Glenn har vært seks ganger i Afghanistan for å redde liv. Nå fortviler han over det som skjer
BEKYMRET: – Når det som er bygd opp, så raskt og brutalt rives ned, så er det trist, sier brannkonstabel og paramedic Glenn Lauvik.
Eivind Senneset
I snart 20 år har norske soldater vært i Afghanistan. Med støtte fra norske brann- og redningseksperter. Paramedic og brannkonstabel Glenn Lauvik står fortsatt i beredskap.
ola.tommeras@fagbladet.no
– Det er fortvilende, og det er overraskende at Taliban overtok så raskt, sier Glenn Lauvik til Fagbladet.
Til daglig er Lauvik brannkonstabel ved Bergen brann- og redningsvesen. Men han har kjent Afghanistan på kroppen. Fra 2009 til 2012 var han seks ganger à to måneder i landet, som paramedic og redningsmann på evakueringshelikopter.
Kan bli utkalt igjen
Glenn Lauvik opplever det opprivende å se bildene fra Afghanistan nå.
– Vi melder oss til tjeneste med et ønske om at ting skal bli bedre. Det blir som motivasjonen for å jobbe i brann og redning her hjemme, som bunner i et ønske om å bidra og hjelpe til. Når det som er bygd opp så raskt og brutalt rives ned, så er det trist, sier han.
PÅ POST: Glenn Lauvik i Afghanistan.
Privat
Helikoptertjenesten han deltok i, bisto både norske styrker, internasjonale og enkelte ganger, fienden i redningsoppdrag. Lauvik står fortsatt i beredskap for Forsvaret. Det betyr at han kan bli utkalt for å bidra igjen, enten med evakuering eller å opprettholde funksjoner de siste månedene.
Fagbladet har vært i kontakt med andre brann- og redningsarbeidere som har deltatt i den norske operasjonen i Afghanistan. De ønsker ikke å uttale seg offentlig om oppdraget.
{f1}
Sterke opplevelser
For Lauvik er det ikke første gang han snakker om Afghanistan i Fagbladet. For elleve år siden møte han bladet på brannstasjonen i Bergen, to dager før han skulle ut på nytt oppdrag i Afghanistan.
På oppdraget før, noen måneder tidligere, hadde han og makker på evakueringshelikopteret, sykepleier Anne Strand Finstad, opplevd dramatiske timer som fylte avisenes førstesider i flere dager.
Det skjedde 2. mai 2010: En gruppe på 15–20 norske soldater ble angrepet av et stort antall opprørere ved landsbyen Ghowrmach. Innen klokka 20.30 er åtte norske soldater hardt såret. Kampene pågår fortsatt idet de to evakueringshelikoptrene stasjonert ved Meymaneh rykker inn.
Det var høyst spesielt. Normalt rykker ikke evakueringshelikoptrene med helsepersonell inn før kampene er over.
PÅ FREMMARSJ: Taliban-medlemmer poserer for en pressefotograf i Afghanistans hovedstad Kabul 19. august 2021. Taliban og ulike tilknyttede militser overtok makta i landet overraskende raskt da amerikanerne begynte prosessen med å forlate Afghanistan.
Rahmat Gul / AP / NTB
Lauvik og Strand Finstad utgjør redningsbesetningen på det ene helikopteret.
– Da fartøysjefen ga klarsignal, var det ingen som var i tvil; vi ville inn og få ut de sårede. Vi trengte kun et blikk. Deretter var det fullt fokus på jobben. Ikke noe annet, sier Lauvik.
Slikt skaper samhold.
– Vi har opprettholdt vennskap og har jevnlig kontakt, både i brannmiljø og forsvaret.
UTSIKTEN: Norske forsvarshelikoptre i lufta i Afghanistan. Denne flygeturen, rundt Faryab i 2012, gikk fredeligere for seg enn turene Glenn Lauvik var med på.
Lise Åserud / NTB
Vi melder oss til tjeneste med et ønske om at ting skal bli bedre.
Paramedic og brannkonstabel Glenn Lauvik