Når betongarbeiderne drar opp gjennomsnittslønna, blir det ikke noe lavlønnstillegg på lavtlønte trelastarbeidere i samme overenskomst.
Sissel M. Rasmussen
aslak@lomedia.no
– Det er vanskelig å finne én modell som treffer alle lavtlønte. Jeg tviler på om det er mulig å få til. Likevel er det noen muligheter vi ønsker å se nærmere på. Det er også noe vi har utfordret NHO på i forbindelse med lønnsoppgjøret, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
• Dette er snittlønna i over 350 yrker
Tilleggene har betydning for hverdagen til folk. Lavlønnstillegget i mellomoppgjøret for to år siden endte slik:
Lavlønnstillegg: 1 krone per time. Det utgjorde 1.950 kroner i året.
Generelt tillegg: 2,25 kroner per time. Det er 4.387 kroner mer i året.
Sum totalt for lavtlønte: 6.337 kroner mer i året.
90-prosentgrensen
LO har i alle lønnsoppgjørene siden 1990 fått gjennomslag for et tillegg til de som tjener minst.
– Vi må finne en måte å gjøre dette på som ikke skaper en ny urettferdighet. Men det er ikke bare vi som bestemmer. Vi skal forhandle dette på plass med en motpart, poengterer Følsvik.
Et vanlig krav fra LO har ofte vært at yrker på tariffavtaler som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, må få et eget lavlønnstillegg.
90 prosent tilsvarer i år 488.520 kroner. Ergo: Ansatte som er på tariffavtaler med en gjennomsnittslønn under dette beløpet, skal etter LOs modell få et eget lavlønnstillegg.
Også i dette lønnsoppgjøret, som startet med utveksling av krav og tilbud mellom LO og NHO mandag, lover LO å løfte de med lavest lønn. Det er nemlig de som har merka prisveksten mest.
• Nå skal nytt utvalg se på lavlønn i Norge
Opplevde det i luftfarten
Det er imidlertid ulemper med dagens lavlønnsmodell som LO har benyttet i alle de samordnende oppgjørene med NHO siden 2005. Modellen er ikke så treffsikker som LO vil at den skal være.
Mens lavtlønnede på overenskomster over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn ikke får lavlønnstillegget, kan høytlønnede på overenskomster under 90 prosent få dette tillegget.
LO-lederen har selv erfart dette fra sin tid som tillitsvalgt og forhandlingsansvarlig i luftfarten.
– På vår brede overenskomst var det grupper som var store og lå over snittet. Utfallet ble at de som egentlig var lavtlønte, ikke fikk uttelling. Jeg vet hvor vanskelig det er å akseptere det, medgir hun.
Byggindustrien er også et eksempel der medlemmer har kommet dårlig ut.
I industrien som produserer byggevarer, er det et stort gap mellom de som produserer betongelementer og trelastprodusentene.
Betongarbeiderne drar opp gjennomsnittet slik at de lavest lønte trelastarbeiderne ikke får nyte godt av lavlønnstillegget.
LO og leder Peggy Hessen Følsvik har benyttet samme lavlønnsmodell i de samordnende oppgjørene med NHO siden 2005.
Leif Martin Kirknes
Her er LOs grep
Nå åpner LO for å skrote dagens lavlønnsmodell og gå for et nytt grep. Det har de også informert NHO om.
Inntektspolitisk utvalg i LO har i forberedelsene til dette lønnsoppgjøret gått gjennom rapporten som en arbeidsgruppe i LO gjorde ferdig i 2021.
Oppdraget til denne gruppa var å gå gjennom ulike modeller for lavlønn og andre tiltak som kan bekjempe lave lønninger og hindre at forskjellene i lønn i privat sektor blir enda større.
– En av tingene som rapporten mener vi bør se nærmere på, er å regne på median framfor å regne på gjennomsnittet på overenskomstene, forklarer Følsvik.
Utregningen kan gjøres på følgende måte:
Hvis du stiller arbeidstakerne i en bransje opp på en rekke, er det han eller hun i midten som representerer medianlønna.
LOs mål med en slik modell er at flere skal få nyte godt av lavlønnstillegget. Det er 125 ulike overenskomster mellom LO og NHO i et samordnet oppgjør.
– Om vi klarer å få fram gode nok tall på dette, gjenstår å se. Vi må studere overenskomstene fra NHO og være sikre på at tallene er gode nok før vi setter oss ned og gjør den øvelsen, sier LO-lederen.
• I år må lønna øke mer enn prisene, krever LO
Flere forslag til modeller
LO-rapporten fra 2021 sier også noe om at det går an å bruke en modell på bedrifts- og individnivå.
– Dette har også sine ulemper. Ikke minst vil det ha noe å si for lønnssystemet i den enkelte bedrift, påpeker Følsvik.
– Det vil forrykke nivået i systemet, og det vi ikke vet da, er om konsekvensen i neste runde er at forskjellen blir gjenopprettet i de i lokale forhandlingene, føyer hun til.
LO-lederen peker også på en annen ulempe med denne tilnærmingen. I en bedrift der det ikke er sterke nok klubber lokalt, vil det være vanskelig å hente ut et resultat med en slik lavlønnsmodell.
Riktig tallgrunnlag
NHO har også sin kjepphest når det gjelder lavlønnstillegg. Det er å ikke gi tillegg til de områdene som har lokal forhandlingsrett i overenskomsten sin, ifølge LO-lederen.
– Lokal forhandlingsrett betyr ikke at du har forhandlingskraft til å få uttelling i lokale forhandlinger. Snarere tvert imot, sier Følsvik, og legger til at det ikke bare er LO som dirigerer dette.
– Vi må også være enige med motparten på det som skal bli løsninga. Og ikke minst må vi ha et tallgrunnlag og et system som gjør at en ny modell blir bedre enn den forrige, påpeker hun.
– Vi har med oss dette i forhandlingene, og inntektspolitisk utvalg har tatt det på største alvor. Vi må se hva det er mulig å få til. Også når det gjelder det statistikk- og tallgrunnlaget som vi til enhver tid har tilgjengelig, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox