JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kulturhus og kinoer må tilbakebetale 18 millioner i koronakompensasjon. Kan få konsekvenser for driften

– Jeg tror sjansen er stor for at både vi og andre kulturhus hadde valgt å stenge og permittere uten denne kompensasjonen, forteller Andreas Gilhuus, daglig leder i Bølgen kulturhus.

– Jeg tror sjansen er stor for at både vi og andre kulturhus hadde valgt å stenge og permittere uten denne kompensasjonen, forteller Andreas Gilhuus, daglig leder i Bølgen kulturhus.

Bjørn-Tore Sandbrekkene

34 kommunale kinoer og kulturhus fikk til sammen 18 millioner kroner i koronakompensasjon for snart ett år siden. Nå må samtlige tilbakebetale pengene, fordi forskriften ble tolket feil.

2021022619453220210226194748

marte.bjerke@fagbladet.no

Bølgen kulturhus i Larvik er blant de 14 som har klagd på vedtaket om tilbakebetaling. Bølgen driver både kulturhus og kino, og fikk 1,9 millioner kroner i kompensasjon i april i fjor.

– Vi var veldig glade da. Det gjorde at vi kunne fortsette å arrangere og holde åpent. Jeg tror sjansen er stor for at både vi og andre kulturhus hadde valgt å stenge og permittere uten denne kompensasjonen, forteller Andreas Gilhuus, daglig leder i Bølgen kulturhus til Fagbladet.

Stort underskudd

Gleden ble heller ikke så kortvarig. Et drøyt halvår tok det før det kom brev fra Norsk kulturråd om at Bølgen og resten av de kommunale kinoene og kulturhusene måtte tilbakebetale alt de hadde fått i støtte.

– Da var pengene brukt. Vi har holdt åpent fordi vi trodde det var våre penger. Hadde vi visst om dette før, kunne både styret vårt og politikerne tatt grep som hadde ført til at vi nå ikke sitter igjen med et stort underskudd når året er omme, sier Gilhuus.

Han er særlig kritisk til at det tok så lang tid før de fikk beskjed om at støtten måtte tilbakebetales.

LES OGSÅ: Fredrikstad åpner kinoen for å gi barn og unge et tilbud i vinterferien

– Ikke del av kulturordningene

Fagbladet har stilt Kulturdepartementet spørsmål om rimeligheten i at kommunale kinoer og kulturhus må ta hele kostnaden for at Kulturrådet var sent ute med å kreve tilbakebetaling av tilskuddet. Statssekretær Gunhild Berge Stang (V) svarer ikke direkte på spørsmålet, men henviser i en e-post til at et enstemmig storting har vært enige om at offentlige virksomheter ikke bør inngå i kulturordningene.

– Kommunenes inntektsbortfall knyttet til kommunal kulturvirksomhet skal i all hovedsak kompenseres gjennom midlene fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og ikke gjennom kompensasjonsordningen for kultursektoren. Kommunene kan naturligvis ikke kompenseres for samme tap eller merutgifter fra flere ordninger. Det ville kunne gi overkompensasjon, skriver Berge Stang, som samtidig har forståelse for at det kan oppleves krevende at vedtak blir omgjort.

– Kommunenes inntektsbortfall knyttet til kommunal kulturvirksomhet skal i all hovedsak kompenseres gjennom midlene fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og ikke gjennom kompensasjonsordningen for kultursektoren, skriver Gunhild Berge Stang, statssekretær i Kulturdepartementet.

– Kommunenes inntektsbortfall knyttet til kommunal kulturvirksomhet skal i all hovedsak kompenseres gjennom midlene fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og ikke gjennom kompensasjonsordningen for kultursektoren, skriver Gunhild Berge Stang, statssekretær i Kulturdepartementet.

Ketil Frøland/KUD

– Oppfyller ikke vilkåret i forskriftene

Kompensasjonsordningen for kulturarrangører ble etablert for å dekke tap ved avlysing, utsettelse og stenging som følge av Covid-19. I forskriften, som kom i april i fjor, står det at ordningen er for arrangører som i hovedsak formidler eller gjør kunst og kultur tilgjengelig for allmennheten. Det er dette kravet Kulturrådet mener at kommunale kinoer og kulturhus ikke oppfyller, fordi de er underlagt kommunene som ikke har som hovedformål å drive kulturaktivitet.

– De kommunale kinoene og kulturhusene som har mottatt omgjøringsvedtak fra Kulturrådet er rettslig sett en del av kommunen, og oppfyller ikke vilkåret i forskriftene om at en arrangør i hovedsak må drive med formidling av kunst og kultur, bekrefter Berge Stang.

Kan bety nedbemanninger

Kongsberg kino har i likhet med Bølgen klagd på vedtaket om tilbakebetaling. Denne uka ble klagen sendt til Klagenemda for tilskudd til kulturarrangementer. Kulturrådet anbefaler nemnda å ikke ta klagen til følge.

Daglig leder i Kongsberg kino, Even Thunes Jensen, uttrykker sin bekymring for framtida i et intervju i Klassekampen tidligere denne måneden. I den skriftlige klagen utdyper han konsekvensene av å måtte tilbakebetale kompensasjonen: «For vår del vil dette bety at det må drives etter ekstremt stramme budsjetter de neste årene, med full stans i nødvendige oppgraderinger, mulig kortere åpningstider og et mer ensidig fokus på kommersiell film. Nedbemanninger vurderes også.»

Både Kongsberg kino og de andre klagerne mener de oppfyller kravene i forskriften. Sivilombudsmannen er siste mulighet, hvis Klagenemda avviser klagene.

Ingen permitteringer, men krisa er ikke over

Bølgen kulturhus har klart seg gjennom pandemien uten å permittere ansatte. Mange er leid ut til å gjøre andre oppgaver i kommunen. Bølgen er også i en heldig situasjon fordi kommunen går inn og dekker tapet de nå kan få som følge av tilbakebetaling av koronakompensasjonen.

Andreas Gilhuus er riktignok bekymra for kolleger i andre kommuner:

– Det er nok litt forskjellig hvordan man løser dette fra kommune til kommune, og vi er ikke ferdig med krisa heller. Vi er fortsatt underlagt restriksjoner og kan ikke drive som normalt. Vi vil dra med oss et merforbruk inn i 2021, så får vi se hva som skjer videre. Det kan fortsatt komme krav om kutt og permitteringer, påpeker han.

Frykter kulturhus og kinoer blir tapere

På spørsmål om hvordan regjeringen kan sikre at tilbudet ved kommunale kinoer og kulturhus ikke blir sterkt redusert når koronakrisa er over, svarer statssekretær Gunhild Berge Stang:

– For første halvår 2021 har Stortinget bevilget 8,6 milliarder kroner til kommunesektoren for å kompensere for merutgifter og inntektstap som er konsekvenser av pandemien. Midlene er ikke øremerket, og det er opp til kommunene å vurdere hvordan de skal brukes. 

Gilhuus frykter at kulturhus og kinoer blir tapere i kampen om koronamilliardene i kommunesektoren:

– Kommunen får ikke kompensert krone for krone. De fleste kommuner vil nok prioritere andre kommunale lovpålagte oppgaver før kulturhusene, når midlene skal fordeles.

Private kinoer har fått over 225 millioner

Det finnes én ordning som omfatter kommunale kinoer og kulturhus – stimuleringsordningen for kultursektoren. Ordningen skal ikke dekke tap, men stimulere til aktivitet.

Rundt 60 kommunale kinoer og kulturhus har mottatt til sammen over 23 millioner kroner herfra ved utgangen av 2020, ifølge Kulturrådet.

Til sammenligning har de private kinoene Nordisk Film Kino, Odeon, Bergen kino, Trondheim Kino, Odeon Stavanger/Sandnes kino mottatt over 225 millioner kroner i koronarelatert støtte fra regjeringen, ifølge Dagbladet.

– Jeg ser med undring på forskjellen mellom kommunale foretak og andre som får støtte og kompensasjon, kommenterer Gilhuus.

På spørsmål om hvordan Berge Stang ser på ulikheten mellom private og kommunale kinoer og deres muligheter for å få kompensert tapte inntekter under pandemien, henviser statssekretæren til at Stortinget har vært enige om at offentlige virksomheter ikke bør inngå i kulturordningene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy