JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gudstjenester avlyses i Oslo og Bergen: – Jeg kan ikke love at alle kirkene åpner til jul

De nye koronareglene får flere kirkeansatte til å tenke på alternative måter å feire julaften på, ifølge Thore Wiig Andersen.

De nye koronareglene får flere kirkeansatte til å tenke på alternative måter å feire julaften på, ifølge Thore Wiig Andersen.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Nye koronatiltak i Oslo og Bergen stenger kirkedørene. Leder i TeoLOgene, Thore Wiig Andersen ser framover mot en utfordrende advent.

2020111610044420201116100444

idun.teeuwen@fagbladet.no

Etter ytterligere innstramminger i koronatiltakene har kirker i Oslo og Bergen måtte avlyse gudstjenester, kirkekonserter og andre arrangementer til slutten av november.

De neste ukene blir det heller ikke gjennomført nattverd i Den norske kirkes gudstjenester i Bergen, Oslo, Asker og Bærum, ifølge NTB.

I nettkirken kan du chatte, tenne lys og be en bønn digitalt

Strengere tiltak i Oslo og Bergen

Fra midnatt 9. november ble nye strengere koronaregler innført av regjeringen i Oslo. Dette innebærer blant annet at alle innendørs arrangementer forbys, og at alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges. Disse tiltakene skal i utgangspunktet vare til mandag 30. november.

Slik skal helsemyndighetene sikre at gravferder ikke tar livet av folk

Bergen har også innført strengere regler som blant annet at arrangementer på offentlige steder skal ha faste sitteplasser, og det ikke er lov med flere enn 20 deltager til stede. Tiltakene i Bergen gjelder fra lørdag 7. november til mandag 23. november.

Nye koronaregler: Nytt slag for kultursektoren

Alternativ advent

Leder av Fagforbundet TeoLOgene, Thore Wiig Andersen forteller til Fagbladet at situasjonen fremover er vanskelig å forutsi. Han sier det er en mulighet at flere kirker i de områdene det er mest smitte, kan bli nødt til finne andre løsninger enn samlede gudstjenester i adventstiden.

– Flere kirkeansatte har begynt å planlegge alternative løsninger til advent. Jeg tror det er ganske store forskjeller rundt om i landet. I områder der det er lave eller ingen smittetall, vil det nok holdes gudstjenester, men det er veldig vanskelig å si noe bastant om hvordan det blir i de større byene. Noen ser nok på digitale løsninger eller alternativt opplegg, sier Andersen.

Leder av Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen er bestemt på at jul blir det uansett, selv om fysiske samlinger kan bli utfordrende.

Leder av Fagforbundet teoLOgene, Thore Wiig Andersen er bestemt på at jul blir det uansett, selv om fysiske samlinger kan bli utfordrende.

Liv-Unni Tveitane

Andersen tror begrensninger på antall som kan slippes inn vil fortsette dersom kirkene i Oslo og Bergen får åpne igjen.

– Det blir nok en påmeldingssituasjon i adventstiden, der folk må melde seg på arrangementer og gudstjenester. Dette er selvfølgelig også dumt ettersom noen ikke vil få plass. Vi har jo lyst at kirken skal være åpen for alle som ønsker å komme hit, sier han.

Likevel sier han at dersom maksantallet for personer som kan samles fortsetter å være 20 personer, som er regelen i Bergen, vil det bli umulig å gjennomføre gudstjenestene fysisk.

Stadig færre medlemmer i kirken

Julefeiring uansett

Andersen forteller at selv om det kan være at kirkene må tenke kreativt og må holde dørene stengt, skal julen feires.

– Julaften er den største dagen for kirken. Selv om tiltakene er strengere, betyr ikke dette at kirken ikke skal feire jul. Det kommer til å ringe i kirkeklokkene, og man skal få julestemning, sier han, men konkluderer:

– Likevel kan jeg ikke love at alle kirkene åpner på julaften.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy