JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tannhelse og velferd:

Gratis tannhelse får bred støtte: – Folk vil ha slutt på amerikanske tilstander

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten, hevder Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Åtte av ti støtter kravet fra Rødt om en offentlig finansiert tannhelse, ifølge en fersk undersøkelse. Bjørnar Moxnes kan ha fått gode kort på hånda i forhandlinger med en ny rødgrønn regjering.

2021090914265620210909143553

aslak@lomedia.no

78,6 prosent av de spurte mener tannhelsen burde være finansiert av det offentlige. Kun 11,4 prosent er helt uenige, viser en ny undersøkelse fra Ipsos blant et representativt utvalg nordmenn.

– Et overveldende flertall er enig med oss. Vi er på overtid med å behandle tennene som en del av kroppen. Tannhelse er et stort og gapende hull i den norske velferdsstaten. Det skal vi tette med en storstilt tannhelsereform, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Forskjell på høyre- og venstresida: Se hvem som vil gi deg gratis tannbehandling

Et lite stykke USA

69,1 prosent svarer at de er helt eller delvis enig i at de rikeste i samfunnet bør betale mer skatt for å kunne finansiere en offentlig tannhelsetjeneste for alle. Det er også Rødts finansieringsmåte. Partiet satt av tre milliarder kroner til tannhelse i sitt alternative budsjettforslag for 2021, penger de dekker inn ved å øke skattene for de rikeste.

– Noe av det fineste med velferdsstaten vår er at helsehjelp er en rettighet og ikke noe som avhenger av størrelsen på lommeboka. Men sånn er det ikke hvis du får en skade eller sykdom i munnhulen. Da må du ha penger nok for å få behandlinga du trenger, sier Moxnes.

– Dette er et lite stykke USA i norsk helsevesen. Folk vil ha slutt på de tilstandene, påpeker han.

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Her er oversikten

Sliter med bunnløs gjeld

Ipsos-undersøkelsen, som er gjort på oppdrag fra Rødt, viser også at 15 prosent av de som tjener inntil 400.000 kroner i året har måttet ta opp gjeld i forbindelse med nødvendig tannbehandling.

– Med en moderat og rettferdig økning i skatten på de rikeste, skal vi gjøre slutt på at lommeboka bestemmer hva slags tannhelse folk har, sier Moxnes.

En levekårsundersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere i år viser også at halvparten av dem med udekket behov unngår tannlegen fordi det er for dyrt.

– Landet flommer over av penger fra dagligvarebaroner og oljeaksjonærer. Likevel godtar vi at folk sliter med bunnløs gjeld og store smerter fordi de ikke har råd til å gå til tannlegen. Noen må også tigge penger på nettet for å få dekket regninga. Det er uverdig for velferdsstaten vår, sier Moxnes.

Nye tall: En av fem har ikke råd til å gå til tannlegen

Kan havne på vippen

Rødt-lederen mener at vår tids store reform er å behandle tennene som en del av kroppen. Derfor vil Rødt fase inn gratis tannhelse for alle. Nå viser det seg at også en stor andel av folket vil det samme.

Det vil også Rødt bruke som et tungtveiende argument etter stortingsvalget. Partilederen kan bli den som havner på vippen i budsjettforhandlinger med en ny rødgrønn regjering.

– Det er viktig å vise at vi har et massivt flertall i ryggen for denne reformen. Hvis vi gjør et rekordvalg, og det blir vanskelig å komme utenom oss i budsjettforhandlinger, har denne undersøkelsen mye å si for å få gjennomslag, påpeker Rødt-lederen.

Å øke skattene for de rikeste for å finansiere gratis tannhelse for alle, er også et av kravene en ny rødgrønn regjering må levere med Rødt på vippen, ifølge Moxnes.

Da Stortinget før sommeren stemte over representantforslag fra Rødt og SV om en egen tannhelsereform, var de to partiene, ved siden av MDG, alene om å støtte reformforslagene. Likevel kan tannhelse altså bli et stridstema etter valget.

Dette vil Rødt gjøre

Fram til det året du fyller 18 år er tannlegebehandlingen gratis. 19- og 20-åringene får dekket 75 prosent av offentlige takster. Hovedregelen er at voksne må betale tannlegeutgiftene selv.

Rødts forslag i dette budsjettåret er gratis tannlegebehandling og tannsjekk til fylte 25 år – i tillegg til å gi refusjon på 40 prosent av utgifter over en årlig egenandel på 2.000 kroner.

Første fase for partiets tannhelsereform vil treffe omtrent én million nordmenn. Deretter er planen å utvide ordningen år for år.

Rødt vil blant annet ha et pristak på behandlinger for å holde kostnadene under kontroll. Anslag viser at det vil koste omtrent 12 milliarder kroner å innføre helt gratis tannhelse for alle, ifølge Nettavisen.

I tillegg til Rødt er det flere partier, deriblant SV, MDG, Sp og Ap, som vil gjøre endringer i dagens ordning, som består av en offentlig sektor og en privat sektor.

– Ap og Sp har helt greie programformuleringer om tannhelse, men ingen av de to partiene har vist noe særlig gjennomføringsvilje, hevder Moxnes.

Gratis tannhelse er også nummer tre på topp ti lista over LO-medlemmenes viktigste saker før høstens valg. Bare «faste jobber» og «økt skatt til de som har mest fra før» kommer foran.

Fakta om undersøkelsen

På oppdrag fra Rødt har Ipsos spurt 949 nordmenn om hva de mener om tannhelse.

Deltakerne, et representativt utvalg nordmenn, svarte blant annet på dette spørsmålet: «Mener du at tannhelse burde være en del av den offentlig finansierte helsetjenesten, eller er du av den oppfatning at det er greit å fortsette med dagens ordning, hvor voksne må betale for dette selv, eller har du ingen mening om dette?»

Undersøkelsen ble gjennomført fra 23. til 25. august.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy