Glovarm sesong på vei. Fritida kan ryke for brann- og redningsarbeidere
Brannvesen over hele øst-, sør- og sørvest-Norge forbereder seg på det verste. Det er knusktørt. Værmeldingen sier at det blir verre. Mye verre.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Brann- og redningsmannskap ved Mosseregionen Interkommunale brann og redning (MIB) løper gjennom den glovarme skogen, drar slanger til et tjern og starter pumpa. De spyler store mengder vann inn i den knusktørre skogsbunnen.
Det er verken ild eller røyk her i skauen like nord for Moss. Det er en øvelse. Mannskapet tester utstyr og finpusser på ferdigheter. Det har allerede vært flere mindre branner i distriktet. De forbereder seg på storbrann. Den kan komme i sommer.

Kan bli 2018 på nytt
For fem år siden opplevde Nord-Europa en av tidenes varmeste og tørreste somre. Skogbranner oppstod på rekke og rad.
– I år sammenfaller mye med sommeren 2018. Det er allerede tørt, og det er ventet mer sol og vind. Det er ingen utsikter til regn, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Mandag hadde DSB notert 762 hendelser. Seks helikoptre er satt i beredskap. De har allerede bistått i 16 større branner. Det er gitt oransje farevarsel i det meste av Sør-Norge og deler av Finnmark.
• 2018: De har slukket halvannet tusen branner i sommer.


Kan få inndratt fritid
I Moss fikk de ansatte tirsdag morgen en beskjed fra brannsjef Rune Larsen: «Dere må være forberedt på å bli innkalt på fritiden i sommer».
Det tar de med knusende ro, de som akkurat nå – tirsdag formiddag – ruller en seks tommer slange ned i Mobekktjernet, starter pumpa og kjører vannet i flere forgreininger med slanger inn i skauen.
– Ingen reagerer på at fritid kan inndras. Den dagen vi signerte på arbeidskontrakt som brann- og redningsarbeidere godtok vi det. Brannfolk stiller opp når det trengs, sier brannmester Ronald Thorvaldsen.
Brannkonstablene merker seg og kommenterer en ting; i skogen er det ingen typisk fuktig skogsluft lenger. Bare tørke.

Et absolutt bålforbud
Som alle andre brannvesen på Østlandet, Sørlandet og sørvest-Norge, har MIB vært travelt opptatt av å informere publikum de siste dagene. I forrige uke ble det innført et absolutt bålforbud og et absolutt forbud mot grilling med mindre det er i egen hage eller balkong. Det gjelder også på tilrettelagte bålplasser og i vannkanten. Kampen mot å forhindre ubetenksomhet eller dumskap som kan rasere store verdier og true liv, er i gang.
I regionen er det flere tusen rasteplasser langs innsjøen Vansjø, på holmer og skjær og langs kysten. Det er bebyggelse i nærheten av skog og flust av fritidseiendommer. Det er populære steder med vanskelig adgang for kjøretøy og tungt utstyr.
Mye står på spill om gnister slipper løs.
• Norske brannmannskaper bisto Sverige i tidenes skogbrann.
Oppsøker og informerer
Det blir ingen St. Hans-bål i Mosse-regionen i år. Alle tillatelser som ble gitt, er inndratt. Alle som søker får nei.
– Vi oppsøker campingplasser og utfartssteder med plakater og informasjon, nå også på polsk og ukrainsk. I år skal heller ikke plasser som er tilrettelagt brukes, ei heller skal det lages ild i vannkanten. Heller ikke om man mener at det er trygt. Det er et absolutt nei, sier leder for forebyggende i MIB, Mette Kaspersen.
I år, i motsetning til i 2018, er det ikke nedlagt forbud mot grilling eller åpen ild på egen eiendom.
– Men vi ber folk være forsiktige også i egen hage eller på balkongen, sier Kaspersen.
Kollega Andrea Nilsen får telefonene fra alle dem som lurer på hvor de egentlig kan grille. For tiden blir hun nedringt.

Ikke bare idioter der ute
Denne helga var mannskapet ute på utfartssteder og stoppet bål- eller grillfester i skogen 14 ganger. Det var mange flere som de ikke rakk å oppsøke. Det kan høres ut som om det er fullt av idioter der ute, men det avviser dem.
– De fleste har tatt brannfaren innover seg. Folk ringer på til resepsjonen i brannstasjonen for å hente plakater og bidra med å henge dem opp. Den Norske Turistforening samarbeider med å informere, sier Nilsen.
Onsdag sitter brannledelsen i møte med eierkommuner og skogeiere. På agendaen står kartlegging av støtteressurser: Hva finnes av vannvogner på gårdene? Hvem kan gi verdifull lokalkunnskap i skogen? Bistand med trefelling?

Verst tenkelig scenario
Nå ruller mannskapet slanger fra Molbekktjernet og oppover i bratt terreng. Selv om det er en øvelse uten ild og røyk, er det en varm og anstrengende affære i 27 varmegrader.
Det er kort vei herfra til store boligfelt. Her kan det verst tenkelig scenarioet utspille seg dersom en gnist lander i den tørre skogbunnen. Mannskapet i Moss opplevde det på Røysåsen sommeren 2019. Da sto 250 boenheter i fare på grunn av pågående skogbrann. Røyken var så tett at beboerne måtte evakueres med røykdykkerutstyr.
– De siste to månedene har vi jobbet med flere scenarioer, og brann mot bebyggelse er det mest alvorlige av dem, sier leder beredskap i MIB, Aleksander Holm.
– En ting er storbranner, men også små branner krever mye mannskap og utstyr og legger beslag på vår kapasitet. Den kan det brått være behov for i andre deler av samfunnet, sier han.
