EKSTRA PENGER: Korona har medført ekstrabevilgning til igangsetting av fagskole for brann- og redningsarbeidere.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Det er ni år siden regjeringens egen utredning konkluderte med at det haster å få på plass en fagutdanning for brann- og redningspersonell. I dag læres personell opp gjennom korte kurs på Norges brannskole og lokalt på sine brannstasjoner.
En fagutdanning for brann- og redningspersonell har vært etterspurt i flere tiår. Likevel har skolen latt vente på seg.
• Vil bli brannmann, men skolen finnes ikke
Skjedde lite
I 2015 vedtok regjeringen å legge en framtidig fagskole til Tjeldsund i Ofoten der Norges brannskole holder til i dag.
Deretter skjedde det lite under skiftende statsråder med ansvar for beredskap, selv om penger ble innvilget hvert år. Først i fjor fikk Statsbygg i oppdrag å starte arbeidet med å gjennomføre et forprosjekt for bygging av ny infrastruktur. Da skulle fagskolen allerede ha åpnet, ifølge framdriftsplanen som Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap utarbeidet for fem år siden.
2019: Ingen nye penger på statsbudsjettet
Får folk i arbeid
Nå vil regjeringen bevilge 20 millioner kroner ekstra til fagskole for brann og redning. Dette for raskere igangsetting av byggearbeid og videre etablering av fagskolen. Argumentet for å få fortgang på planene er stimulering av økonomien.
«Hvis byggeprosjektet blir realisert, vil det gi en stimulans til norsk økonomi, og slik sett legge til rette for å få folk tilbake i jobb», skriver regjeringen på sine nettsider.
INGENTING: I 2015 ble det vedtatt å legge fagskolen til området der Norges brannskole ligger. Dette bildet ble tatt tre år senere. Da hadde ennå ikke Statsbygg fått i oppdrag å starte forprosjekt. Opposisjonen raste.
Werner Juvik
Et viktig løft
– Med denne bevilgningen legger regjeringen til rette for at vi tar et nødvendig steg nærmere ny fagskole og et viktig løft for brannberedskapen i hele landet, skriver justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold