Forsker: Pusterytmen kan ha sammenheng med Alzheimer

Måten vi puster på kan ha betydning for sykdommer som Alzheimer og Parkinson, sier forsker Vegard Vinje. (Illustrasjonsfoto)

Måten vi puster på kan ha betydning for sykdommer som Alzheimer og Parkinson, sier forsker Vegard Vinje. (Illustrasjonsfoto)

Adrian Nielsen

Pusten kan påvirke rensingen av hjernen, som kan ha betydning for sykdommer som Alzheimer og Parkinson.

2019072209594320190722095943

– Vi har spinalvæske rundt hjernen som blant annet beskytter hjernen vår mot støt. Nå har vi også funnet ut at denne væsken kan trenge inn i selve hjernen og faktisk være med på å rense den, forteller kommende postdoktor Vegard Vinje til NRK.

Saken ble først omtalt av Forskning.no.

Slik tilpasser Jennie dagsenteret for brukere med demens: Enkelt, billig og gjennomtenkt

Om få dager skal han forsvare doktorgradsavhandlingen sin ved Simula Research Laboratory på Fornebu. Sammen med seks andre, bestående av matematikere, leger og kirurger, publiserte han en studie i begynnelsen av måneden om hvordan pusten påvirker væskestrømmen i hjernen. Studien ble publisert i tidsskriftet «Nature Scientific Reports».

Tips til hvordan du håndterer personer med demens: Her får beboere handle i butikken og lage mat

Forskere tror væskeflyten i hjernen bidrar til å ta bort avfallsstoffer ved sykdommer som Alzheimers eller Parkinson.

– Teorien vi jobber etter er at væsken flyter gjennom hjernen og drar med seg avfallsstoffer gjennom hjernen og ut tilbake til spinalvæsken, som ligger rundt hjernen, sier Vinje.

Forskerne tror pusten kan påvirke flyten av spinalvæske, og at dype åndedrag vil flyte lenger inn i hjernen enn korte. På den måten kan dype pust transportere mer avfallsstoffer ut av hjernen.

– Har vi en strand som er full av søppel og ser for oss at vi har veldig lange bølger som slår inn på stranda, så vil det helt klart rense mer effektivt enn korte og krappe bølger, sier Vinje.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy