JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier til helsefagarbeider: Får millionerstatning etter oppsigelse 

OM HELSEVESENET: –	Det er tøffest for de varmeste hendene, de som vil yte omsorg og i tillegg være lojale, sier advokat Fredrik Wildhagen, om det han mener er et viktig aspekt i saken til helsefagarbeideren (57).

OM HELSEVESENET: – Det er tøffest for de varmeste hendene, de som vil yte omsorg og i tillegg være lojale, sier advokat Fredrik Wildhagen, om det han mener er et viktig aspekt i saken til helsefagarbeideren (57).

LO-advokatene

Helsefagarbeideren (57) fikk helseproblemer av jobben, og ble langtidssykemeldt. Så ble hun sagt opp.

2025051611220420250516130013

vigdis.alver@fagbladet.no

Helsefagarbeideren (57) har vunnet en full seier over arbeidsgiveren sin: I forrige uke avviste Høyesteretts ankeutvalg enstemmig Senja kommunes anke i oppsigelsessaken.

Kommunen må dermed både betale henne erstatning og finne en ny jobb til henne.

– Hun har hatt det svært tungt lenge, og er nå både svært lettet og veldig glad for at hun endelig har vunnet fram i saken, sier LO-advokat Fredrik Wildhagen, som har ført saken for helsefagarbeideren som er medlem av Fagforbundet.

I januar i år vant helsefagarbeideren i Hålogaland lagmannsrett, etter å ha blitt sagt opp fra jobben sin ved et bo- og aktivitetssenter i Senja. Nå er denne dommen rettskraftig, og oppsigelsen ugyldig. 

Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge

– Slet seg ut

Advokat Wildhagen mener at saken også gir et bilde av situasjonen i helsevesenet:

– Det går på yrkestretthet og om å slite seg ut i jobben. Helsefagarbeideren har i mange år stått på i yrket sitt. Hun jobbet på tvers av sine verdier, understreker LO-advokaten.  

– Det er tøffest for de varmeste hendene, de som vil yte omsorg og i tillegg være lojale. De er mest utsatt, og blir uunngåelig syke over tid.

Helsefagarbeideren hadde jobbet i kommunen siden 2007, da hun ble sagt opp sommeren 2023. Hun hadde da lenge hatt helsemessige utfordringer og økende utmattelse i jobben.  

Kommunen er dømt til å betale 57-åringen 950.000 kroner for økonomisk tap, og 100.000 kroner i oppreisningserstatning. 

Advokat Wildhagen krever at kommunen i tillegg gir henne lønnserstatning, også fremover til hun har fått en passende stilling i kommunen i samsvar med hennes helse og arbeidsevne.  

– Det skal gjelde løpende fra lagmannsrettens dom ble avsagt i januar, mener Wildhagen som denne uka sendte kravet i en epost til kommunen.  

Sykemeldinger og permisjoner

Det var i 2018 kvinnen fikk helsemessige utfordringer med stadig og tiltakende utmattelse. Hun ble først sykmeldt i omtrent to måneder. Litt senere hadde hun permisjon fra jobben sin ved bo- og aktivitetssenteret i ni måneder, for å jobbe et annet sted i kommunen. 

Da hun var kommet tilbake i jobben sin, ble hun fra mars 2021 sykmeldt 100 prosent.

Senere i 2021 fikk hun et tre måneders såkalt avklaringstiltak, der hun jobbet ved en skole i regi av Nav, som assistent i klasserommet og på SFO.

Helsefagarbeideren ønsket seg ikke tilbake til sitt gamle yrke på grunn av stressfaktorer.

Fastlegen mente at hennes egentlige jobb ikke var helsemessig bra, og ifølge dommen skrev han til arbeidsgiver: «(…)Det er kjent høy arbeidsbelastning på avdelingen hun jobber på og jeg tror det vil være uheldig for hennes helse å fortsette i denne stillingen så lenge utmattelsen preger henne så mye som det har gjort.(..)»

Nav mente hun hadde gode forutsetninger for å få jobb i en rekke yrker innenfor skole, barnehage og annet omsorgsarbeid, heter det i dommen. 

Likevel måtte helsefagarbeideren tilbake til jobben ved bo- og aktivitetssenteret som tilrettela blant annet ved at hun gikk kveldsvakter, og ble fritatt for å gi ut medisin til pasienter.

Kort fortalt ble hun sykmeldt igjen, og fikk en permisjon som ikke ble forlenget. Etter et drøftingsmøte juni 2023 mottok kvinnen brev om oppsigelse måneden etter.

OM OPPFØLGING: – Det interessante for kommunen var hvor mange år skal man holde på med en sykmeldingsoppfølging, sier advokat Nicolay Skarning som har hatt saken for kommunen i siste runde.  

OM OPPFØLGING: – Det interessante for kommunen var hvor mange år skal man holde på med en sykmeldingsoppfølging, sier advokat Nicolay Skarning som har hatt saken for kommunen i siste runde.  

advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig

Manglende oppfølging

I fjor vår ble Senja kommune enstemmig frifunnet i tingretten. Kvinnen anket, og vant altså frem i lagmannsretten som enstemmig kom til det resultatet.

Lagmannsretten kritiserer kommunen for manglende oppfølging etter arbeidsutprøvingstiltaket ved skolen. Retten mener blant annet at arbeidsgiver har vært passiv, og at omplassering ble iverksatt for sent.

– Det interessante for kommunen var hvor mange år man skal holde på med en sykmeldingsoppfølging, og om det finnes en tidsmessig ytre grense for det. Denne avgjørelsen i høyesteretts ankeutvalg viser at svaret på dette er nei, sier advokat Nicolay Skarning i advokatfirmaet Simonsen, Vogt, Wiig. Han har hatt saken for kommunen i siste runde.  

– Kommunen forholder seg nå til dommen, og betaler ut erstatningen til kvinnen, som fortsatt er ansatt, sier han.

Advokat Wildhagen har på vegne av helsefagarbeideren etterlyst et snarlig møte for å planlegge veien videre med avklaring og tilrettelegging for annet passende arbeid. 

– Hun skal tilbake i jobb. Jeg håper og tror at kommunen gjør en grundig jobb denne gangen med å finne en jobb som passer hennes helse, sier Wildhagen.

– Hun ser fram til å endelig komme tilbake til stabilitet.

Senja kommune er også dømt til å betale sakskostnader på 630.000 kroner.

Yngre arbeidstakere som sliter psykisk, må tåle å gå på jobb, mener psykolog

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy