JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Gro ville ikke byttet plass med Jonas Gahr Støre. Men hun angrer ikke på loven som gjorde strøm til markedsvare

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Arendalsuka.

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland på Arendalsuka.

Ole Berg-Rusten / NTB

Da Gro Harlem Brundtland (Ap) var statsminister, fikk Norge en ny energilov som betrakter elektrisk kraft som markedsvare. Det tror hun fortsatt var det rette.

2022081814305120220818143050

Energiloven ble vedtatt med bredt flertall i Stortinget under Jan P. Syses regjeringstid i 1990, men trådte i kraft 1. januar 1991, da Brundtland igjen var blitt statsminister.

– Når man ser på dagens strømsituasjon, er det noe du ville gjort annerledes med den energiloven?

– Det tviler jeg på. Det var såpass bred oppslutning om hovedtrekkene i loven, sier hun til NTB under et arrangement på Arendalsuka.

Hun sier Norge trolig stort sett har hatt nytte av hovedtankegangen bak loven, som gjorde Norge til en del av et felles nordisk og europeisk marked for kraft.

Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging

Store norske leksikon beskriver den norske energiloven fra 1990 som «en av dem som gikk lengst i liberalisering og frislipp av elektrisitetsomsetningen» på det tidspunktet.

– Men det betyr ikke at det ikke er mange mekanismer og regelverk som kan videreutvikles flere tiår etterpå, sier den tidligere statsministeren.

Under en panelsamtale onsdag la Brundtland til at hun ikke ville byttet plass med dagens statsminister, Jonas Gahr Støre (Ap). 83-åringen var statsminister i 1981, 1986–89 og 1990–96.

Jo dyrere strøm, dess mer bonus får denne mannen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy