JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongress 2017

Heier på Fagforbundet og sekstimersdagen

Gerd Liv Valla om sekstimersdagen: – Jeg var veldig skuffet i 2013, nå er jeg mer optimist

HÅP: – Jeg håper bare nå at det ikke fisles vekk i et kompromiss som bare egentlig er å putte i en skuff, sier Gerd Liv Valla.

HÅP: – Jeg håper bare nå at det ikke fisles vekk i et kompromiss som bare egentlig er å putte i en skuff, sier Gerd Liv Valla.

Kathrine Geard

Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla var svært skuffet da LO droppet sekstimersdagen i 2013. Nå er hun kjempeglad for at Fagforbundet har løftet fram det gamle kravet – og kan få kongressen med seg.

2017051209291020230821171436

kathrine.geard@fagbladet.no

Kravet om sekstimersdag er av gammel dato. I Gerd Liv Vallas lederperiode fra 2001 til 2007 sto saken høyt på LOs dagsorden.

« Ja, sekstimersdagen kommer. Det er jeg helt sikker på. Sekstimersdagen er den neste store reformen vi vil kjempe for», uttalte Valla, etter at LO-kongressen hadde vedtatt en omfattende prøveordning i 2005.

Fikk sekstimersdag og tid til å lage barn

Gikk inn for skrittvis innføring

Fire år før hadde LO gått inn for en skrittvis innføring av sekstimersdagen ned mot 35 timers uke mot målet til seks timers dag.

Men etter at Valla gikk av, forsvant kravet til hennes skuffelse, fra LOs handlingsprogram. Derfor er hun svært glad for Fagforbundet nå går i bresjen for saken.

– Jeg synes Fagforbundets krav til kongressen er veldig bra. Mette Nord har frontet dette på en supergod måte, og jeg håper bare nå at det ikke fisles vekk i et kompromiss som bare egentlig er å putte i en skuff, sier Valla.

Les alle sakene våre fra LO-kongressen her

Stor støtte

Fagforbundets kampsak, sekstimersdagen, har støtte fra en rekke forbund. Norsk Tjenestemannslag, Fellesorganisasjonen, Handel og Kontor og Norsk Arbeidsmandsforbund har enten selv fremmet forslag om sekstimersdag, eller på ulike måter flagget støtte til kravet om å løfte saken opp på LOs prioriteringsliste. Dermed regner Fagforbundet med å ha flertallet med seg, og håp om at kongressen kan samle seg om et forslag.

Har vi råd til sekstimersdagen?

Fremmet forslag

I Fagforbundets forslag til handlingsprogrammet heter det at «Når det gjelder arbeidstidsreformer og arbeidstid, for eksempel sekstimersdag, vil LO legge en plan for hvordan slike reformer kan innføres. Planen må ha et helhetlig perspektiv og bygge på erfaringer LO har fra nasjonale og internasjonale forsøk.»

– Hva er ditt råd til kongressen?

– Det er at man går tilbake til programformuleringen vi hadde i 2001, og sier at vi skal ha en skrittvis innføring av sekstimersdagen, med en halv time i første tariffoppgjør.

– Men noen mener at andre saker er viktigere. Blant annet har Gerd Kristiansen sagt at hun ikke tar forslaget på alvor?

– Det var litt trist å høre at man ikke klarer å ta på alvor et forslag som har så mye støtte i Fagforbundet og andre forbund.

TRIST:  – Det var litt trist å høre at man ikke klarer å ta på alvor et forslag som har så mye støtte i Fagforbundet og andre forbund, sier den tidligere LO-lederen..

TRIST: – Det var litt trist å høre at man ikke klarer å ta på alvor et forslag som har så mye støtte i Fagforbundet og andre forbund, sier den tidligere LO-lederen..

Kathrine Geard

Følg Fagbladet på Facebook

Skrittvis innføring

Valla påpeker at veldig mange var i mot kravet på kongressen i 2005. Da gikk hun inn for en periode med forsøk, for å få en skikkelig draiv på saken.

– Men vi hadde fortsatt målet og samme formuleringen stående. Tanken var å oppsummere forsøket i 2009 og da begynne på en skrittvis innføring.

Valla hadde ikke valgt å ha noe årstall i enden. En halv time er ganske mye, som hun sier, det betyr sommertid for folk hele året. Hun tenkte at en halv time var realistisk, og at LO kunne begynne med det i 2009.

– Istedet ble dessverre kravet og målet borte. Det syntes jeg var utrolig trist. Jeg skjønner det ikke. Jeg synes vi må ha noen visjoner, noen visjoner som lar seg gjennomføre. Og det gjør en skrittvis innføring.

– Så du er misfornøyd med håndteringen av dette spørsmålet etter din tid i LO?

– Ja, det er jeg. Når man tok ut målet om seks timers dag, så var det trist og skuffende. Fordi folk er presset på tid. Svært mange har høy kjøpekraft i Norge. Det å gi tid istedet for økt kjøpekraft hvert eneste år til alle vil komme folk og samfunn til gode.

Tilpassing

Hun presiserer at man ikke må skremme folk som har lang arbeidsreise om at de må ta dette til daglig.

– Dette er noe som kan avgjøres på den enkelte bedrift eller bransje. Men selve prinsippet om at vi skal bruke tariffoppgjør nå i nær framtid og ta ut en halv time i redusert arbeidstid for alle, det mener jeg vi må stå fast på.

Valla mener det er avgjørende at det er en almen, kollektiv arbeidstidsreform.

– Sånn som vi gjorde i 2000, da vi fikk den nye feriedagen. Da tok vi det i tariffoppgjøret. Og sånn som de gjorde i 1986, da vi fikk en halv time til arbeiderne, sånn at arbeidstida nå er sju og en halv og ikke åtte timer i tariffavtalen.

Hun har ingen tro på snakket om en reform for småbarnefamilier.

– Se for deg en arbeidsplass med 10 arbeidstakere, så skal noen gå hjem med full lønn etter seks timer, mens de andre må jobbe videre. Det er helt illusorisk.

– Måten å gjøre det på i tariffoppgjørene er at en del av den økte verdiskapningen som ellers ville bli tatt ut i penger, går til å ta ut tid.

Optimistisk Valla

– Så argumentet om at konkurranseutsatt industri ikke tåler dette, avviser du?

– Det skjønner jeg ikke. Det som er viktig er å få en gradvis innføring, for hvis man tok ut seks timer i et jafs, vil det ta 20 prosent i økonomisk ramme. Og rammen de siste årene har ligget på tre-fire prosent. Jeg mener det har vært snakket for lite om dette skrittvise, og hvor realistisk det er.

– Har du trua på at Fagforbundet får med seg kongressen?

– Jeg er blitt mer optimistisk de siste dagene. Jeg var veldig skuffet i 2013, nå er jeg mer optimist. Da tenker jeg at ok , går det ikke nå, så er dette noe som tida jobber for.

– Vi er altså det landet i Europa som har det høyeste materielle forbruket. Tenk hva det vil bety å få tid, for barnefamilier, men og for andre. Tid til politisk arbeid, til frivillighet, til dugnad, ta seg av sine eldre på en god måte. Nei, det er så mange argumenter. Det er et kinderegg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy