Frykter for tøffere turnuser

FRONTALANGREP: Mette Nord og tre andre forbundsledere går til frontalangrep mot flertallet i arbeidstidsutvalget som vil gi arbeidsgiverne flere rettigheter til å lage tøffere turnuser.

FRONTALANGREP: Mette Nord og tre andre forbundsledere går til frontalangrep mot flertallet i arbeidstidsutvalget som vil gi arbeidsgiverne flere rettigheter til å lage tøffere turnuser.

Per Flakstad

Flertallet i arbeidstidsutvalget foreslår at arbeidsgiver på egen hånd skal kunne endre turnusplanene for dem som jobber kvelder og helger. – Dette vil være et alvorlig tilbakeslag for samarbeidet mellom partene i arbeidslivet og myndighetene, mener blant andre Fagforbundets leder, Mette Nord.

2016060212045620160603084004

tips@fagbladet.no

Sammen med lederne i Sykepleierforbundet, Delta og FO har Mette ord skrevet et leserinnlegg i Dagsavisen der de fire arbeidstakerorganisasjonene går til frontalangrep mot arbeidstidsutvalgets flertallsforslag.

Forslaget fra arbeidstidsutvalget kom i en rapport i januar, og er nå ute på høring. Høringsfristen er 6. juli.

Ikke riktig vei

En endring, slik arbeidstidsutvalget foreslår, vil ramme ansatte i helse- og omsorgssektoren hardt, mener organisasjonene. Hvis forslaget blir vedtatt, betyr det at arbeidsgivere kan fastsette vaktene på en slik måte at turnusene blir mer belastende, og uten at innspill fra de ansatte og deres tillitsvalgte blir tatt hensyn til.

«Helse- og omsorgssektoren er kvinnedominert, og utmerker seg med høyt sykefravær, stor andel helserelatert deltidsarbeid og tidligpensjonering…. Da kan ikke flere kveldsvakter, flere kortvakter, flere vaktskift med kort hviletid mellom og flere helgevakter…, være veien å gå, skriver arbeidstakerorganisasjonene.

De mener det er en svakhet at de ikke fikk plass i utvalget, og har merket seg at personer de mener har god kunnskap om arbeidsmiljø og helse utgjør et mindretall som ikke er enige i utvalgets flertallsforslag.

Europeisk skepsis

Også ute i Europa har man merket seg arbeidstidsutvalgets forslag. Ifølge Dagsavisen har generalsekretær Jan Willem Goudriaan i The European Federation of Public Service Unions (EPSU) sendt et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie der han skriver at han finner det svært bekymringsfullt at en slik endring er foreslått i Norge, som ellers har svært positive tradisjoner når det gjelder kollektive forhandlinger.

Generalsekretæren er spesielt opptatt av at hviletida mellom vaktene ensidig kan reduseres fra 11 til 9 timer.

– Vi kjenner ikke til noen andre tilfeller der slike ensidige rettigheter for arbeidsgiverne er tatt inn i lov- og avtaleverk, skriver han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy