JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alkohol og jobb

Fritt fram i baren eller null alkohol på samlinger? Sjekk reglene i ditt forbund

ULIK PRAKSIS: Det er forskjeller mellom de ulike forbundene når det kommer til alkohol. Noen mangler retningslinjer mens andre har veldig tydelige regler.

ULIK PRAKSIS: Det er forskjeller mellom de ulike forbundene når det kommer til alkohol. Noen mangler retningslinjer mens andre har veldig tydelige regler.

Sissel M. Rasmussen

Noen forbund spanderer flere glass når de samler ansatte, medlemmer og tillitsvalgte. Andre dekker ikke en dråpe alkohol.

2023041110140520230411101405

cathrine@lomedia.no

Hvor mye alkohol kan du forvente å få tilbud om når du deltar på ulike samlinger og arrangementer i forbundet ditt? Serveres det alkohol kun til mat? Må du betale for alkoholen selv? Og blir du tilbudt gode, alkoholfrie alternativer til vin og øl?

Flere unge tillitsvalgte har fortalt om en usunn drikkekultur i fagbevegelsen, med rikelig av anledninger til å innta alkohol på ulike samlinger og arrangementer.

– Vi må ha en kollektiv erkjennelse av at det kan være vanskelig å si nei til alkohol for ganske mange. Vi er bare vanlige folk, vi er ikke superhelter, sa Lone Lunemann Jørgensen da vi møtte henne og to andre tillitsvalgte tidligere i år.

Hun er forbundssekretær i NTL og tidligere leder av NTL Ung.

Saken fortsetter under bildet.

ALKOFRITT: Tillitsvalgte Markus Hansen, Alida Johanne Domaas og Lone L. Jørgensen velger ofte drikke uten alkohol på samlinger.

ALKOFRITT: Tillitsvalgte Markus Hansen, Alida Johanne Domaas og Lone L. Jørgensen velger ofte drikke uten alkohol på samlinger.

Sissel M. Rasmussen

Seksuell trakassering: Unge i fagbevegelsen føler seg ikke trygge. Nå har de tatt grep

Forbundenes egne regler sentralt

LO-Aktuelt undersøkte hva som gjelder hos de ulike LO-forbundene. Vi kontaktet samtlige 25 forbund og spurte hvilke retningslinjer de har for alkohol i forbindelse med ulike samlinger og arrangementer i regi av forbundet.

Nå har vi laget en oversikt ut fra svarene vi fikk.

Retningslinjene gjelder forbundene sentralt. Det betyr at lokale avdelinger kan ha andre regler, eller mangle retningslinjer. Se hele oversikten nederst i saken.

Oversikten viser at de aller fleste forbundene har skriftlige retningslinjer på dette området. Men selv om noen mangler vedtatte retningslinjer, har de fleste av disse likevel en eller annen form for innarbeidet praksis når det gjelder alkohol.

Noen har tydelige regler for at verken tillitsvalgte eller ansatte skal opptre beruset. Mens andre har regler som handler mest om i hvilke sammenhenger forbundet kan spandere alkohol.

Ann Kristin (48): – Det begynte med at han klasket meg på rumpa da vi møttes i døra

Arbeidsmandsforbundet er strengest

De fleste forbundene har satt en grense for hvor mange enheter alkohol de dekker for deltakerne på ulike ting de arrangerer.

De strengeste retningslinjene finner vi hos Norsk Arbeidsmandsforbund. Forbundet spanderer ikke alkohol i det hele tatt, heller ikke ved middager.

Som hos flere er det hos NAF uakseptabelt å stille beruset på møter, kurs eller konferanser. Hos NAF gjelder dette også bakrus.

I retningslinjene sine beskriver de også nøye hvordan truende situasjoner med berusede deltakere skal håndteres. Da skal ansvarlige for arrangementet eller andre deltakere «i utgangspunktet ikke gå inn i situasjonen, men be om bistand».

Oversikten viser at det er vanligst å dekke maks to enheter med alkohol. Dette gjelder 9 av 25 forbund.

{f1}

I tillegg har to forbund (Norges Offisers- og spesialistforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund) maksgrense på to enheter ved noen typer arrangement, mens de for andre anledninger ikke har presisert noen grense.

Noen forbund drister seg til å tilby opptil tre gratis alkoholenheter. Dette gjelder til sammen seks forbund.

I tillegg har Industri Energi satt grense på tre enheter på arrangementer for ansatte, mens de ikke har noen definert grense for andre typer arrangementer.

TYDELIG: Arbeidsmandsforbundet sentralt har de strengeste reglene om alkohol. Forbundet spanderer aldri alkohol på samlinger, og det er uakseptabelt å stille på møter, kurs eller konferanser i bakrus.

TYDELIG: Arbeidsmandsforbundet sentralt har de strengeste reglene om alkohol. Forbundet spanderer aldri alkohol på samlinger, og det er uakseptabelt å stille på møter, kurs eller konferanser i bakrus.

Sissel M. Rasmussen

Mest liberalt hos pressefolka

De aller mest liberale, i alle fall på papiret, har ikke oppgitt noen konkret grense for hvor mange enheter alkohol forbundet spanderer. Dette gjelder Arbeiderbevegelsens Presseforbund (APF) og Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT).

APF har heller ingen skriftlige retningslinjer om alkohol. Begge forbund oppgir likevel at de praktiserer måtehold.

Heller ikke Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon har oppgitt noen øvre grense for hvor mange glass de byr på. Men til gjengjeld serverer de kun alkohol på to arrangementer i løpet av året, og da kun til middag.

Skal du på kurs eller konferanse i regi av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund sentralt? Da får du ikke servert alkohol betalt av forbundet i det hele tatt, ifølge deres retningslinjer.

Mens på andre typer samlinger og arrangementer har de ingen konkret grense for hvor mange glass du får. Der kan det som hovedregel serveres «moderate mengder alkohol til middag».

Fellesforbundet oppgir at de ofte dekker mellom null og to enheter, men at praksisen varierer i forbundet.

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Mange spesielle anledninger

Flere av forbundene har regler for i hvilke anledninger de kan servere alkohol. Og mange tilbyr det kun til måltider.

Likevel kan det være flere unntak fra hovedreglene ved «spesielle anledninger», som i sum gjør at det blir mange arrangementer hvor vin eller øl kan komme på bordet.

Dette gjelder for eksempel El og IT Forbundet. De har som hovedregel på flere typer arrangementer at det ikke skal serveres alkohol, men med unntak av blant annet spesielle anledninger, årsavslutning, middag med andre organisasjonsledd og julebord.

Slik hjelper du en kollega som har et rusproblem 

Vil unngå drikkepress

Seks av forbundene legger vekt på at det alltid skal tilbys gode, alkoholfrie alternativer når de serverer alkohol.

Handel og Kontor har til og med som mål å være «best på tilbud om alkoholfri drikke til måltidene, slik at det oppleves å være tilgang på reelle alternativer uten alkohol når det serveres alkohol».

HK har i tillegg som regel at de aldri skal dekke utgifter til sprit. Og de som er ansvarlige for HKs arrangementer, skal sørge for at alkoholservering ikke fører til press på deltakere om å drikke alkohol.

Både Fagforbundet og FO har tydelige regler om at det skal gjøres et aktivt valg dersom det skal serveres alkohol på arrangementer.

Retningslinjer for alkoholbruk

Retningslinjene oppsummert:

18 av LO-forbundene har skriftlige retningslinjer for alkohol.

4 forbund mangler skriftlige retningslinjer. I tillegg oppgir 3 forbund at de jobber med saken.

13 forbund spanderer kun alkohol til mat.

2-3 enheter er maks antallet de flest forbund betaler for.

6 forbund nevner spesifikt alkoholfrie alternativer.

2 forbund krever at det skal tas særskilt valg om alkoholservering.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy