JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heier på barnehage-streikende: – Vinner de ikke fram, kan streiken vår ha vært forgjeves

HEIER: Natalie Jimenez støtter de streikendes krav om samme pensjonsordning som hun selv har streiket for.

HEIER: Natalie Jimenez støtter de streikendes krav om samme pensjonsordning som hun selv har streiket for.

Bjørn A. Grimstad

Barnehagelærer Natalie Jimenez håper kollegaene i NHO-barnehagene vinner fram med streiken for lik pensjon som i andre private barnehager. Dersom de taper, frykter hun det gir hennes egen arbeidsgiver mulighet til å løpe fra pensjonen de forpliktet seg til etter PBL-streiken i høst.

2023022012252020230220122520

ida.wangberg@fagbladet.no

Natalie Jimenez er barnehagelærer og plasstillitsvalgt for Fagforbundet i en Læringsverkstedet-barnehage i Oslo.

Hun støtter de 42 Fagforbundet-medlemmene som nå streiker for samme pensjon som Jimenez og andre ansatte i private barnehager har fått på plass.

Kampen for det de kaller «barnehagepensjon» i private barnehager har krevd mye innsats fra Fagforbundets medlemmer og tillitsvalgte.

Etter 31 dagers streik i PBL-barnehagene høsten 2022, kom de siste detaljene på plass.

Resultatet er at private barnehager organisert i PBL, Virke og Spekter, i tillegg til Fus-kjeden, som er et eget forhandlingsområde, har tariffestet samme pensjonsbetingelser for sine ansatte. Det betyr at alle ansatte er sikret hybridpensjon med fem prosent sparesats fra arbeidsgiver, i tillegg til privat AFP.

Kan ha streiket forgjeves

De 42 barnehageansatte som nå er i streik, jobber alle i barnehager som er tilknyttet arbeidsgiverorganisasjonen NHO. De fleste av dem jobber i barnehager eid av Frelsesarmeen.

NHO ønsker ikke å gi sine ansatte samme pensjonsordning som de andre arbeidsgiverorganisasjonene har gått med på.

STREIKER FOR PENSJON: Kristin Adams, Arig Salman, Margarita Antihuala, Karen Hauan og Geeta Negi jobber til vanlig i en av Frelsesarmeens barnehager i Oslo. Nå streiker de for lik pensjon som andre ansatte i private barnehager har.

STREIKER FOR PENSJON: Kristin Adams, Arig Salman, Margarita Antihuala, Karen Hauan og Geeta Negi jobber til vanlig i en av Frelsesarmeens barnehager i Oslo. Nå streiker de for lik pensjon som andre ansatte i private barnehager har.

Bjørn A. Grimstad

Jimenez frykter at den lange streiken hun nylig har vært igjennom kan ha vært forgjeves, dersom de streikende ikke vinner fram med kravet sitt mot NHO.

– Det burde være lik pensjon for alle som jobber i barnehagesektoren. At NHO ønsker å skape forskjeller i pensjonsvilkårene til de ansatte, synes jeg er veldig synd, sier hun til Fagbladet.

Barnehagelæreren frykter det som kalles tariffhopping, nemlig at barnehageeiere kan bytte arbeidsgiverorganisasjon dersom det gir dem mulighet til å spare penger på billigere pensjonsavtaler.

– Vinner ikke de streikende fram, gir det selvsagt en mulighet for at Læringsverkstedet kan tenke seg å melde overgang fra PBL til NHO, for på den måten å spare penger på de ansattes pensjon. Da vil den lange kampen vi nettopp har stått i ha vært forgjeves, sier Jimenez.

Frykter for rekruttering

Hun frykter også at ulikhet og usikkerhet om pensjonsvilkår kan få negative konsekvenser for rekrutteringen til barnehagesektoren.

– Det snakkes mye om rekruttering av barnehagelærere og at vi trenger flere ansatte i barnehagene. Da må man jo gjøre det attraktivt å jobbe der. Å ha trygghet for at lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår er forutsigbare og på plass uavhengig av hvor man jobber bidrar til det. Da er det synd at NHO jobber for det motsatte, sier barnehagelæreren.

– Har oss i ryggen

Hun oppfordrer de streikende til å stå på for de samme rettighetene hun og andre ansatte i andre private barnehager har.

– De må bare kjempe alt de kan. Stå på, og støtt hverandre, er oppfordringen fra Jimenez til de streikende.

Hun sier de ikke er alene.

– Man står sterkere når man står sammen. Og vit at dere har oss andre i ryggen. Vi heier på dere, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy