JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnehagestreiken

Foreldreaksjon for de ansatte: Krever at PBL får slutt på streiken

VIL TILBAKE PÅ JOBB: Tobarnsmor Erika Mortensen ber PBL strekke seg langt for å imøtekomme de streikendes krav, så barna hennes kan komme tilbake til barnehagen.

VIL TILBAKE PÅ JOBB: Tobarnsmor Erika Mortensen ber PBL strekke seg langt for å imøtekomme de streikendes krav, så barna hennes kan komme tilbake til barnehagen.

Bjørn A. Grimstad

Erika Mortensen har to barn i en Læringsverkstedet-barnehage som er tatt ut i streik. Hun oppfordrer PBL til å komme de ansattes krav i møte, og har foreløpig over 600 andre i ryggen.

2022102810265420221031093216

ida.wangberg@fagbladet.no

Tobarnsmor Erika Mortensen har, noe ufrivillig, blitt nødt til å sette seg inn i diskusjonen om pensjon i private barnehager. Barnehagen de to barna hennes på ett og to år går i er nemlig tatt ut i streik, og hun må være hjemme med dem.

– Gir ikke mening

– Jeg er ikke noen ekspert på dette – jeg bryr meg om det fordi jeg har barn og fordi jeg ikke får dratt på jobb. Men det jeg hører fra PBL, gir ikke mening. De sier de har de beste pensjonsvilkårene. Men hadde de hatt det, hadde jo ikke de ansatte streika, sier Mortensen til Fagbladet.

BER REGJERINGEN TA GREP: Erika Mortensen mener regjeringen bør stille strengere krav til pensjonsvilkårene i de private barnehagene, dersom PBL ikke går med på de streikendes krav.

BER REGJERINGEN TA GREP: Erika Mortensen mener regjeringen bør stille strengere krav til pensjonsvilkårene i de private barnehagene, dersom PBL ikke går med på de streikendes krav.

Bjørn A. Grimstad

Hun har tatt initiativ til en underskriftskampanje til støtte for de ansatte i private barnehager.

– Sånn som jeg har forstått det, får de private barnehagene det samme tilskuddet som de kommunale, og den samme foreldrebetalingen eller mer. Da er det vanskelig å forstå at de ikke skal ha råd til pensjonsvilkår på linje med det de kommunale barnehagene har, sier tobarnsmoren.

Barnehagene fikk 3,5 milliarder for mye pensjonstilskudd: Hevder 1,4 milliarder til ny pensjon blir katastrofalt

Frykter ansatte vil søke seg vekk

Hun frykter det kan få store konsekvenser for kvaliteten i barnehagen dersom de ansatte ikke vinner gjennom med sine krav.

– Jeg frykter at de ansatte i de private barnehagene vil søke seg over til kommunale barnehager, eller finne seg noe helt annet å jobbe med. Da blir det mer gjennomtrekk og økt vikarbruk i de private barnehagene, og det er ikke positivt for barna, som trenger kontinuitet i hverdagen.

«Der er to traktorer, skal vi gå og se på dem?» Mortensens resonnementer blir stadig avbrutt. Å ha ansvaret for en ettåring og en toåring krever sitt.

Men hun finner raskt tråden igjen.

– På PBLs nettsider står det at «PBL skal bidra til å øke kvaliteten og verdiskapingen i medlemsbarnehagene, til beste for barn, foreldre/foresatte, ansatte, eiere og samfunnet for øvrig». Men slik det framstår nå, virker det som PBL er mest opptatt av verdiskapingen for eierne av barnehagene, og ikke barna, foreldrene og samfunnet for øvrig, som nå lider av PBLs manglende vilje til å komme de ansatte i møte.

FRYKTER ANSATTE VIL SØKE SEG BORT: Tobarnsmoren frykter ansatte vil søke seg over til kommunale barnehager eller finne seg noe helt annet å gjøre dersom de ikke får gjennomslag for kravene de streiker for. Det er hun redd for vil gå ut over kvaliteten i barnehagene.

FRYKTER ANSATTE VIL SØKE SEG BORT: Tobarnsmoren frykter ansatte vil søke seg over til kommunale barnehager eller finne seg noe helt annet å gjøre dersom de ikke får gjennomslag for kravene de streiker for. Det er hun redd for vil gå ut over kvaliteten i barnehagene.

Bjørn A. Grimstad

Vil ha regjeringen på banen

Mortensen kommer også med en oppfordring til regjeringen i oppropet.

Hun viser til Hurdalsplattformen, der det står at regjeringen vil «innføre krav om at tilsette i private barnehager skal ha lønns- og arbeidsvilkår på linje med ansatte i offentlige barnehager».

– Her må regjeringen på banen. Ikke med tvungen lønnsnemnd, men ved å stille krav til de private barnehagene om lønns- og pensjonsvilkår.

Oppropet fikk på ett døgn fått i underkant av 500 underskrifter fra foreldre/foresatte og andre som støtter de streikende, etter kun å ha vært delt i en Facebook-gruppe for småbarnsmødre. Fredag morgen har over 600 skrevet under.

{f1}

Mortensen håper flere barnehageforeldre vil skrive under og på den måten bidra til å legge press på PBL.

– Nå må PBL ta kontakt med de streikende forbundene og strekke seg langt for å møte kravene deres. De må vise at de setter de ansatte og barnas behov foran barnehageeiernes økonomiske interesser.

PBL: – Uriktig bilde

Direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i PBL Marius Iversen har forståelse for at foreldrene engasjerer seg i saken.

– Når fagforeningene sprer et helt uriktig bilde av vilkårene til de ansatte i private barnehagene, er det ikke rart foreldrene reagerer. Vi forstår godt at foreldrene engasjerer seg i tilbudet til barna sine, og i lys av den villedende informasjonen fra fagforeningene forstår vi godt at de stiller spørsmål ved de ansattes vilkår, skriver han i en epost til Fagbladet.

PBL hevder at deres tjenestepensjon under gitt forutsetninger vil gi høyere pensjonsutbetalinger for de ansatte.

– Til tross for at private barnehager aldri har fått samme finansiering som de kommunale barnehagene, er lønns- og pensjonsvilkårene til de ansatte konkurransedyktige. Det skal de fortsatt være i fremtiden. Ansatte i PBL-barnehager har konkurransedyktige vilkår i dag, og det skal de også ha i fremtiden, skriver Iversen. 

Dette er underskriftskampanjens krav:

• Vi krever at PBL tar formell kontakt med de streikende forbundene, viser vilje til å forhandle og strekker seg langt for å møte de streikende sine krav.

• PBL må vise ved handling og ord at de setter de ansatte og barnas behov foran medlemmenes økonomiske interesser. I den grad det er mulig må det omprioriteres i medlemsbarnehagene for å få dekning for en pensjonsordning på linje med ansatte i offentlige barnehager.

• Dersom PBL ikke viser seg sin makt verdig i møte med sine ansatte og brukerne av barnehagene, bør regjeringen på egnet måte involvere seg for å utjevne det skjeve styrkeforholdet som nå viser seg mellom partene.

• Myndighetene må følge opp punktene i Hurdalsplattformen under overskriften «Eit bedre regelverk for barnehagesektoren».

• Man må vurdere å differensiere mellom store og små medlemsbarnehager og tilby støtte fra det offentlige etter barnehagenes reelle behov.

• Myndighetene bør vurdere om kommunene har blitt avhengige av private barnehager for å få tilstrekkelig barnehagedekningen, og om denne avhengigheten gir private barnehager så mye makt at de kan prioritere profitt foran anstendige arbeidsvilkår.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy