Oslo kommune tar over avfallshåndteringen

Har samarbeidet tett med byrådet i Veireno-saken

– Vi har jobbet fagpolitisk for politisk innflytelse og hatt kommunikasjon med byrådet underveis, sier fylkesleder i Fagforbundet Oslo Mari Sanden.

2017022014280020180316115706

Fagforbundet er ikke uventet svært fornøyd med at Oslo kommune nå overtar og rydder opp i det som blir karakterisert som renovasjonsskandalen i Oslo. Fylkesleder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden skryter av arbeidet byrådet har gjort og vil ikke høre på kritiske spørsmål på en dag som denne:

– Det finnes ingen bedre måte å håndtere dette på enn å ta det tilbake til Oslo kommune.Tenk at vi skulle få oppleve dette. Det er femte gang at søppelhåndteringen har blitt anbudsutsatt, men nå overtar endelig kommunen selv. Gud bevare meg vel, det er ikke noe som skjer hver dag, sier hun.

• Vi har fått mye kjeft. Det føles urettferdig

Aviser at avtalen kunne vært sagt opp tidligere

Sanden vil heller ikke høre på kritikerne som påpeker at byrådet burde ryddet opp i dette for lenge siden.

– Kommunen har jo hatt et problem, og det er hvem som skal kjøre søpla om man sier opp kontrakten. Man kan jo ikke kjøre søppel i en trillebår heller. Jeg ser at Bjørnar Moxnes i Rødt er ute og tar hele æren, og det må han gjerne gjøre, men til syvende og sist har det ikke vært mulig å si opp kontrakten. Hadde avtalen blitt sagt opp på et tidligere tidspunkt, hadde ingen kunne overtatt søppelhåndteringen i Oslo.

• Nykommer dundrer inn i avfallsmarkedet

Mye arbeid fremover

Når Oslo kommune nå overtar for Veireno, innebærer det en overdragelse av hele driften, inkludert de 170 ansatte. Fagforbundet vet ikke hvilke kontrakter disse har. Sanden sier at Fagforbundet er i gang med å kartlegge situasjonen, men at de foreløbig ikke har hele oversikten over hva som nå gjøres.

– Hele driftsorganisasjonen må jo bygges på nytt. Kanskje må man sette seg ned og se på om rutene er for lange, kanskje må det ansettes flere – og alt dette må inn i ordnede former. Det er et omfattende arbeid som ligger foran oss.

Hun opplyser imidlertid at Fagforbundet vil sette seg ned med hovedtillitsvalgte i Oslo i morgen tidlig, for å kartlegge hva som må gjøres.

– Det er jo ikke en ordinær virksomhetsovertagelse. Her blir alle ansatte overtatt av Oslo kommune, ikke bare de fast ansatte, sier hun.

– Og vi vet ingenting om hvilken rekrutteringspolitikk Jonny Enger har hatt. Vi vil blant annet komme til å måtte drøfte med de ansatte hvilke rettigheter, muligheter og plikter som finnes i Oslo kommune. Men vi skal gjøre vårt ytterste for å ta imot disse arbeidstakerne på en best mulig måte.

Derfor må Raymond ta grep om Oslo-søpla

– De tilhører Fagforbundet

Sanden sier at som ansatte i Oslo kommune vil de tidligere Veireno-renovatørene omfattes av samme tariffavtale som alle de andre kommunalt ansatte.

Hun vil imidlertid ikke svare på hvor mange som går over til Fagforbundet.

– Det er jo et fritt land, men for å si det sånn, når de blir ansatt i en etat i Oslo kommune, tilhører de Fagforbundet, sier hun og opplyser at hun ikke har snakket med Transportarbeiderforbundet.

– De hadde vel helst sett at det ble en annen løsning på dette og at det var en privat aktør som tok over.

Du betaler ekstra for avfallselskapenes profitt

Har jobbet politisk

Fylkeslederen vil helst ikke si noe om hvordan Fagforbundet har jobbet for å påvirke byrådet.

– Det har jeg ikke så veldig lyst til å gå inn på nå. Vi har jobbet fagpolitisk for politisk innflytelse og hatt kommunikasjon med byrådet underveis. Og når vi nå har hatt et byråd bestående av Ap, Miljøpartiet de grønne og SV med støtte fra Rødt, som står mye nærmere oss, så samarbeider man jo naturlignok lettere.

Veireno er politianmeldt igjen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy