JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjerdrum-utvalget mener risikoen for skred i Norge er uakseptabelt høy

ANSVAR: Ti mennesker mistet livet. I fjor kom rapporten som beskrev årsakene. I dag legges rapporten fram om ansvaret for å forebygge slike hendelser.

ANSVAR: Ti mennesker mistet livet. I fjor kom rapporten som beskrev årsakene. I dag legges rapporten fram om ansvaret for å forebygge slike hendelser.

Werner Juvik

Gjerdrum-utvalget mener det ikke er mulig å eliminere all fare for kvikkleireskred, men at risikoen for skred nå er større enn det som kan aksepteres.

2022032811064020220328110638

– All fare for kvikkleireskred kan ikke elimineres, og det er derfor et spørsmål om hvilket risikonivå samfunnet er villig til å akseptere når det gjelder slike skred, står det i den ferske rapporten.

Gjerdrum kommune ble siktet for ansvar ved skredet.

Den første delrapporten ble lagt fram i september 2021 og tok for seg årsakene til skredet som kostet ti mennesker livet i Gjerdrum i 2020.

Flertallet i utvalget mener Norge bør ha en nullvisjon for dødsfall i kvikkleireskred. For å nå det målet anbefaler de en nasjonal handlingsplan.

Rapport fra ambulansen: – Aldri sett folk så apatiske

Hovedkonklusjonene er å tydeliggjøre aktørenes ansvar, kartlegge kjente kvikkleiresoner, sikre eksisterende bebyggelse, sørge for at ny utbygging skjer i tråd med kravene til sikkerhet, bedre overvåking av erosjon og andre terrengendringer, og sørge for at alle aktører med ansvar for forebygging kjenner til faren for kvikkleireskred.

Redningsmannskapene kåret til årets navn.

– Lærdommen fra Gjerdrumskredet viser at skred kan krysse faresonegrenser, og at vurdering av skredsikkerhet ikke må begrenses av planområdet, men dekke skred som gjennom sine potensielle løsne- og utløpsområder kan ramme tiltaket, skriver utvalget i rapporten.

anja.ariel.tornes.brekke@ntb.no

Dette er Gjerdrum-utvalget

• Regjeringen oppnevnte 5. februar 2021 et eksternt ekspertutvalg som har hatt i oppdrag å finne årsakene til kvikkleireskredet i Gjerdrum og vurdere tiltak for å styrke forebygging av kvikkleireskred i hele landet.

• Utvalget er ledet av Inge Ryan. Øvrige medlemmer er senioringeniør Hanne Bratlie Ottesen i Vegdirektoratet, professor i geoteknikk ved NTNU Steinar Nordal, forsker og samfunnsøkonom Annegrete Bruvoll i Menon Economics, assisterende statsforvalter Gunnar O. Hæreid i Vestland, forsker Inger-Lise Solberg ved NGU, fagsjef for beredskap Ketil Matvik Foldal i Lillestrøm kommune og professor Tone Merete Muthanna ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU.

• Utvalget leverte sin første delrapport 29. september 2021 og del to mandag 28. mars 2022.

• I den første delrapporten er det årsakene til skredet i Gjerdrum som ble behandlet, mens utvalget i andre delrapport vurderte risiko for bebyggelse og fare for kvikkleireskred i Norge, samt ansvarsdeling, regelverk og forvaltningspraksis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy