Nav-skandalen:

Første sak i Høyesterett: – Mann som ble dømt for trygdesvindel må frifinnes

En mann i midten av 60-årene fikk 75 dagers fengsel for grovt uaktsomt, grovt bedrageri. Han hadde vært i Italia mens han fikk arbeidsavklaringspenger. Nå skal saken opp for Høyesterett.

En mann i midten av 60-årene fikk 75 dagers fengsel for grovt uaktsomt, grovt bedrageri. Han hadde vært i Italia mens han fikk arbeidsavklaringspenger. Nå skal saken opp for Høyesterett.

Tormod Ytrehus

Setteriksadvokaten vil nedlegge påstand om frifinnelse i Nav-saken som skal behandles i Høyesterett, etter Efta-domstolens avgjørelse, skriver Rett24.

2021050614101420210506141013

Rettssaken som er plukket ut som «pilot» i komplekset rundt trygdeskandalen, vil få en rask behandling i Høyesterett. Pilotsaken som skal behandles, er fra 2017, og den er den eneste av de rene trygdebedragerisakene som har gått helt til Høyesterett.

– Høyesterett har tidligere uttalt at Efta-domstolens tolkning skal tillates stor vekt. Dette er prinsipper påtalemyndigheten må følge, og vi kommer derfor til å legge ned påstand om frifinnelse i denne saken, sier setteriksadvokat Henry John Mæland til Rett24.

I dommen i pilotsaken fikk en mann i midten av 60-årene 75 dagers fengsel for grovt uaktsomt, grovt bedrageri. Han hadde vært i Italia mens han fikk arbeidsavklaringspenger. Forholdet strekker seg på begge sider av 2012, som til nå har vært knekkpunktet i trygdeskandalen. Det har gjort saken godt egnet for å prøves i Høyesterett.

Varselet om påstand om frifinnelse kommer etter at Efta-domstolen onsdag kom med en avgjørelse der de mener Norge heller ikke før 2012 kunne begrense utbetaling av arbeidsavklaringspenger til personer som reiste til et annet EØS-land. Domstolen mener at feilen Norge har gjort i trygdeskandalen, strekker seg helt tilbake til 1994.

Pilotsaken er berammet til 27. mai.

Nav ber folk ta kontakt om de tror de er berørt av feilbehandling. Kan gjelde saker tilbake til 1994

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy