De nye koronareglene får flere kirkeansatte til å tenke på alternative måter å feire julaften på, ifølge Thore Wiig Andersen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
idun.teeuwen@fagbladet.no
Etter ytterligere innstramminger i koronatiltakene har kirker i Oslo og Bergen måtte avlyse gudstjenester, kirkekonserter og andre arrangementer til slutten av november.
De neste ukene blir det heller ikke gjennomført nattverd i Den norske kirkes gudstjenester i Bergen, Oslo, Asker og Bærum, ifølge NTB.
• I nettkirken kan du chatte, tenne lys og be en bønn digitalt
Strengere tiltak i Oslo og Bergen
Fra midnatt 9. november ble nye strengere koronaregler innført av regjeringen i Oslo. Dette innebærer blant annet at alle innendørs arrangementer forbys, og at alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges. Disse tiltakene skal i utgangspunktet vare til mandag 30. november.
• Slik skal helsemyndighetene sikre at gravferder ikke tar livet av folk
Bergen har også innført strengere regler som blant annet at arrangementer på offentlige steder skal ha faste sitteplasser, og det ikke er lov med flere enn 20 deltager til stede. Tiltakene i Bergen gjelder fra lørdag 7. november til mandag 23. november.
• Nye koronaregler: Nytt slag for kultursektoren
Alternativ advent
Leder av Fagforbundet TeoLOgene, Thore Wiig Andersen forteller til Fagbladet at situasjonen fremover er vanskelig å forutsi. Han sier det er en mulighet at flere kirker i de områdene det er mest smitte, kan bli nødt til finne andre løsninger enn samlede gudstjenester i adventstiden.
– Flere kirkeansatte har begynt å planlegge alternative løsninger til advent. Jeg tror det er ganske store forskjeller rundt om i landet. I områder der det er lave eller ingen smittetall, vil det nok holdes gudstjenester, men det er veldig vanskelig å si noe bastant om hvordan det blir i de større byene. Noen ser nok på digitale løsninger eller alternativt opplegg, sier Andersen.
Leder av Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen er bestemt på at jul blir det uansett, selv om fysiske samlinger kan bli utfordrende.
Liv-Unni Tveitane
Andersen tror begrensninger på antall som kan slippes inn vil fortsette dersom kirkene i Oslo og Bergen får åpne igjen.
– Det blir nok en påmeldingssituasjon i adventstiden, der folk må melde seg på arrangementer og gudstjenester. Dette er selvfølgelig også dumt ettersom noen ikke vil få plass. Vi har jo lyst at kirken skal være åpen for alle som ønsker å komme hit, sier han.
Likevel sier han at dersom maksantallet for personer som kan samles fortsetter å være 20 personer, som er regelen i Bergen, vil det bli umulig å gjennomføre gudstjenestene fysisk.
• Stadig færre medlemmer i kirken
Julefeiring uansett
Andersen forteller at selv om det kan være at kirkene må tenke kreativt og må holde dørene stengt, skal julen feires.
– Julaften er den største dagen for kirken. Selv om tiltakene er strengere, betyr ikke dette at kirken ikke skal feire jul. Det kommer til å ringe i kirkeklokkene, og man skal få julestemning, sier han, men konkluderer:
– Likevel kan jeg ikke love at alle kirkene åpner på julaften.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com