JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra i dag av jobber kvinner gratis ut året

Eirik Dahl Viggen

15. november er Likelønnsdagen. Fra i dag og ut året jobber kvinner i Norge i prinsippet gratis.

2021111511441820211115114418

Kvinner tjener 87,5 prosent av hva menn tjener, ifølge Unio. Det er et lønnsgap på nesten 13 prosent. Og likelønnsgapet vokser med utdanning, da er gapet 20 prosent.

– Regner vi med deltid, er forskjellen hele 40 prosent. Dette er en urett som stadfester seg år etter år, sier Unio-leder Ragnhild Lied.

Én av årsakene er at kvinner jobber langt mer deltid, og Lied peker på at det ikke er lik lønn for arbeid av lik verdi.

– Ingeniører og sykepleiere har like lang utdannelse. I kommunal sektor tjener en ingeniør i snitt 85.000 kroner mer enn en sykepleier. Kvinnedominert sektor, som helse og skole, er systematisk lavere lønna enn mannsdominert sektor. Dette er den viktigste årsaken til likelønnsgapet, sier hun.

Unio mener at den nye regjeringen må stille krav til arbeidslivets parter om en forpliktende opptrappingsplan og om utvidede rammer for tariffoppgjørene i offentlig sektor.

Nå jobber ansatte i offentlige velferdsyrker «gratis» resten av året

– Det handler om å bruke lønn som virkemiddel for å bryte kjønnsdelte utdannings- og yrkesvalg. Arbeidsgiverne i offentlig sektor må tilby hele stillinger og arbeidsvilkår som er til å leve med, slik at man makter å gå i hele stillinger fram til pensjoneringsalder i de kvinnedominerte yrkene, sier Lied.

LO markerte dagen blant annet med et frokostseminar hvor de belyste betydningen av lokalt likestillingsarbeid i samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte.

Mette Nord: – Genialt av kvinnene på Island å gå hjem klokka 14.38

(©NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy