JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreløpig ingen løsning på kirkestreiken

Eva Ler Nilsen

Kirkestreiken fortsetter selv om arbeidsgiver har kommet med et nytt tilbud.

2021010415140520210104153009

per.flakstad@fagbladet.no

Uavhengig av utspillet til Arbeidsgiverforeningen for kirkelige virksomheter vil partene i kirkestreiken bli innkalt til tvungen mekling en måned etter at streiken startet. Det er allerede berammet tvungen mekling søndag 10. januar klokka tolv med frist mandag 11.

– Jeg har holdt jevnlig kontakt med partene og er klar til å ta opp igjen meklingen tidligere hvis de ønsker, sier mekler Inger-Marie Landfald til Fagbladet.

Partene må selv be om frivillig mekling

Hun sier at det er partene selv som må be om frivillig mekling tidligere enn 10. januar.

Når det ikke er skjedd etter utspillet til KA, og streiken fortsetter, kan det så langt Fagbladet forstår bety at det er elementer ved KAs tilbud som arbeidstakerorganisasjonene ikke er enig i eller som de trenger å se nærmere på.

I forslaget til løsning har KA imøtekommet det som framstår som hovedkravet til Fagforbundet TeoLOgene og de andre arbeidstakerorganisasjonene. KA tilbyr å etterkomme kravet om å slette de nederste 5 lønnsalternativer for sokneprest, kapellan og prostiprest.

– I dette ligger det en erkjennelse av at den lønnskompensasjon som ble gitt fra staten som følge av bortfall av bopliktordningen, har festet seg som «den nye normalen» for presters lønn, sier direktør Ingrid B. Tenfjord i KA til organisasjonens nettside.

Nye krav?

Samtidig krever KA at prestene går over på samme tilleggssatser som andre ansatte og at lønnssystemet harmoniseres fra 2022.

Når partene ikke umiddelbart har bedt om frivillig mekling, er det grunn til å tro at dette enten er krav som arbeidstakerorganisasjonene er uenige i eller krav som ikke har vært en del av forhandlingene tidligere og som organisasjonene derfor ikke har hatt tid til å se på konsekvensene av.

Mekleren er klar når partene er klare

Mekler Inger-Marie Landfald vil verken bekrefte eller avkrefte disse antakelsene.

– Dette må du nesten snakke med partene om. Vårt mandat er å unngå konflikt eller å begrense den. Jeg har jevnlig kontakt med partene og er klar når de er klare, sier hun.

Fagforbundets forhandlingsleder Kai Nygård ønsker heller ikke å avkrefte eller bekrefte Fagbladets antakelser.

– Men vi er innstilt på å finne en løsning på konflikten så raskt som mulig, sier han.

Følgene forbund er involvert i streiken: Fagforbundet, Presteforeningen, Det norske diakonforbund, Creo, Kirkelig undervisningsforbund, Utdanningsforbundet, Akademikerforbundet, Norsk sykepleierforbund, Fellesorganisasjonen og Forskerforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy