JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstridt reform satt på vent

Flyttingen av skattekontorer er utsatt på grunn av koronaviruset

REFORM PÅ VENT: 237 lokale skattekontorer blir likevel ikke flyttet 1. juni, slik det var planlagt.

REFORM PÅ VENT: 237 lokale skattekontorer blir likevel ikke flyttet 1. juni, slik det var planlagt.

Anders Hauge-Eltvik

Regjeringen har vedtatt å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten. Nå blir reformen utsatt.

2020032009422420200320123208

helge@lomedia.no

Dermed blir 237 kommunale skatteoppkreverkontorer likevel ikke lagt ned 1. juni, slik som har vært planlagt.

– Det er forståelig, men skaper også noen nye utfordringer fordi prosessen har kommet et godt stykke på vei lokalt, sier forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord.

Det er koronaviruset som gjør det vanskelig å få gjennomført reformen – sammen med de andre samfunnskritiske oppgavene som har dukket opp.

Kommuneansatte må belage seg på å jobbe mer

Til høsten

Utsettelsen kommer fram i en innstilling til Stortinget.

De ansatte skal ha fått beskjed om å stille flyttingen i bero inntil videre.

Slik lød innstillingen:

«Komiteen deler oppfatningen om at den pågående situasjonen med koronaviruset krever at både Skatteetaten og kommunene prioriterer samfunnskritiske oppgaver, og mener det er klokt at den pågående prosessen med å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten stilles i bero inntil videre».

Skatteetaten har videre sendt et brev til Finansdepartementet, der etaten anbefaler at tidspunktet for overføringen av skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten utsettes til høsten 2020.

Departementet har raskt vurdert saken og vil imøtekomme anbefalingen.

Sp: Har en nyttig funksjon

– Vi tok opp dette på et tidlig tidspunkt i forhandlingene og dialogen med regjeringen. Å gjennomføre en prosess med en så samfunnskritisk funksjon i en slik situasjon, er helt meningsløst. Det har noe med sårbarheten i systemet å gjøre, sier finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

– Å legge ned de lokale skatteoppkreverne i denne situasjonen ville ha vært ytterligere gambling. Kommunale skatteoppkrevere vil ha en spesielt nyttig funksjon nå – med sin gode oversikt over næringsdrivende i sin kommune, påpeker han.

Gjennomføringen er altså i utgangspunktet utsatt til høsten, men Gjelsvik tror det raskt vil vise seg å være behov for ytterligere utsettelser.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Ap: Bør ikke flyttes i det hele tatt

Arbeiderpartiet har alltid ment at flyttingen av skattekontorene har vært en dårlig idé.

– Derfor er det bra at man ikke setter flere sleiver i gryta for å røre mer rundt på dette tidspunktet, sier kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Stein Erik Lauvås til FriFagbevegelse.

Han håper nå at skatteoppkreverne skal få arbeidsro.

– Det har aldri vært noe faglig argument for å flytte på dem. At regjeringen lar være å gjøre det nå er en klok og god oppslutning. Er det opp til oss, vil vi legge hele beslutningen nederst i en skuff, sier han.

Prosessen har kommet langt

Ifølge Fagforbundet har overføringen kommet et godt stykke på vei.

– Det er kjedelig for de ansatte at det blir en utsettelse. Mange er midt oppi en overføring. Nå kan de risikere å bli stående i et vakuum, sier Trond Finstad i Fagforbundet til FriFagbevegelse.

Finstad og Fagforbundet har ønsket at skatteoppkrevingen fortsatt skulle være en kommunal oppgave. Men etter vedtaket i Stortinget, er forbundet fullt med på arbeidet og samarbeidet om å gjennomføre flyttingen.

– Det som er viktig nå, er at arbeidet prioriteres og ikke stopper opp, slik at ikke de ansatte blir stående i et vakuum over lengre tid. Meningen var at alt skulle gjennomføres rett over påske. Mange er derfor på vei ut av sine kommunale jobber allerede. Det som blir viktig nå er å få klare signaler om hvor lenge dette blir utsatt, sier Finstad.

Følg Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy