Følelsesladd gjensyn med Utøya

Sterkt: En preget LO-leder Gerd Kristiansen sammen med AUF-leder Mani Hussaini, ser LO-rådgiver Kent Rune Pedersen  legge ned roser, der Snorre Haller ble skutt og drept på Utøya. Pedersen er selv en av de overlevende fra Utøya. 
 Snorre Haller var ungdomstillitsvalgt for Fellesforbundet, men betjente 22. juli LO-standen.

Sterkt: En preget LO-leder Gerd Kristiansen sammen med AUF-leder Mani Hussaini, ser LO-rådgiver Kent Rune Pedersen legge ned roser, der Snorre Haller ble skutt og drept på Utøya. Pedersen er selv en av de overlevende fra Utøya. Snorre Haller var ungdomstillitsvalgt for Fellesforbundet, men betjente 22. juli LO-standen.

Sissel M. Rasmussen

De kom over med båten, gikk til kafebygget, fikk se minnene, kulehullene, og de nye husene reise seg.

2015061612000020150624103635

sym@lomedia.no

22. juli 2011 ble 69 mennesker drept og mange alvorlig skadet, de fleste som mistet livet var under 20 år. Hundrevis av deltakere på AUFs sommerleir flyktet ut i Tyrifjorden og ble reddet av lokalbelfolkningen og gjester på Utvika camping.

Denne dramatiske historien preget LOs ledelse og forbundslederne da de mandag 15. juni besøkte Utøya for å bli orientert om hva som nå skjer med øya.

Stor takk

Før de tok «MS Thorbjørn» over til øya var det en kort presentasjon av planene ved prosjektleder Jørgen Watne Frydnes og Utøyas styreleder Jan Christian Vestre.

— LO har på en helt enesteående måte bidratt til prosjektet. Uten den generøse gaven hadde det ikke vært mulig å realisere planene, sa Vestre som også takket for den moralske støtten og hjelpen fra LO og forbundene.

Det å ta i bruk Utøya igjen har vært en lang og vanskelig prosess. Fundamentet for den framtidige aktivitetene er de tre ordene: Minne – lære – engasjere.

— Vi skal lære om det som skjedde, men også om ytringsfrihet, demokrati og arbeiderbevegelsens engasjement, fortalte Jørgen Watne Frydnes.

Få fysiske spor

LO-sekretariatet opplevde en sommerlig og grønn øy preget av hektisk byggeaktivitet. I perioden 7. til 9. august skal AUF-ungdommen for første gang etter terroren samles til en ny sommerleir med tema internasjonal solidaritet. Da vil en rekke nye og oppussede bygg stå klare. Kafébygget hvor 13 ungdommer ble drept forblir urørt. De fysiske sporene og rommene i bygget skal bevares både for å minnes de drepte og de som overlevde inne i huset. Utvendig skal det derimot reises et nytt bygg kalt »Hegnhuset» hvor historiene til dem som var på øya 22. juli 2011, formidles.

Representantskapet fikk under omvisning på øya høre historien til flere som hadde overlevd terroren, blant dem LOs egen Kent Rune Pedersen.

Egne økonomiske bein

— Vi vil at Utøya skal være et kraftsenter for hele fagbevegelsen. Men det skal stå på egne bein økonomisk, forsikret Utøyas styreleder. Han skisserte planer for konferanseanlegg som kan betjene 250 personer og inviterte LO og forbundene til å legge arrangement til øya.

Fram til i dag har fagbevegelsen gitt og samlet inn rundt 25 millioner kroner til Utøya.

Under mandagens besøk var Sparebank 1 Gruppens konstituerte administrerende direktør Turid Grotmol og viseadministrerende direktør i Bank 1 Oslo/Akershus Torbjørn Vik, invitert med. De hadde med pengegaver på henholdsvis fire og én million kroner som skal brukes til å reise Hegnhuset.

— De er en del av systemet vårt, og det var naturlig å spørre dem om å bidra, sa LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun ga også honnør til AUF-leder Mani Hussaini som mottok gavene.

— Vi i LO er fylt av beundring for hvordan AUF har reist organisasjonen etter 2011, sa hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy