JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

I år må lønna øke mer enn prisene, krever LO

KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Jan-Erik Østlie

Leder i Fagforbundet, Mette Nord er glad for et tydelig mandat fra hele LO: De største tilleggene skal gis til dem som har lavest lønn.

2023022112292520230221143119

redaksjonen@fagbladet.no

LOs sekretariat vedtok tirsdag ettermiddag kravene i årets lønnsoppgjør: reallønnsvekst for alle arbeidstakere. Det betyr at lønningene må stige mer enn prisene i 2023.

Mandag kom tallene for Teknisk beregningsutvalg (TBU), som viser at de aller fleste opplevde en reallønnsnedgang i fjor, hvor prisene steg med 5,8 prosent og lønningene ble justert i gjennomsnitt 4,1 prosent – som var over den såkalte ramma som ble lagt til grunn for forhandlingene.

TBU anslo også at prisene vil øke med 4,8 prosent i år. Anslaget er usikkert på grunn av krigen i Ukraina.

Økt kjøpekraft

Dette er noen av hovedkrava som LO har vedtatt å ta med i årets lønnsforhandlinger, som starter i mars:

• De vil sikre lønnstakernes andel av verdiskapinga og økt kjøpekraft gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstens satser.

• Gjennom kravene vil LO sikre en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk ved å prioritere likelønn og motvirke lavlønn.

• LO vil prioritere kommuneansatte, slik LO-leder Peggy Hessen Følsvik tidligere har gått ut og lovet.

Følsvik gjentok grunnlaget for prioriteringene i sin innledning på representantskapets møte på tirsdag.

Les hele talen til LO-lederen her

Kommuneansatte henger etter

Tallene fra TBU viste også at kommuneansatte fikk mindre enn andre grupper også i fjor. Ifølge Fagforbundets leder Mette Nord har dette skjedd de siste tre årene, og hun mener det er på tide å rette opp i dette. Nord sier til Fagbladet at hun ikke kan gå ut med et eksakt tall på hva de skal kreve i dag, men:

– Det som er viktig, er at vi får en høyere ramme enn frontfaget. Først skal de forhandle, så skal vi regne om ramma til kommunale tall og utforme våre konkrete krav i tråd med det.

Lavtlønte skal prioriteres

Mette Nord viser til at de aller lavest lønte er de som nå må bruke størst andel av sin lønn på å sikre tak overhodet og mat på bordet. De kan ikke omdisponere sitt forbruk, slik mange andre kan.

– Vi i LO må ta ansvar og ta vare på dem som sliter mest. Det enstemmige vedtaket om å prioritere lavtlønte støtter tankegangen til oss i Fagforbundet, og viser at hele LO er med og tar ansvar for at folk skal få normale liv, sier Nord.

Hun er glad for det tydelige mandatet fra resten av LO-familien, men hvordan skal de sikre at lavlønnstillegget treffer de som trenger det mest?

– Vi må jekke opp i bunnen. Det vil si at vi må gi et større kronetillegg til lavtlønte enn til andre grupper. Jeg kan love våre medlemmer at vi skal utforme våre krav med de lavest lønte som prioritet, sier Nord til Fagbladet.

Les også: Høye priser gjorde «alle» til lønnstapere i 2022

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Herman Bjørnson Hagen

KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

KREVER MER: Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Jan-Erik Østlie