JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fordømmer angrepene på helsearbeidere i Gaza: – De dreper kollegaene våre

KOLLEGASTØTTE: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg og kollegaene hans på Fagforbundets Storefjell-konferanse stiller seg bak et innspill til norske myndigheter, til støtte for kollegaer i Gaza.

KOLLEGASTØTTE: Ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg og kollegaene hans på Fagforbundets Storefjell-konferanse stiller seg bak et innspill til norske myndigheter, til støtte for kollegaer i Gaza.

Birgit Dannenberg/Fagforbundet

Ambulansearbeidere i Fagforbundet fordømmer angrepene på ambulanser i Gaza. Samtidig ber de regjeringen bevilge penger til å kjøpe inn 30 nye ambulanser.

2024041110445020240411194505

kathrine.geard@fagbladet.no

Ambulansearbeiderne som deltok på Fagforbundets Storefjell-konferanse samlet seg om et innspill til regjeringen, til støtte for kollegaer i Gaza (les innspillet lenger ned i saken).

– Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg.

Han er medlem i prehospital faggruppe i Fagforbundet.

UFORSTÅELIG: Charles Aune-Lundberg sier det er uforståelig at menneskerettighetsbrudd får pågå.

UFORSTÅELIG: Charles Aune-Lundberg sier det er uforståelig at menneskerettighetsbrudd får pågå.

Lena Knutli

Nye ambulanser og anerkjennelse av Palestina

Ambulansearbeidere, som deltok på Storefjell-konferansen, ber regjeringen fordømme de omfattende angrepene på ambulanser og drapene på kollegaer og sivile i Gaza.

De oppfordrer også regjeringen til å bevilge nok midler til å kjøpe 30 nye ambulanser for å erstatte en del av de ambulansene som er gått tapt.

Ambulansearbeiderne vil dessuten ha et lovforbud mot handel med varer og tjenester med selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder.

De ber om at Palestina anerkjennes som egen stat og at Norge deltar aktivt i gjenoppbyggingen av landet.

Her er innspillet til norske myndigheter

Deltakerne på Storefjell-konferansen ble opprørt av innlegget til Mads Gilbert om dagens forhold i Gaza. Han fortalte blant annet at mange ambulanser (125 ifølge FN) var ødelagt av israelske militære angrep, også av de som bemannet disse ambulansene var mange drept. Dette berørte oss i det prehospitale miljø veldig, og Charles Aune-Lundberg, Line Ernestussen og Christin Haslestad tok initiativ til et innspill til norske myndigheter. Kravene vi stiller ble møtt av applaus fra ambulanse/AMK-delen av konferansen på Storefjell.

1. Vi ber regjeringen fordømme de omfattende og ødeleggende israelske militære angrepene på våre ambulansekolleger og andre palestinske helsearbeidere, og på de sivile i okkupert Palestina.

2. Norge må delta aktivt i gjenoppbyggingen av de ødelagte palestinske helsetjenestene, under palestinsk ledelse, og bidra med nødvendige økonomiske ressurser.

3. Vi ber regjeringen umiddelbart bevilge nødvendige midler til innkjøp og donering av 30 nye, fullverdige ambulansebiler som en erstatning for de utallige ambulansene de israelske okkupasjonsstyrkene har ødelagt.

4. Vi ber regjeringen straks iverksette lovforbud mot handel med varer og tjenester med selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter i okkuperte områder, og anerkjenne Palestina som egen stat.

Vil vise solidaritet – fikk trampeklapp

– Det var prehospital faggruppe i Fagforbundet som tok initiativet til innspillet som fikk tilslutning med trampeklapp blant alle i ambulansetjenesten på konferansen, forteller Aune-Lundberg.

Han understreker at de ønsker å vise solidaritet med ambulansepersonellet på Gaza og rette oppmerksomheten mot de israelske styrkenes brutale angrep på deres kollegaer.

Nesten 500 helsearbeidere drept

Etter seks måneder, er over 75.000 palestinere skadet og mer enn 33.000 drept av israelske okkupasjonsstyrker i Gaza. Av dem er hele 13.800 barn. Sju av ti drepte er kvinner og barn, ifølge palestinske helsemyndigheter og FNs siste rapport fra 8. april. Mange flere døde ligger i ruinene. Blant de drepte er minst 489 helsearbeidere og mer enn 240 hjelpearbeidere. Ifølge FN, er palestinske sykehus og annen medisinsk infrastruktur angrepet mer enn 600 ganger siden 7. oktober i fjor. 26 av Gazas 36 sykehus, og mer enn 100 bilambulanser er helt eller delvis ødelagt. Noen få ambulanser er fortsatt i drift.

Gilbert utfordrer Fagforbundet

Det arbeides på flere fronter for å hjelpe kollegaer i Gaza:

 Ambulanseforum forteller at norsk helsepersonell jobber for å skaffe en ambulanse og har satt i gang en spleis.

UTFORDRER: Mads Gilbert utfordrer Fagforbudnet.

UTFORDRER: Mads Gilbert utfordrer Fagforbudnet.

Kathrine Geard

Overlege Mads Gilbert på Universitetssykehuset i Nord-Norge roser initiativene, men mener fagbevegelsen ikke gjør nok. Les mer om det her.

Under Storefjell-konferansen var han en av innlederne. Her snakket han om oppgavedeling innen akuttmedisin, men også om den katastrofale situasjonen helsearbeidere på Gaza står i. Helsearbeidere han har et personlig forhold til etter å ha samarbeidet med palestinske kollegaer i mer enn 40 år.

Han utfordrer Fagforbundet og ambulansearbeidere til å stille krav om at regjeringen straks finansierer minst 15 nye, fullverdige ambulanser til Gaza og ti til Vestbredden.

– Ambulansene kan være en del av den milliarden dollar Norge bør gi til gjenoppbygging av helsevesenet i Palestina. Det har vi råd til, og vi kan starte opp nå med å invitere palestinske ambulansekollegaer til erfaringsutveksling og gi dem kunnskap om bruk og vedlikehold av de nye ambulansene.

– På Vestbredden kan vi få inn ambulansene med en gang. Handling veier tyngre enn ord, sier Gilbert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy