Grensependler under korona
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
De har kjempet for nordisk forbrødring i flere tiår. Men da LO i Viken Oslo arrangerte en svensk-norsk markering på gamle Svinesundbru mandag, var det under streng bevoktning.
helge@lomedia.no
Svenske arbeidere har vært utestengt fra sin norske arbeidsplasser i en måned. Mandag fikk de som daglig pendler til Norge komme tilbake på jobb under et strengt smittevernregime, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet. Det gjør regionleder for LO Viken og Oslo, Ulf Lervik, fortvilet.
Mandag arrangerte LO på begge sider av grensen en fanemarkering på gamle Svinesundbrua.
• Vi glemmer barn, unge og studenter i covid-19-stormen, mener Jonas Gahr Støre
Har rettigheter, men …
Fredag bestemte regjeringen at grensependlere som til daglig reiser over grensen skal få komme tilbake på jobb. Men det er ikke sagt noe om noen kompensasjon for den tapte månedslønna.
– Vi har medlemmer og arbeidskamerater som har levd i en hel måned uten inntekt. Det er det viktigste nå, sier Ulf Lervik til FriFagbevegelse.
– Dette er folk som betaler full skatt og avgifter til Norge. Det er betalt arbeidsgiveravgift for dem. Og det betales inn til folketrygden i Norge. Hadde de vært syke, hadde de fått sykepenger, og hadde de blitt arbeidsledige, hadde de fått ledighetstrygd. De har opparbeidet seg rettigheter, men nå har regjeringen nektet de å reise til jobben i fire uker. Det er det ingen regler som fanger de opp, legger han til.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener det er viktig å få til en løsning nå, også med tanke på hva som kan komme i framtida.
– På tross av at vi har startet med vaksinering, kan vi komme i en lignende situasjon igjen. Det er ikke utenkelig. Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over. I en måned har flere tusen stått i en uverdig situasjon helt uten inntekt. Dette har selvsagt vært en stor belastning for mange av våre medlemmer som jobber og betaler skatt i Norge. Nå må de grensependlerne som har stått helt uten inntekt, fordi de ikke har fått lov til å reise på jobb, bli kompensert, sier LO-lederen til FriFagbevegelse.
En månedslønn er borte
Det ble raskt fullt på den norske delen av brua under aksjonen mandag. Kun 50 personer var tillatt. Nåde den som gikk over streken midt på brua. Fra den andre siden kom svenske LO-venner marsjerende. Men de måtte stå på hver sin side av streken.
Slik er det blitt mellom Norge og Sverige. Joakim Ahlström har merket problemene på kroppen.
Han er en av dem som nå kan reise på jobb fra Sverige til Nexans i Halden. Men det er ikke enkelt. Han reiste til den norske delen av grensen for å teste seg før han skulle på jobb. Det fikk han ikke lov til – uten en negativ test. Og i Sverige tester man bare personer med symptomer. Dermed må han til et privat senter for å teste seg.
Joakim har mistet en månedslønn og har vært nødt til å ta ut ferie for å beholde inntekten.
– Det er jo en månedslønn som er borte. Men ironisk nok er jeg trukket skatt for denne måneden, sier Joakim Ahlström til FriFagbevegelse.
– Jeg har vært nødt til å bruke feriedager for å beholde inntekten. Men det er trukket like mye skatt som på de vanlige lønningene. Da blir du ikke veldig glad for å betale skatt, når du ikke har noen rettigheter for det, legger han til.
(Denne saken fortsetter under bildet)
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Faller mellom alle stoler
6000 svenske arbeidere i Norge har vært utelukket fra sin jobb. Nå har dagpendlerne altså kommet tilbake. Men ikke ukependlerne.
En av dem som har kjempet de svenske arbeidernes kamp, er stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen.
– Det er arbeidsfolk som til vanlig jobber i Norge og betale skatt. Plutselig oppdager de et stort hull i sikkerhetsnettet. De faller mellom alle stoler. Slik kan vi ikke ha det, mener Bjørnebekk-Waagen.
Spørsmålet om stengte eller ikke stengte grenser mener hun regjeringen må vurdere i forhold til smittevern.
– Men når folk ikke kan komme inn i landet og gå på jobb, må vi stille opp å gi en kompensasjon slik at de har noe å leve av før de kan komme på jobb igjen, mener hun.
Stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) holdt appell.
Helge Rønning Birkelund