JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har du lyst til å ta makta tilbake? Her får du noen tips

SAMKJØRTE: Gå ut i verden og organiser den slik at den blir et bedre sted, er oppfordringen fra Helga Pedersen og Jonas Bals. De håper den ferske boka «Tillitsvalgt» skal bli både en inspirasjon og et verktøy for å styrke folkedemokratiet.

SAMKJØRTE: Gå ut i verden og organiser den slik at den blir et bedre sted, er oppfordringen fra Helga Pedersen og Jonas Bals. De håper den ferske boka «Tillitsvalgt» skal bli både en inspirasjon og et verktøy for å styrke folkedemokratiet.

Per Flakstad

Jonas Bals og Helga Pedersen har sett med bekymring på at antidemokratiske ytre høyrekrefter har vokst. Med boka «Tillitsvalgt» har de forsøkt å lage en verktøykasse for alle som vil stritte imot.

2022110410273220221104102732

per flakstad@fagbladet.no

Da Einar Gerhardsen første gang ga ut boka «Tillitsmannen» i 1931 så Norge helt annerledes ut enn i dag. Den ferske boka «Tillitsvalgt», skrevet av Jonas Bals og Helga Pedersen, er ingen direkte oppfølger, men både en håndbok i praktisk organisasjonsarbeid, og en inspirasjon til å engasjere seg som deltaker i et folkestyrt demokrati.

Forfatterne snakker som én om et meget viktig punkt:

– Vi har ikke hatt ønsket å gå i skoene til Einar Gerhardsen. De er for store til at vi ville klart å fylle dem.

Deltakerdemokrati

Et viktig mål med boka er å inspirere folk.

Forfatterne er begge rutinerte organisasjonsmennesker fra politikk og fagbevegelse. Helga Pedersen er ordfører i Tana med fartstid som både regjeringsmedlem og parlamentarisk leder og nestleder i Arbeiderpartiet. Jonas Bals er rådgiver i LO i tillegg til forfatter, anmelder og spaltist. Han er også Ap-medlem, men er mest kjent for sitt arbeid i fagbevegelsen.

Åtte av ti land nekter etablering av fagforeninger. Krisetall for verdens arbeidere

– En forutsetning for et levende demokrati er at folk engasjerer seg. Det er et faresignal når vi de siste tiårene ser at både politikk og organisasjonsliv har fått et preg av tilskuerdemokrati. Hvis folk opplever at politikere og tillitsvalgte i organisasjonene ikke lenger representerer dem, bidrar det til å skape en slags profesjonalisert avstand som gjør at demokratiet ikke fungerer så godt som det burde, sier Bals.

– Det vi trenger er et deltakerdemokrati, særlig nå i en brytningstid der vi ser at antidemokratiske ytre høyre-krefter er i vekst – ikke bare i nye og sårbare demokratier, men også i land der vi trodde den demokratiske tradisjonen sto sterkt, følger Pedersen opp.

De mener sterke organisasjoner, både innenfor politikk og fagbevegelse, vil fungere som en slags demokratisk beredskap, og at dette er viktigere enn på svært lenge.

Derfor er begge opptatt av hvor viktig det er å engasjere seg, og i tillegg engasjere andre. Det første kapittelet i boka har også fått tittelen «Å bestemme noe sammen: Demokrati».

Handler om hele organisasjonen

– For mange grupper i samfunnet går veien til innflytelse og makt gjennom å bygge sterke organisasjoner. Og da kan vi ikke stole på at noen få ildsjeler skal gjøre hele jobben, men at også flere må engasjere seg og bidra til å bygge en god organisasjonskultur, sier Bals.

Ifølge forfatterne handler ikke dette bare om de tillitsvalgte, men også om organisasjonen rundt dem. Tillitsvalgte og ledere må involvere de som har gitt dem tillit og forankre beslutningene nedover i organisasjonen, mens medlemmer må bidra med innspill og engasjement. Organisasjonsbygging er et lagarbeid.

– Denne boka er ikke alene om å skrive om organisasjonsbygging og organisasjonskultur, men mye av det andre som finnes er amerikansk og bygger på en helt annet kultur enn norsk arbeidsbevegelse. Den amerikanske litteraturen snakker om «Du» der vår bok snakker om «vi», sier de.

– Samhold går aldri ut på dato

Tillitsvalgt er også en mulighet til å lære og utvikle seg

Boka har en positiv grunntone. Både Bals og Pedersen er opptatt av at en god organisasjonskultur gjør det hyggelig å være medlem og lærerikt og utviklende å ta på seg oppgaver og verv.

– Dette handler ikke bare om å ta på seg oppgaver og gjøre en jobb for andre på sin egen fritid. Det handler også om en mulighet til å lære nye ting, utvikle seg, og vokse som menneskene. Mange tillitsvalgte vi har snakket med framhever nettopp dette som en viktig gevinst som de har fått gjennom å ta på seg verv, sier Pedersen.

Mange opplever en tidsklemme som gjør at de kvier seg for å ta på seg verv og oppgaver. Derfor mener Pedersen og Bals at det er viktig for både partilag og fagforeninger å være flinke til å fortelle hvorfor de trenger folk som stiller opp, og hvorfor de arrangerer medlemsmøter og andre møter.

– Møter handler ikke bare om tid og sted og hva som skal gjennomgås. Når folk skjønner hvorfor møtet skal arrangeres, tror vi også det er lettere å få folk til å møte opp, sier Bals.

Dette var de viktigste sakene på Fagforbundets landsmøte

Et verktøy i organisasjonsbygging

Ved siden av det første kapittelet, som forteller om hvorfor denne boka er skrevet, er resten av boka ment som et verktøy og en oppslagsbok i alt fra møteledelse, hvordan lage vedtekter, hvordan mobilisere folk, hvordan ta ordet og å bli hørt og om hvordan vedtak kan settes ut i livet og bli til praktisk organisasjonsarbeid eller politikk.

– Vi håper boka finner veien ut i lag og foreninger som et nyttig verktøy. Den kan brukes av alle typer lag og foreninger, fra lokalpolitikk til foreldrerepresentanter i skoler og barnehager. Vi håper den blir liggende i mange vesker og sekker, gjerne med eselører og gule lapper, sier Pedersen.

– Gå ut og i verden og organiser den

– Den må gjerne også brukes av politiske motstandere. For å bygge en organisasjonskultur er ganske likt på alle sider av et levende demokrati. Men vi har først og fremst skrevet den med ståsted i arbeiderbevegelsen for å gi et bidrag til å styrke den slik at den kan vokse og fortsette å være en viktig del av et demokratisk samfunn, er noe begge forfatterne er enige om.

Og de avslutter intervjuet slik de avslutter boka: – Ta steget fra å være en tilskuer til å bli en deltaker i et levende og folkestyrt demokrati. Du kommer til å oppleve at det ikke bare er arbeidskrevende, men også personlig utviklende og gøy å ta på deg verv og oppgaver.

– Gå ut i verden og organiser den slik at den blir et bedre sted, sier Jonas Bals og Helga Pedersen.

En forutsetning for et levende demokrati er at folk engasjerer seg.

Jonas Bals, forfatter

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy