kan hende jeg dør om to år, så går jeg glipp av de siste 50 000. Men så kom jeg på at da kan pengene iallfall brukes til begravelsen, ler Larsen, som har et imponerende langt yrkesliv bak seg.
Hun var bare 16 år da hun begynte som avdelingshjelp på et pleiehjem og 77 år da hun gjennomførte sin siste ekstravakt på det kommunale sykehjemmet. Mesteparten av tida har hun vært hjelpepleier.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
JOBBET LENGE: Ragnhild Larsen var bare 16 år da hun begynte som avdelingshjelp på et pleiehjem og 77 år da hun gjennomførte sin siste ekstravakt på det kommunale sykehjemmet.
Kathrine Geard
Feil i flere ledd
Da tjenestepensjon ble innført i kommunal sektor på 1970-tallet, reserverte Ragnhild Larsen seg. Pensjon var ikke noe hun tenkte på da. Det var dyrt å stå i ordningen for en med lav inntekt. Dessuten anbefalte kommunens mann at hun sa nei.
– Jeg visste ikke noe om dette og stolte på det han sa.
Seinere da hun skiftet jobb til et annet sykehjem, skulle hun ha blitt meldt inn, men det skjedde heller ikke.
Larsens sak er ganske typisk for disse pensjonssakene. I mange tilfeller hadde arbeidstaker reservert seg mot tjenestepensjon. I andre saker var det kommunen som hadde forsømt seg.
– Det at arbeidstakere hadde reservert seg mot tjenestepensjonsordningen, gjorde sakene mer kompliserte rettslig sett, sier advokat Kjetil Edvardsen.
Kirsten (82) vant fram overfor Statens pensjonskasse – får etterbetalt ti år med pensjon
(Artikkelen fortsetter under bildet)
FORNØYD: Advokat Kjetil Edvardsen er veldig fornøyd med at Fagforbundet har vunnet fram i mange saker om etterbetaling av pensjon, i et krevende juridisk terreng.
Kathrine Geard
Komplekse saker
Denne typen saker var noe av det første advokaten fikk på pulten da han begynte i Fagforbundet for tolv år siden. Da hadde andre i Fagforbundet allerede jobbet lenge for at medlemmer over hele landet skulle få oppjustert sine pensjoner og etterbetalt tjenestepensjon.
Underveis i prosessen har det vært krevende tautrekking, lange forhandlinger og flere rettssaker. Nå er de siste sakene løst.
– Dette har vært en veldig lang og komplisert historie juridisk sett. Derfor er det veldig gledelig at vi nå er i mål. Dette har svært stor betydning for dem det gjelder, sier Edvardsen.
Helt på tampen fikk tolv kommunale pensjonister i Trondheim oppjustert og etterbetalt pensjon.
Ugyldig reservasjon
Kampen om etterbetalt pensjon startet for over 20 år siden. I 1997 kom det inn en formulering i hovedtariffavtalen som tydeligere forpliktet kommunene til kollektive avtaler om tjenestepensjon. En dom i 2003 slo fast at tjenestepensjonen var tariffestet lenger tilbake i tid og at de ansatte ikke var innmeldt i ordningen som de skulle. I 2011 var det duket for en ny sak i arbeidsretten. Spørsmålet var om tre arbeidstakere hadde rett til pensjon etter tariffavtalen eller om kravet var foreldet eller bortfalt som følge av passivitet fra LO og Fagforbundets side. Men retten ga arbeidstakerne medhold i at de hadde rett til å få oppjustert pensjonen selv om de ikke hadde vært innmeldt i tjenestepensjonsordningen. Grunnen er at du som enkeltperson ikke kan fraskrive deg en rettighet som er tariffestet.
– Det paradoksale er at alle nå har fått etterbetaling som om de hadde betalt inn to prosent av lønna si til tjenestepensjon. Men det har de altså aldri gjort, sier Edvardsen, som samtidig påpeker at kommunene har spart betydelig mer enn etterbetalingene når de ikke har betalt premie.
Fem spørsmål og svar om «slitertillegget» og ny offentlig tjenestepensjon
Godt samarbeid
I etterkant av rettssaken i 2011 har kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS forsøkt å få dommene opphevet med henvisning til nye dokumenter de hadde funnet. Men kom ingen vei med det. De siste to årene har så Edvardsen og KS`advokat Øyvind Gjelstad hatt en tett og god dialog og klart å rydde av veien og avklare alle spørsmål. Mye løste de gjennom e-postutvekslinger og en god kollegial tone, andre saker har gått helt til Høyesterett.
– Vi har vært gjennom alle mulige problemstillinger. KS har ikke vært enig, men de har vært tvunget til å finne løsninger.
For tre år siden tok Fagforbundet ut stevning i Ragnhild Larsens sak. Men siden det trakk ut i tid, regnet ikke pensjonisten med at hun ville få noe.
– Å slåss mot overmakta gidder jeg ikke. Jeg tenkte jeg fikk være fornøyd og greie meg med det jeg har, sier hun.
Reiselysten pensjonist
En kompliserende faktor var at saken kanskje var foreldet juridisk sett. Men enden på visa ble altså at Larsen fikk en god slump penger.
– Det er mange som har gjort feil her, da er det en fin ting at kommunen velger å rydde opp, sier Edvardsen, som generelt er veldig fornøyd med at Fagforbundet har nådd fram med sine krav i et vanskelig juridisk terreng.
– Mange har gjort en enorm jobb over mange år for å ivareta medlemmenes rett til pensjon. Det har vært svært komplisert og krevd ressurser og standhaftighet å forfølge disse sakene i rettsapparatet og ellers gjennom 20 år.
For Larsen er høstmørket en prøvelse. Derfor vil hun spandere litt av den kjærkomne pengepotten på å reise mer. I sju år på rad har hun tatt seg en tur til Solgården i Spania. Nå vil hun dra to ganger i året. Kanskje bruker hun litt på vaskehjelp også.
– Og jeg skal iallfall ta meg en konjakk eller to.
Dette er saken
* Fagforbundet har kjørt krav om etterbetalt pensjon i 40-50 kommuner.
* Mer enn 100 pensjonister som ikke var meldt inn i pensjonsordninger har nå fått justert og etterbetalt pensjon.
* De fleste berørte er kvinner som gjerne jobber i helse- og omsorgssektoren i kommunene.
* Personene har fått etterbetalt alt fra noen få tusen kroner til 1,5 millioner kroner.
* Tjenestepensjon ble innført på 1970-tallet i kommunesektoren, og siden omtalt i flere tariffrevisjoner.
* Hovedavtalen i 1997 tariffestet at kommunene måtte ha pensjonsordning for sine ansatte.
* Rettssak i 2003 etter tvistesaker slo fast at pensjonsordningen i kommunene var tariffestet også før 1997.
* Rettsak i 2011. Ifølge dommen kan man ikke reservere seg mot medlemskap i tariffestet pensjonsordning. Arbeidstakerne hadde derfor krav på pensjon ihht til hovedtariffavtalen.
– Det paradoksale er at alle nå har fått etterbetaling som om de hadde betalt inn to prosent av lønna si til tjenestepensjon. Men det har de altså aldri gjort