Skagerak-konsernets hovedkontor i Skien er begjært tvangssolgt. Her hadde Stendi lokalkontor inntil i fjor.
Tori Aarseth
frifagbevegelse@lomedia.no
Like før sommeren ble det kjent at Økokrim har tatt ut tiltale for grov korrupsjon mot Kim Richard Larsen, tidligere eier og styreleder i Skagerak-selskapene.
Nå retter politiet igjen søkelyset mot Larsen, etter nye anmeldelser.
Skagerak-selskapene hadde i mange år omfattende avtaler som underleverandør til Norges største omsorgsselskap, Stendi AS. Stendi het tidligere Aleris.
Tre tidligere regiondirektører i Stendi ble også tiltalt i saken.
Nå opplyser politiet at Larsen blir etterforsket for enda flere forhold.
Offentlig finansiert
Stendi har omfattende avtaler med det offentlige om å drifte omsorgsboliger for personer underlagt barnevern, rusomsorg og psykiatri, og har i all hovedsak sin omsetning fra offentlig finansiert velferd.
Økokrims korrupsjonsetterforskning kom i stand etter at Stendi selv meldte fra om økonomiske misligheter i selskapet i 2019. Stendi valgte også å avslutte mange av avtalene med Skagerak. Kort tid etter kom den første konkursen i Skagerak-konsernet, og i løpet av det neste året gikk ti av Larsens selskaper, inkludert holdingselskapet Skagerak Group, over ende.
Les også: Aleris: Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi for grov korrupsjon
Anmeldt av bostyrer
Nå bekrefter påtaleansvarlig ved Sør-Øst politidistrikt at det pågår en ny etterforskning mot Larsen i tilknytning til konkursene i selskapene hans.
«Bobestyrer i flere av selskapene som Larsen har vært involvert i, har inngitt en foreløpig anmeldelse av flere mulige straffbare forhold», skriver politiadvokat Gunstein Bjørgum i en epost til FriFagbevegelse. Ifølge Bjørgum kan politiet foreløpig ikke gi videre opplysninger om hva etterforskningen går ut på.
FriFagbevegelse er imidlertid kjent med at det ikke har vært midler i boene til å dekke alle krav, og at flere av kreditorene har tatt pant i eiendom som ble overført ut av Skagerak-konsernet før konkursene kom.
Larsen opplyser til FriFagbevegelse at han ikke ønsker å kommentere anmeldelsen.
Les hele historien her: Aleris, Stendi og Skagerak-konsernet: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim
Verdier overført tidligere samboer
Like før konkursene rammet Skagerak-konsernet, ble fem av selskapene i konsernet overført til Kjersti Johansen, som har vært Kim Richard Larsens samboer gjennom rundt 20 år. Slik gikk de klar av konkursraset. I tillegg overtok det nystiftede Skagerak Bemanning AS driften fra nå konkursslåtte Skagerak Personalpartner AS gjennom virksomhetsoverdragelse.
Overførte store verdier
Med på lasset av selskaper som ble overført fra Larsen til Johansen fulgte det også med betydelige verdier:
• En næringseiendom på Rødmyr i Skien verdsatt til 23 millioner kroner.
• To eiendommer i Nord-Norge verdsatt til 13,3 millioner kroner.
• 23 biler med en mulig samlet bruktverdi på over tre millioner kroner, beregnet etter gjennomsnittspriser oppgitt hos BilNorge.
Nytt hovedkontor begjært tvangssolgt
Næringseiendommen på Rødmyr er nå begjært tvangssolgt av en av Larsens kreditorer. Her hadde omsorgsgiganten Stendi leieavtale med Skagerak om kontorlokaler inntil i fjor. Nå har Kjersti Johansens nye Skagerak-konsern hovedkontor i lokalene.
Selv om eiendommen skiftet hender, fulgte pant tatt mens Larsen var eier med på lasset. Svenske Collector Bank AB, som hadde faktureringsavtale med Skagerak-konsernet, har pant på totalt 39,9 millioner kroner i denne og andre eiendommer. Saken om tvangssalg kommer for retten i desember.
Verken Collector Banks advokater eller Kjersti Johansen har besvart FriFagbevegelses forespørsler om kommentar til saken.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye