JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har innført unntak fra regler om arbeidstid i koronakrisa:

Kaller avtalen dramatisk: Kommuneansatte må belage seg på å jobbe mer

Mette Nord kaller avtalen dramatisk.

Mette Nord kaller avtalen dramatisk.

Jan-Erik Østlie

– Kommunene må kunne sikre at innbyggerne er i trygge hender og at hjulene holdes i gang gjennom denne krisa, sier Mette Nord.

2020031814211720200318144034

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

Fagforbundet og KS har inngått en avtale som gjør det mulig å jobbe mer og å endre arbeidsplaner med tre dagers varsel.

– Det er dramatisk å inngå en slik avtale, men situasjonen er uoversiktlig og gjør det nødvendig. Vi gjør dette for å ivareta de ansatte og for å sikre beredskapen og at innbyggerne får et godt og trygt tilbud i den krisa vi står midt oppi, sier forbundsleder Mette Nord til Fagbladet.

Nå åpner Fagforbundet for mye mer overtid på grunn av koronakrisen

Flere timer og nye planer

Avtalen åpner for at kommuneansatte kan få endret arbeidsplanen sin med tre dagers varsel og ikke 14 dager slik det står i arbeidsmiljøloven.

Antall lovlige overtidstimer og arbeidstimer i løpet av døgn og uke økes også. Avtalen mellom Fagforbundet og KS åpner for en utvidet arbeidstid fra ni til 16 timer per døgn og fra 40 til 54 timer per uke. Mulighet for overtid øker fra ti til 20 timer per uke.

Avtalen sikrer imidlertid forsvarlig hviletid for de ansatte.

– Vi aner ikke hvor lenge denne krisa vil vare, så avtalen har også bestemmelser som sikrer at de ansatte får nødvendig hvile mellom arbeidsøktene. Vi må sikre at folk ikke overbelastes. Men det kan skje at man må jobbe mer og lenger, sier Nord, som også understreker at endring i arbeidsplaner skal drøftes med tillitsvalgt.

Fagbladets spesialside om koronaviruset

Ubyråkratisk

Mette Nord påpeker at det allerede er slitasje på mange ansatte. Hun ser derfor at kommunene kan ha behov for å endre arbeidsplaner på kort tid, som følge av økt bemanningsbehov men også i situasjoner der ansatte selv blir syke eller settes i karantene.

– Avtalen sikrer at kommunene kan gjøre det på en rask og ubyråkratisk måte, sier hun og viser til avtalen hvor det står:

«Partene legger til grunn at det vil kunne oppstå behov for overtidsarbeid for å sikre kvalifisert personell til å sørge for forsvarlig drift av nødvendige tjenester under den pågående Koronaepidemien. Samtidig er det viktig å ivareta de ansatte slik at det ikke oppstår uforsvarlige helsebelastninger i en tid der vi trenger alle ansatte for å opprettholde maksimal kapasitet over tid i samfunnskritiske tjenester»

Roser medlemmene

Mette Nord er glad for at det er forståelse for nødvendigheten av dette.

– Jeg er glad for at medlemmene våre ser behovet. Nå er det viktig å heie på alle de ansatte og våre medlemmer som gjør en enorm innsats i disse dager. Kommunal sektor har fått mye av trykket som følge av koronaviruset. Ikke bare i helsesektoren, men også de som jobber med barn, renholdere, renovasjon og de som sitter i krisestaber. Jeg er utrolig stolt av den gode jobben som medlemmene våre gjør, sier hun.

Her finner du oversikten over hvor mange overtidstimer og arbeidstimer som nå er tillatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy