JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjelda er rekordhøy – nå må kommunene bruke mindre penger på tjenester til deg

Helge Eide er direktør for interessepolitikk i KS.

Helge Eide er direktør for interessepolitikk i KS.

Johnny Syversen, KS/ANB

Disse kuttene vil innbyggerne få merke, spår rapport.

2017102008170020171020111518

– Helse og omsorg vil trolig merke dette mest på grunn av økningen i antallet med stort pleiebehov. Handlingsrommet blir trangere enn i dag, og det vil kunne skape betydelige utfordringer for kommunene med den høyeste gjeldsandelen, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kan snu til motvind

Det har vært gode økonomiske tider for kommunene, men medvinden kan nå snu, er konklusjonen i en fersk rapport fra kommunenes interesseorganisasjon KS.

Årsaken er at kommunegjelden har vokst betydelig de siste 30 årene. Gjeldsveksten er sterkere enn inntektsveksten. Det ligger an til å bli innstramninger som en konsekvens av lavere inntektsvekst og en mulig renteoppgang.

– Fra nasjonalt holdt er det viktig å forsterke kommunesektorens eget arbeid for å skape best mulig tjenester selv i en slik virkelighet. Det gjøres ved å legge til rette for mer forskning, videre teknologiutvikling og støtte for innovasjon i kommunene, påpeker Eide.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

Får konsekvenser

Han vil ikke svartmale situasjonen, men mener det er grunn til å være årvåken.

– Jeg har en klar oppfatning om at både regjeringen og Stortinget forstår disse utfordringene, men vi skulle nok ønske at konsekvensen av dette i praktisk politikk var litt sterkere.

Dersom rettesnoren på tre prosent i handlingsregelen skal overholdes, anslås det i revidert nasjonalbudsjett for 2017 at oljepengebruken de neste fire årene ikke kan økes med mer enn 3,7 milliarder hvert år.

– Det vil trolig få konsekvenser for kommunenes inntektsvekst. En renteoppgang er også sannsynlig, poengterer Eide.

Store endringer

Årene med lave renter, svak krone og høy vekst i oljepengebruken, som har gitt rom for et historisk høyt investeringsnivå i kommunene, kan derfor endre seg mye i årene framover.

– Selv om kunnskapen er til stede, strammes mulighetene for kommunene til å være innovative inn av det betydelige reformpresset. Intensjonen med for eksempel bindende bemanningsnormer er god, men virkemiddelet blir opphøyet til et selvstendig mål i seg selv, forklarer KS-direktør Helge Eide.

Rapporten fra KS tar for seg den aktuelle økonomiske utviklingen i kommunene.

Vet hvem som taper

Kommunene som ikke følger med nå, men bare ser bakover, vil tape. Da blir det til slutt innbyggerne i disse kommunene som vil kunne få et redusert tilbud. Det sier Frps Kari Kjønaas Kjos.

– Norge er avhengig av reformer for å møte framtiden og for å henge med i utviklingen. Kommunene som synes dette er interessant og ser framover, vil vinne, sier hun til ANB.

Suksesskriteriet er ifølge Kjos å tenke langsiktig og ta grep som handler om andre ting enn bare å kreve inn mer penger.

– De små kommunene må forstå at de ikke kan stå alene. De må bygge kompetanse, se at forebygging er smartere enn å reparere og at kommunetilbudet er mangfoldig slik at man kan gi riktig bistand på rett nivå. Man må benytte seg av mulighetene som finnes for å søke prosjektmidler til forskning, innovasjon og teknologi, sier Kjos, som er nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. (ANB)

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy