JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minst 489 helsearbeidere drept

Mener fagbevegelsen må gjøre mer for Gaza: – Vi har ikke gjort en god nok jobb

BEKRYMRET: Lege Mads Gilbert mener vi ikke gjør nok for Gaza.

BEKRYMRET: Lege Mads Gilbert mener vi ikke gjør nok for Gaza.

Kathrine Geard

Fagbevegelsen har vært altfor passiv til nå, mener lege Mads Gilbert. Han får støtte av ambulansearbeidere i Fagforbundet som ber Norge fordømme drapene på deres palestinske kollegaer.

2024041111141420240411125620

kathrine.geard@fagbladet.no

– Det går ikke an å sitte stille og se på at 489 av våre kollegaer er drept, at 100 leger og sykepleiere er tatt til fange og mange torturert. Vi har et kolossalt ansvar for ikke å snu ryggen til når helsearbeidere, kvinner og barn slaktes ned for fote i Gaza, sier Mads Gilbert, overlege på akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– Må gjøre mer

Han mener fagbevegelsen til nå har vært altfor passiv, og at den må legge kraftigere press på regjeringen for å innføre sanksjoner, våpenembargo (*1), økonomisk blokade og boikott mot Israel.

– Gaza er, som følge av brutal israelsk blokade, uten vann, mat, drivstoff og medisiner. Befolkningen har gjennomlevd seks måneder med umenneskelig bombing, ufattelig menneskeskapt lidelse og død. Nå sulter barn i hjel.

MÅ GJØRE MER: Mads Gilbert mener man må gjøre mer for Gaza.

MÅ GJØRE MER: Mads Gilbert mener man må gjøre mer for Gaza.

Kathrine Geard

– LO må gjøre mer, Fagforbundet må gjøre mer, vi fagorganiserte må gjøre mer for å stoppe den israelske angrepskrigen. Vi har ikke gjort en god nok jobb når det gjelder internasjonal solidaritet for Gaza, mener Gilbert.

Personlig forhold til kollegaer i Gaza

Under Fagforbundets årlige konferanse for helsearbeidere på Storefjell, snakket han om oppgavedeling innen akuttmedisin, men også om den katastrofale situasjonen helsearbeidere på Gaza står i.

Helsearbeidere han har et personlig forhold til etter å ha samarbeidet med palestinske kolleger i mer enn 40 år.

SHIFA: Gilbert har vært frivillig som helsearbeider i Gaza i mange år. Her fra 2014 på Shifa sykehuset.

SHIFA: Gilbert har vært frivillig som helsearbeider i Gaza i mange år. Her fra 2014 på Shifa sykehuset.

AP Photo/Khalil Hamra

Første gang han tilbød sine tjenester var da Israel bombet Beirut i 1982. Da Israel angrep Gaza i 2009 og 2014, jobbet han på Shifa-sykehuset som nå ligger fullstendig i grus.

Men Gilbert har drevet med mer enn det han kaller solidaritetsmedisin i bomberegn. 

– Offisielt nektet innreise

De siste 20 åra har han reist flere ganger årlig til Gaza for å undervise medisinstudenter, bidra til forskning og utvikling av helseprosjekter – og treffe barn og familier han har møtt under bomberegnet. Men nå når lidelsene for palestinerne er verre enn noensinne, er han avskåret fra å bistå direkte.

– Jeg er offisielt nektet innreise. Men de få hvite helsearbeiderne på Gaza er uansett ikke avgjørende. Heltene er de palestinske helsearbeiderne, sier Gilbert.

ØDELAGT: Slik ser Shifa sykehuset ut i dag etter at det ble utsatt for israelske bomber tidligere i år.

ØDELAGT: Slik ser Shifa sykehuset ut i dag etter at det ble utsatt for israelske bomber tidligere i år.

Dawoud Abu Alkas / Reuters

Videre forteller han at han har lært alt han kan om kriser, oppgavedeling og teamarbeid av de palestinske kollegaene og vennene.

– De bruker alle ressurser. De improviserer og tar i bruk alle faggrupper rundt den trengende pasienten når bombene hagler. Det er massetilstrømning til sykehusene, og de er altfor få folk. Selv under ekstremt høyt stressnivå, er de alltid respektfulle og inkluderende.

– Stil krav til regjeringen

Gilbert snakket til en lydhør forsamling på Storefjell, som kvitterte med stående applaus etter foredraget. Han er en helsehelt for mange, selv om de ikke deler alle hans politiske analyser og meninger. Men budskapet om å gjøre mer, gikk hjem. Samtidig som mange spør seg hva de egentlig kan bidra med.

– Det er et godt spørsmål, sier Gilbert til Fagbladet.

Han peker på at vi som enkeltmennesker lett føler oss hjelpeløse når vi ser grusomhetene palestinerne utsettes for. Men som fagorganiserte, er man sterkere og mindre hjelpeløs.

– Så bruk klubben din, bruk fagforeningen. Diskuter og finn ut hva dere vil gjøre! Ikke vær aleine!

Konkret trekker han fram at fagorganiserte kan vedta skarpe uttalelser med krav til regjeringen.

– Still tre krav til regjeringen. Regjeringen må fordømme angrepene på helsesektoren og våre arbeidskollegaer i Gaza. Norge må forplikte seg til å delta med minst én milliard dollar slik regjeringen har sagt de vil gjøre i Ukraina, til gjenoppbygging av helsevesenet i Gaza.

– Og Norge må innføre sanksjoner mot Israel til de følger folkeretten. Det er det eneste språket Israel og USA forstår, sier han.

Nesten 500 helsearbeidere drept

Etter seks måneder, er over 75.000 palestinere skadet og mer enn 33.000 drept av israelske okkupasjonsstyrker i Gaza. Av dem er hele 13.800 barn.

Sju av ti drepte er kvinner og barn, ifølge palestinske helsemyndigheter og FNs siste rapport fra 8. april.

Mange flere døde ligger i ruinene. Blant de drepte er minst 489 helsearbeidere og mer enn 240 hjelpearbeidere.

GAZA: En ødelagt ambulanse fra røde Halvmåne i byen Khan Younis

GAZA: En ødelagt ambulanse fra røde Halvmåne i byen Khan Younis

Palestine Red Crescent Society/Handout via Reuters

Ifølge FN, er palestinske sykehus og annen medisinsk infrastruktur angrepet mer enn 600 ganger siden 7. oktober i fjor. 26 av Gazas 36 sykehus, og mer enn 100 bilambulanser er helt eller delvis ødelagt. Noen få ambulanser er fortsatt i drift.  

– Handling tyngre enn ord

Ambulanseforum forteller at norsk helsepersonell jobber for å skaffe en ambulanse til Gaza og har satt i gang en spleis.

Gilbert synes initiativet er bra, men utfordrer Fagforbundet og ambulansearbeidere til å stille krav om at regjeringen straks finansierer minst 15 nye, fullverdige ambulanser til Gaza og ti til Vestbredden.

ØDELAGT: Flere ambulanser i Gaza har blitt bombet i stykker.

ØDELAGT: Flere ambulanser i Gaza har blitt bombet i stykker.

Reuters / Stringer

– Ambulansene kan være en del av den milliarden dollar Norge bør gi til gjenoppbygging av helsevesenet i Palestina. Det har vi råd til, og vi kan starte opp nå med å invitere palestinske ambulansekollegaer til erfaringsutveksling og gi dem kunnskap om bruk og vedlikehold av de nye ambulansene.

– På Vestbredden kan vi få inn ambulansene med en gang. Handling veier tyngre enn ord, sier Gilbert.

– Må stilles krav

Også LO og fagbevegelsen prater for mye og gjør for lite, mener Gilbert, som ikke legger skjul på at han er forbanna.

– Alle kan jo si at dette er forferdelig. Men det må jo stilles krav! LO må legge press på regjeringen om å bruke de samme verktøyene og sanksjonene mot Israel som vi bruker mot Russland.

VEDTOK UTTALELSE: – Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg i Fagforbundets prehospitale faggruppe.

VEDTOK UTTALELSE: – Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg i Fagforbundets prehospitale faggruppe.

Lena Knutli

Fagforbundets ambulansearbeidere, som deltok på Storefjell-konferansen, samlet seg om en felles uttalelse der de ber regjeringen fordømme de omfattende angrepene på ambulanser og drapene på kolleger og sivile i Gaza.

– Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg.

Les mer om ambulansearbeidernes uttalelse.

– LO har stilt krav

LO svarer slik på Gilberts kritikk om passivitet.

– Alle kjenner nok på at vi kunne gjort mer. Verden ser på at Israel bomber et inngjerdet folk. Vi kan ikke være fornøyd med egen innsats så lenge massedrap på uskyldige sivile ikke stopper, sier første nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

Han berømmer Gilbert for hans mangeårige solidariske innsats på Vestbredden og i Gaza.

– All ære til ham. LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza. Kongressen vår i 2022 var krystallklar på krav til verdenssamfunnet og den norske regjeringen når det gjelder anerkjennelse av palestinernes rettigheter og en palestinsk stat.

ENGASJERT: – LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza, sier nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

ENGASJERT: – LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza, sier nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

Sissel M. Rasmussen

– Vi har mobilisert ytterligere etter at krigen starta i oktober 2023. LO har blant annet, sammen med Norsk Folkehjelp og AUF, stilt konkrete krav til regjeringen om å gjøre mer for å stanse Israels krigføring, sier Skoghaug.

Organisasjonene stilte følgende fem krav:

 1. Norge må lovfeste forbud mot handel med varer og tjenester produsert på ulovlig okkupert jord, eller fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter.

2. Etikkrådet må trekke Oljefondet ut av selskaper knyttet til folkerettsstridig okkupasjon og andre folkerettsbrudd.

3. Regjeringen må sikre et fortsatt strengt kontrollregime med salg av våpen og forsvarsmateriell.

4. En Gaza-pakke for å bistå både under krigen og i gjenoppbyggingen etterpå. 

5. En rundebordskonferanse i Oslo om veien videre etter krigen, med representanter for israelsk og palestinsk sivilsamfunn.

LO Medias journalister fordømmer angrep på kollegaer

Mer enn 95 journalister og medieansatte er også drept i Gaza, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Nå har journalistene i LO Media vedtatt en uttalelse om drap på sine journalistkollegaer, skriver fagbladet Journalisten.

«Redaksjonsklubben i LO Media fordømmer på det sterkeste drap på våre journalistkolleger i Gaza. Journalister har krav på beskyttelse på lik linje med andre sivile, ifølge folkeretten. FNs sikkerhetsråd fordømmer angrep på og vold mot journalister. Frihet for pressen må forsvares på alle fronter. Derfor krever vi at regjeringa arbeider for å: Styrke håndheving av internasjonale lover og bistå organer som beskytter journalister og fotografer. Styrke arbeidet for at angrep på journalister blir grundig undersøkt, og at Israel slipper inn internasjonale journalister og uavhengige etterforskere i Gaza. Øke støtte og beskyttelse for journalister på bakken, slik at de får forsikringer om at de kan utføre sitt arbeid uten frykt for represalier.»

– Klart vi fordømmer

Skoghaug sier LO også har tatt initiativ til solidaritetsmarkeringer over hele landet, og at de helhjertet støtter kravet om at okkupasjonen og blokaden av Gaza må opphøre, og om våpenhvile. LO har også tydelig fordømt den grufulle voldsutøvelsen mot barn, kvinner og uskyldige.

– LO har riktignok ikke spesifikt nevnt helsearbeidere. Men det er klart vi fordømmer det. Helsearbeidere skal ha ekstra vern.

Når det gjelder økonomisk støtte, har LO så langt bevilget en halv million kroner øremerket Folkehjelpens arbeid på Gaza. Skoghaug mener både norske myndigheter og fagbevegelsen må bidra økonomisk til en framtidig gjenoppbygging av Gaza.

– Jeg tar det som en selvfølge at fagbevegelsen vil bidra med mer penger når det igjen er mulig å hjelpe. I øyeblikket får ikke organisasjonene gjort jobben sin.  

*1 En våpenembargo innebærer at det er forbud mot salg av våpen, militært utstyr og flerbruksmateriell, samt mot å yte relaterte tjenester, til bestemte stater eller aktører. Kilde: regjeringen.no

 

­

 

 

 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
STØTTER KOLLEAGER: Mads Gilbert hånd-i-hånd med Fagforbundets ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg

STØTTER KOLLEAGER: Mads Gilbert hånd-i-hånd med Fagforbundets ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg

Kathrine Geard

BEKRYMRET: Lege Mads Gilbert mener vi ikke gjør nok for Gaza.

BEKRYMRET: Lege Mads Gilbert mener vi ikke gjør nok for Gaza.

Kathrine Geard

kathrine.geard@fagbladet.no

– Det går ikke an å sitte stille og se på at 489 av våre kollegaer er drept, at 100 leger og sykepleiere er tatt til fange og mange torturert. Vi har et kolossalt ansvar for ikke å snu ryggen til når helsearbeidere, kvinner og barn slaktes ned for fote i Gaza, sier Mads Gilbert, overlege på akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– Må gjøre mer

Han mener fagbevegelsen til nå har vært altfor passiv, og at den må legge kraftigere press på regjeringen for å innføre sanksjoner, våpenembargo (*1), økonomisk blokade og boikott mot Israel.

– Gaza er, som følge av brutal israelsk blokade, uten vann, mat, drivstoff og medisiner. Befolkningen har gjennomlevd seks måneder med umenneskelig bombing, ufattelig menneskeskapt lidelse og død. Nå sulter barn i hjel.

MÅ GJØRE MER: Mads Gilbert mener man må gjøre mer for Gaza.

MÅ GJØRE MER: Mads Gilbert mener man må gjøre mer for Gaza.

Kathrine Geard

– LO må gjøre mer, Fagforbundet må gjøre mer, vi fagorganiserte må gjøre mer for å stoppe den israelske angrepskrigen. Vi har ikke gjort en god nok jobb når det gjelder internasjonal solidaritet for Gaza, mener Gilbert.

Personlig forhold til kollegaer i Gaza

Under Fagforbundets årlige konferanse for helsearbeidere på Storefjell, snakket han om oppgavedeling innen akuttmedisin, men også om den katastrofale situasjonen helsearbeidere på Gaza står i.

Helsearbeidere han har et personlig forhold til etter å ha samarbeidet med palestinske kolleger i mer enn 40 år.

SHIFA: Gilbert har vært frivillig som helsearbeider i Gaza i mange år. Her fra 2014 på Shifa sykehuset.

SHIFA: Gilbert har vært frivillig som helsearbeider i Gaza i mange år. Her fra 2014 på Shifa sykehuset.

AP Photo/Khalil Hamra

Første gang han tilbød sine tjenester var da Israel bombet Beirut i 1982. Da Israel angrep Gaza i 2009 og 2014, jobbet han på Shifa-sykehuset som nå ligger fullstendig i grus.

Men Gilbert har drevet med mer enn det han kaller solidaritetsmedisin i bomberegn. 

– Offisielt nektet innreise

De siste 20 åra har han reist flere ganger årlig til Gaza for å undervise medisinstudenter, bidra til forskning og utvikling av helseprosjekter – og treffe barn og familier han har møtt under bomberegnet. Men nå når lidelsene for palestinerne er verre enn noensinne, er han avskåret fra å bistå direkte.

– Jeg er offisielt nektet innreise. Men de få hvite helsearbeiderne på Gaza er uansett ikke avgjørende. Heltene er de palestinske helsearbeiderne, sier Gilbert.

ØDELAGT: Slik ser Shifa sykehuset ut i dag etter at det ble utsatt for israelske bomber tidligere i år.

ØDELAGT: Slik ser Shifa sykehuset ut i dag etter at det ble utsatt for israelske bomber tidligere i år.

Dawoud Abu Alkas / Reuters

Videre forteller han at han har lært alt han kan om kriser, oppgavedeling og teamarbeid av de palestinske kollegaene og vennene.

– De bruker alle ressurser. De improviserer og tar i bruk alle faggrupper rundt den trengende pasienten når bombene hagler. Det er massetilstrømning til sykehusene, og de er altfor få folk. Selv under ekstremt høyt stressnivå, er de alltid respektfulle og inkluderende.

– Stil krav til regjeringen

Gilbert snakket til en lydhør forsamling på Storefjell, som kvitterte med stående applaus etter foredraget. Han er en helsehelt for mange, selv om de ikke deler alle hans politiske analyser og meninger. Men budskapet om å gjøre mer, gikk hjem. Samtidig som mange spør seg hva de egentlig kan bidra med.

– Det er et godt spørsmål, sier Gilbert til Fagbladet.

Han peker på at vi som enkeltmennesker lett føler oss hjelpeløse når vi ser grusomhetene palestinerne utsettes for. Men som fagorganiserte, er man sterkere og mindre hjelpeløs.

– Så bruk klubben din, bruk fagforeningen. Diskuter og finn ut hva dere vil gjøre! Ikke vær aleine!

Konkret trekker han fram at fagorganiserte kan vedta skarpe uttalelser med krav til regjeringen.

– Still tre krav til regjeringen. Regjeringen må fordømme angrepene på helsesektoren og våre arbeidskollegaer i Gaza. Norge må forplikte seg til å delta med minst én milliard dollar slik regjeringen har sagt de vil gjøre i Ukraina, til gjenoppbygging av helsevesenet i Gaza.

– Og Norge må innføre sanksjoner mot Israel til de følger folkeretten. Det er det eneste språket Israel og USA forstår, sier han.

Nesten 500 helsearbeidere drept

Etter seks måneder, er over 75.000 palestinere skadet og mer enn 33.000 drept av israelske okkupasjonsstyrker i Gaza. Av dem er hele 13.800 barn.

Sju av ti drepte er kvinner og barn, ifølge palestinske helsemyndigheter og FNs siste rapport fra 8. april.

Mange flere døde ligger i ruinene. Blant de drepte er minst 489 helsearbeidere og mer enn 240 hjelpearbeidere.

GAZA: En ødelagt ambulanse fra røde Halvmåne i byen Khan Younis

GAZA: En ødelagt ambulanse fra røde Halvmåne i byen Khan Younis

Palestine Red Crescent Society/Handout via Reuters

Ifølge FN, er palestinske sykehus og annen medisinsk infrastruktur angrepet mer enn 600 ganger siden 7. oktober i fjor. 26 av Gazas 36 sykehus, og mer enn 100 bilambulanser er helt eller delvis ødelagt. Noen få ambulanser er fortsatt i drift.  

– Handling tyngre enn ord

Ambulanseforum forteller at norsk helsepersonell jobber for å skaffe en ambulanse til Gaza og har satt i gang en spleis.

Gilbert synes initiativet er bra, men utfordrer Fagforbundet og ambulansearbeidere til å stille krav om at regjeringen straks finansierer minst 15 nye, fullverdige ambulanser til Gaza og ti til Vestbredden.

ØDELAGT: Flere ambulanser i Gaza har blitt bombet i stykker.

ØDELAGT: Flere ambulanser i Gaza har blitt bombet i stykker.

Reuters / Stringer

– Ambulansene kan være en del av den milliarden dollar Norge bør gi til gjenoppbygging av helsevesenet i Palestina. Det har vi råd til, og vi kan starte opp nå med å invitere palestinske ambulansekollegaer til erfaringsutveksling og gi dem kunnskap om bruk og vedlikehold av de nye ambulansene.

– På Vestbredden kan vi få inn ambulansene med en gang. Handling veier tyngre enn ord, sier Gilbert.

– Må stilles krav

Også LO og fagbevegelsen prater for mye og gjør for lite, mener Gilbert, som ikke legger skjul på at han er forbanna.

– Alle kan jo si at dette er forferdelig. Men det må jo stilles krav! LO må legge press på regjeringen om å bruke de samme verktøyene og sanksjonene mot Israel som vi bruker mot Russland.

VEDTOK UTTALELSE: – Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg i Fagforbundets prehospitale faggruppe.

VEDTOK UTTALELSE: – Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg i Fagforbundets prehospitale faggruppe.

Lena Knutli

Fagforbundets ambulansearbeidere, som deltok på Storefjell-konferansen, samlet seg om en felles uttalelse der de ber regjeringen fordømme de omfattende angrepene på ambulanser og drapene på kolleger og sivile i Gaza.

– Okkupasjonsmakten dreper våre kollegaer og ødelegger ambulanser og sykehus. Det er uforståelig for oss at disse menneskerettighetsbruddene får lov å pågå, sier ambulansearbeider Charles Aune-Lundberg.

Les mer om ambulansearbeidernes uttalelse.

– LO har stilt krav

LO svarer slik på Gilberts kritikk om passivitet.

– Alle kjenner nok på at vi kunne gjort mer. Verden ser på at Israel bomber et inngjerdet folk. Vi kan ikke være fornøyd med egen innsats så lenge massedrap på uskyldige sivile ikke stopper, sier første nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

Han berømmer Gilbert for hans mangeårige solidariske innsats på Vestbredden og i Gaza.

– All ære til ham. LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza. Kongressen vår i 2022 var krystallklar på krav til verdenssamfunnet og den norske regjeringen når det gjelder anerkjennelse av palestinernes rettigheter og en palestinsk stat.

ENGASJERT: – LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza, sier nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

ENGASJERT: – LO har et tungt engasjement for palestinerne og Gaza, sier nestleder i LO, Sissel Skoghaug.

Sissel M. Rasmussen

– Vi har mobilisert ytterligere etter at krigen starta i oktober 2023. LO har blant annet, sammen med Norsk Folkehjelp og AUF, stilt konkrete krav til regjeringen om å gjøre mer for å stanse Israels krigføring, sier Skoghaug.

Organisasjonene stilte følgende fem krav:

 1. Norge må lovfeste forbud mot handel med varer og tjenester produsert på ulovlig okkupert jord, eller fra selskaper som medvirker til brudd på folkeretten og menneskerettigheter.

2. Etikkrådet må trekke Oljefondet ut av selskaper knyttet til folkerettsstridig okkupasjon og andre folkerettsbrudd.

3. Regjeringen må sikre et fortsatt strengt kontrollregime med salg av våpen og forsvarsmateriell.

4. En Gaza-pakke for å bistå både under krigen og i gjenoppbyggingen etterpå. 

5. En rundebordskonferanse i Oslo om veien videre etter krigen, med representanter for israelsk og palestinsk sivilsamfunn.

LO Medias journalister fordømmer angrep på kollegaer

Mer enn 95 journalister og medieansatte er også drept i Gaza, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Nå har journalistene i LO Media vedtatt en uttalelse om drap på sine journalistkollegaer, skriver fagbladet Journalisten.

«Redaksjonsklubben i LO Media fordømmer på det sterkeste drap på våre journalistkolleger i Gaza. Journalister har krav på beskyttelse på lik linje med andre sivile, ifølge folkeretten. FNs sikkerhetsråd fordømmer angrep på og vold mot journalister. Frihet for pressen må forsvares på alle fronter. Derfor krever vi at regjeringa arbeider for å: Styrke håndheving av internasjonale lover og bistå organer som beskytter journalister og fotografer. Styrke arbeidet for at angrep på journalister blir grundig undersøkt, og at Israel slipper inn internasjonale journalister og uavhengige etterforskere i Gaza. Øke støtte og beskyttelse for journalister på bakken, slik at de får forsikringer om at de kan utføre sitt arbeid uten frykt for represalier.»

– Klart vi fordømmer

Skoghaug sier LO også har tatt initiativ til solidaritetsmarkeringer over hele landet, og at de helhjertet støtter kravet om at okkupasjonen og blokaden av Gaza må opphøre, og om våpenhvile. LO har også tydelig fordømt den grufulle voldsutøvelsen mot barn, kvinner og uskyldige.

– LO har riktignok ikke spesifikt nevnt helsearbeidere. Men det er klart vi fordømmer det. Helsearbeidere skal ha ekstra vern.

Når det gjelder økonomisk støtte, har LO så langt bevilget en halv million kroner øremerket Folkehjelpens arbeid på Gaza. Skoghaug mener både norske myndigheter og fagbevegelsen må bidra økonomisk til en framtidig gjenoppbygging av Gaza.

– Jeg tar det som en selvfølge at fagbevegelsen vil bidra med mer penger når det igjen er mulig å hjelpe. I øyeblikket får ikke organisasjonene gjort jobben sin.  

*1 En våpenembargo innebærer at det er forbud mot salg av våpen, militært utstyr og flerbruksmateriell, samt mot å yte relaterte tjenester, til bestemte stater eller aktører. Kilde: regjeringen.no

 

­