BRA, MEN IKKE GODT NOK: Victoria de Oliveira, studentansvarlig og nestleder i Fagforbundet Ung, er ikke fornøyd med krisepakken som nå blir tilbudt studenter.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Fagforbundet Ung var ikke fornøyd da regjeringen i en krisepakke foreslo å gi studentene 26.000 kroner ekstra i lån fra Lånekassen.
Stemningen ble marginalt bedre etter at Stortinget tirsdag la fram en ny pakke, hvor 35 prosent av ekstralånet blir omgjort til stipend. Det betyr altså at hver student får 9.100 kroner de slipper å betale tilbake, om de velger å benytte seg av tilbudet.
Victoria De Oliveira, studentansvarlig og nestleder i Fagforbundet Ung, krever i en pressemelding at Stortinget legger mer penger på bordet.
– Det er et steg i riktig retning og det skal Stortinget vite at vi er glade for, men det er ikke bra nok. I Fagforbundet har vi studentmedlemmer i alle aldre, og dette vil være for lite for de aller fleste av dem, sier hun.
Hun får støtte fra nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug:
– Vi berømmer opposisjonens jobbing med dette, som jo er en forbedring av regjeringas opprinnelige forslag. Løsninga er dessverre langt fra god nok for alle.
Ifølge SSB jobber to av tre studenter ved siden av jobben. Andelen er mest sannsynlig høyere blant Fagforbundets medlemmer, som gjerne kombinerer jobb og studier. Men nå som mange arbeidsplasser lukker dørene og permitterer ansatte, sitter studentene igjen med svarteper. Som student har de ikke rett på dagpenger.
Victoria De Oliveira frykter at pengemangel vil føre til at mange avbryter studiene.
– Det er ingen tjent med. Vi må ha tydelig politikk som støtter opp under den sosiale fordelingen, sier hun.
IKKE FOR ALLE: – Løsninga er dessverre langt fra god nok for alle, sier Sissel Skoghaug, nestleder i Fagforbundet om den siste krisepakken for studenter.
Fagforbundet
Nestlederen i Fagforbundet Ung mener en midlertidig regulering av leiemarkedet kan bidra til at studenter greier seg økonomisk gjennom perioden med strenge korona-tiltak. I tillegg vil hun at studentene ikke skal ende opp med store lån som følge av krisen.
– Man må skaffe ordninger som gjør at husleieprisene dempes for en periode eller at studenter kan få bostøtte gjennom Nav. Om vi i tillegg får en ordning hvor hele ekstralånet blir omgjort til stipend, eller i hvert fall 65 prosent, ville det vært et stort steg nærmere en god nok krisepakke for studenter, sier hun.
Sissel Skoghaug er enig med Oliveira:
– Vi har studentmedlemmer som må ta seg av egne barn når barnehager og skoler er stengte. Mange studenter har store boutgifter, og er helt avhengig av inntekt de også får gjennom ordinært arbeid. 26.000 kroner ekstra vil for noen dessuten være for lite – alt etter hvor lenge denne krisa vil vare, sier Fagforbundets nestleder.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB