Landsmøte 2017:

Flere fylkesforeninger vil ha mer penger lokalt

MER PENGER LOKALT: Aage S. Bekken, leder av Fagforbundet Horten, stiller spørsmål ved om hvor mye penger forbundet skal bruke på økonomisk støtte til eksterne organisasjoner. Fagforbundet Vestfold vil ha mer penger nærmere medlemmene.

MER PENGER LOKALT: Aage S. Bekken, leder av Fagforbundet Horten, stiller spørsmål ved om hvor mye penger forbundet skal bruke på økonomisk støtte til eksterne organisasjoner. Fagforbundet Vestfold vil ha mer penger nærmere medlemmene.

Per Flakstad

Flere fylkesforeninger vil at en større andel av kontingenten skal gå til de lokale fagforeningene.

2017101820055620171018204436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I sitt forslag til landsmøte foreslo Fagforbundet Vestfold å gi mer penger til det leddet som er nærmest medlemmene – de lokale foreningene. Forslaget innebærer at fagforeningene får overført 0,36 prosent av medlemmenes bruttolønn. I dag går 0,3 prosent til foreningene. Forslaget gir en økning på 20 prosent. Penger som blant annet skal gå med til å frikjøpe tillitsvalgte. Forslaget ble avvist av landsstyret.

Onsdag ettermiddag ble Landsmøtet bedt om å ta stilling til forslaget på nytt.

– Økningen vil koste ca. 46 millioner kroner i året. Det er lite penger sammenlignet med for eksempel subsidiering av forsikringsordningene, som i dag er på 60 millioner, sa Aage S. Bekken, leder av Fagforbundet Horten, som tok opp forslaget på vegne av Vestfold.

Vil ha oversikt over hvor mye penger som brukes

Han viste til en sak Fagbladet nylig skrev, om at Fagforbundet i denne landsmøteperioden har gitt 136 millioner kroner til ulike organisasjoner, formål og partier.

– Det er sikkert mange gode formål der, men hvor mye av pengene går med til formålene og hvor mye går til oppfølging og reiseaktivitet, lurte Bekken.

Til Fagbladet utdyper han:

– Det er mye penger, og vi lurer på hvor mye som går til oppfølging. Er det én person som drar for å følge opp et prosjekt, eller er det en delegasjon på 19?

Fra talerstolen sa Bekken at videokonferanser også kan erstatte en del reisevirksomhet.

Vil at landsstyret skal bevilge penger

Vestfolds forslag ble støttet av Fagforbundet i Akershus, som mener foreningene må få mer penger til å frikjøpe tillitsvalgte.

– Det er ute i fagforeningen den viktigste jobben gjøres, med kursing, oppfølging og verving, sa Janne Kathrine Olsen, leder av Fagforbundet Nittedal, fra talerstolen.

Foreningens forslag om å gi landsstyret myndighet til å bestemme hvilke organisasjoner, partier og samarbeidspartnere som skal få økonomisk støtte, ble også tatt opp på nytt. Landsstyret består av 74 representanter fra hele landet. Forbundsstyret, som i dag bevilger penger, består av 21 representanter.

– Bevilgninger bør ligger under landsstyrets myndighetsområde. Det vil styrke de demokratiske prosessene ved at det gjøres av landsstyret, sa Olsen.

Flere fylker har vært oppe og sagt

Forslagene skal behandles av landsmøtet fredag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy