Forskere ved Frischsenteret fant at lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn i større grad enn før koronapandemien rammet er blitt langtidsledige.
Tormod Ytrehus
Disse gruppene utgjør nå halvparten av de langtidsledige.
Forskerne fra Frischsenteret har sett nærmere på sysselsettingen gjennom pandemiåret 2020. De fant at lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn i større grad enn før koronapandemien rammet er blitt langtidsledige.
– Ledighetsproblematikken og at folk står utenfor arbeidslivet er velkjent. Det er bare at det er i en større skala nå enn det har vært tidligere, sier Simen Markussen ved Frischsenteret til kanalen NRK.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Denne krisen rammet mange av de næringene der lavt utdannede og folk med innvandrerbakgrunn var i jobb, slik at de er spesielt hardt rammet av denne krisen, sier forsker Simen Markussen ved Frischsenteret.
Leif Martin Kirknes
Han viser til at disse personene er mer utsatt for ledighet og det å falle utenfor arbeidslivet, noe de også var før krisen.
– Men i tillegg har denne krisen også rammet mange av de næringene der disse var i jobb, slik at de er spesielt hardt rammet av denne krisen, sier Markussen.
Fått med deg denne? Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener tre ting kan bøte på den utviklingen: å få privat næringsliv og bedriftene i gang igjen, sørge for omskolering og etter- og videreutdanning kombinert med dagpenger og tettere oppfølging i Nav.
Norges bank
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Ole Palmstrøm
Freddy André Øvstegård (SV) sier oppgjøret er dårlig nytt for alle som er avhengig av ytelser.
Sidsel Valum
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
UNIKT PAR: Kjæresteparet Øystein Norstad og Anniken Liberg Berg eier hver sin leilighet i dette borettslaget.
Werner Juvik