FRYKTER: Irene Ojala - stortingspolitiker og Fagforbundet-medlem - frykter kutt i helsetilbudet i Finnmark.
Javad Parsa / NTB
berit.baumberger@fagbladet.no
Ojala er 63 år, og hun har vært medlem i ulike LO-forbund hele livet, de siste årene i Fagforbundet. I Altaposten ga hun nylig uttrykk for sterk mistillit til forbundet.
Hva skyldes opprøret?
Jo, kampen om hele helsetilbudet i Finnmark, svarer Ojala.
– Jeg frykter at den pågående omstruktureringen av Finnmarkssykehuset fører til nedskalert helsetilbud i hele regionen. Ledelsen i Finnmarkssykehuset har full kontroll og beslutter ting uten at fagforeningene aktivt får være med på dette, hevder Ojala, som sitter på Stortinget som eneste stortingsrepresentant for det finnmarkslokale protestpartiet Pasientfokus.
Det skal gjøres større endringer i helseforetaket nå. Målet er å få bukt med problemer som store økonomiske underskudd og manglende helsepersonell.
OMORGANISERES: Helseforetaket i Finmark skal omorganiseres. Bildet er fra sykehuset i Kirkenes.
Kathrine Geard
Fakta: Finnmarkssykehuset HF
• Ett av fem helseforetak i Helse Nord, med hovedbase i Hammerfest.
• Er midt inne i en stor endringsprosess.
• Har behandlingstilbud i sju kommuner.
• Sykehus i Hammerfest og Kirkenes, samt klinikker i Alta og Karasjok.
Fakta: Helse Nord
Kritikk av ledelse
Selv om det krasse debattinnlegget var stilet til Fagforbundet, sier Ojala at hovedkritikken er rettet mot ledelsen og til syvende og sist mot Stortinget og helseforetaksmodellen.
– Ledelsen i Finnmarkssykehuset har skapt en fryktkultur som gjør at tillitsvalgte ikke tør å stå på kravene. Så mener jeg også at de tillitsvalgte ikke er sterke nok i møte med ledelsen, sier Ojala.
Konkret peker hun på Fagforbundet, fordi hun er medlem der. Men hun sier kritikken også gjelder andre forbund, uten at hun vil utdype dette.
– Hva konkret viser at de tillitsvalgte ikke er sterke nok, slik du ser det?
– De har ikke krevd nødvendige risikoanalyser for en del av de endringene som planlegges. Det er flere ting, men jeg kommer ikke til å utdype dette nå, sier Ojala.
Hun vil heller ikke være konkret på hva ledelsen beslutter uten å inkludere fagforeningene og at de har skapt en «fryktkultur». Hun henviser til styremøter som ligger på nett:
– Der kan enhver med våkent blikk se hvordan makta utspiller seg, sier Ojala.
Onsdag er det styremøte, og da håper Ojala at de tillitsvalgte krever det hun omtaler som «nødvendige risikoanalyser».
– Vi har aldri før hatt så stort behov for sterke fagforeninger som vi har nå, sier hun.
• Les også: Finnmarkssykehuset i økonomisk trøbbel: For mange sjefer og for få pasienter
STÅR STØTT: Fylkesleder Jorunn Mikkelsen sier deres tillitsvalgte står støtt.
Marie Louise Somby
Ønsker god dialog
Ojala har fått svar i et debattinnlegg fra Fagforbundets fylkesleder, som maner til ro, slik at prosessen går så bra som mulig i «god dialog med arbeidsgiver».
– Det har Fagforbundet Finnmark stor tiltro til at våre tillitsvalgte klarer, skriver fylkesleder Jorunn H. Mikkelsen.
Hun mener de tillitsvalgte står støtt.
– Det hadde de ikke gjort om de hadde kjent på fryktkultur. Vi kjenner oss ikke igjen i det, sier Mikkelsen til Fagbladet.
– Diskuterer godt
Frank Stokvold er ansattvalgt medlem i styret, han er ambulansearbeider og foretakstillitsvalgt for Fagforbundet.
Også han avviser fryktkultur:
– Vi diskuterer godt i drøftingsmøter innad på sykehuset. Dette er prosesser som ikke synes utad. Vi er 18 foretakstillitsvalgte som får styresakene før de kommer til behandling i styret. Når vi senere møtes i styret, har vi allerede gjort vårt syn klart overfor ledelsen. Så velger de om de vil lytte til våre innspill, sier Stokvold.
– Har dere vunnet noen harde kamper i de interne drøftingsmøtene?
– Vi har stoppet noen prosesser hvor den nye direktøren ønsket hurtige omgjøringer av drift, sier Stokvold.
Viktig styremøte
Onsdag er det altså et viktig styremøte.
– Nå skal direktøren selv presentere hva han tenker. I forkant er det ingen som vet nøyaktig hva han kommer med, men vi ble invitert til en workshop i forkant, så vi vet litt gjennom innspill som fremkom der. Generelt har jeg følelsen av at Fagforbundet blir godt inkludert, sier han.
Stokvold mener at det må endringer til for helseforetaket:
– Utfordringen vår er de store avstandene og at det er få pasienter per behandler. Samtidig har vi store økonomiske utfordringer, og på toppen av dette kommer mangelen på fagpersonell, sier Stokvold.
RYKKET INN: Pasientfokus og Irene Ojala rykket inn på Stortinget for tre år siden. Hun sier det er uavklart om hun går for en ny periode.
Javad Parsa / NTB
85 personer medvirker
Administrerende direktør Ole Hope avviser at de tar beslutninger uten å involvere tillitsvalgte:
– Vi bruker mye kapasitet på tung medvirkning fra tillitsvalgte og fagmiljø. Vi drøfter alt vi gjør i et usedvanlig godt samarbeid med fagbevegelsen der det er stor takhøyde for uenighet. Noen ganger må vi være enige om å være uenige, men så langt har vi ikke kommet i den situasjonen, sier Hope.
Når det gjelder omstillingsprosessen som pågår, sier Hope at de har 85 personer involvert i lokale medvirkningsgrupper, der tillitsvalgte, vernetjenesten, ledere på ulike nivå og tilfeldig utvalgte ansatte deltar.
Opprørt over kritikk
Han ønsker ikke å kommentere på påstanden om «fryktkultur», men sier han blir opprørt over at Ojala kritiserer tillitsvalgte:
– De gjør et godt og samvittighetsfullt arbeid, og jeg synes det er uærbødig å kritisere dem, sier Hope.
– Ojala etterlyser det hun kaller «nødvendige risikoanalyser»?
– Alle grep vil bli risikovurdert før de fremmes for beslutning, men vi har ikke kommet så langt ennå. Vi har pekt på hva som er utfordringene våre, så skal vi møte disse, sier Hope.
Han mener Finnmarkssykehuset over tid har organisert seg på en måte som er for stor for pasientgrunnlaget, og som krever mer personell enn de har eller greier å rekruttere.
– Dermed må vi ty til dyr innleie eller la ansatte gå ekstravakter og overtid. Det er ikke bra for noen, og sliter i tillegg ut våre medarbeidere, sier Hope.
– Krevende dobbeltrolle
Fagbladet har bedt om en kommentar fra styreleder Lena Nymo Helli, uten å lykkes med det. I Altaposten skriver hun om at de ansattevalgte i styret, som også er tillitsvalgte, har en svært utfordrende dobbeltrolle:
– I drøftingsmøter og til daglig er de tillitsvalgte. I styrearbeid og styremøter er de likeverdige styremedlemmer med ansvaret for å se helheten, jamfør våre oppgaver og vårt ansvar i et foretaksstyre. Jeg er svært glad for at vi har ansattevalgte som klarer å balansere disse to rollene på en forbilledlig måte, skriver styrelederen.
Startet valgkampen?
Ojala trekker også fram at Fagforbundet støtter Arbeiderpartiet økonomisk.
Fagforbundets fylkesleder ser utspillet hennes som en del av valgkampen for eget parti, Pasientfokus.
– Fagforbundet Finnmark registrerer at Irene Ojala har startet valgkampen, og denne gangen skyter hun mot Fagforbundet som organisasjon og våre tillitsvalgte, skriver Mikkelsen.
Ojala avviser at dette er valgkamp.
– Vi avventer om vi skal stille en liste ved neste stortingsvalg, sier hun.
• Les også: Bygget sykehus uten tilfluktsrom: – Er ikke redde
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB