Grønn omstilling og klimakamp:
Heikki Holmås trodde at klimaet kunne reddes med lavere utslipp. Det var før han hørte om badekar-metaforen
KLIMA: Heikki Holmås har lansert sin klimabok, og oppfordrer blant annet fagbevegelsen til å ta grep for å komme videre mot det grønne skiftet.
Jan-Erik Østlie
Denne uka relanserte Heikki Holmås boka si «Kloden brenner. Hva må gjøres?». Den tidligere SV-politikeren peker på staten og fagbevegelsen som essensielle aktører for å få til en grønn omstilling.
nina.hanssen@lomedia.no
Midt under pandemien ga nemlig den tidligere SV-politiker og utviklingsministeren ut ei bok med oppfordringer og konkrete forslag til hvordan norske ledere kan ta et krafttak for klima.
Etter å ha lest noen linker fra Bill Gates klimabok og gjentatt badekarmetaforen, som både han selv og milliardæren bruker om klimakrisa, understreket Holmås at norsk fagbevegelse må ta lederskap i den grønne omstillingen som landet må igjennom.
Badekar-metaforen kan du lese om lenger nede i teksten.
Det var ikke tilfeldig at Mette Nord, leder i Fagforbundet, skrev forordet i boka som Nord mener både gir håp og ei bok som kommer med ti konkrete grep vi kan ta.
Partiene om grønn omstilling: Vi må ta av oljefondet for å sette fart i det grønne skiftet, mener Agenda og Manifest. Slik svarer partiene
Alle må gjøre alt
Holmås var glad for at sjefen for Unio, Ragnhild Lied, sammen med forbundslederne Jan Olav Andersen fra El & IT-forbundet og Kjersti Barsok fra NTL var til stede under lanseringen.
– Fagbevegelsen har spilt en sentral rolle for en viktig lønnsfordeling og krav om universelle velferdsordninger, og nå bør dere også være en ledende drivkraft for det grønne skiftet. For nå er det alvor, og vi har ikke noen valg. Alle må gjøre alt, og myndighetene må legge en konkret plan for hvordan de skal kutte utslippene nå, sa Holmås.
Han viste til et sitat fra Idar Kreutzer, som satt i ekspertutvalget for grønn konkurransekraft, og som sa at «det vi vil ha mer av, må bli billigere, og det vi vil ha mindre av, må bli dyrere».
Badekar-metaforen
Holmås sier at han for ti år siden tenkte at kampen for å stoppe de farligste klimaendringene handlet om å klare å skape et lavutslippssamfunn. Men det var først da han fikk høre badekarmetaforen at han forsto hva dette dreide seg om.
– På samme måte som hvor fullt et badekar er avgjøres av hvor mye vann du totalt har fylt i, avgjøres temperaturen i atmosfæren av hvor mye CO2 og andre klimagasser som har havnet der. Hvor mye tid du har igjen før badekaret blir for fullt, avhenger av hvor mye vann som kommer ut av kranen og hvor raskt du klarer å skru igjen. Men uansett hva du gjør, må du skru igjen helt til slutt, sa han.
Holmås skryter av norsk næringsliv som har tatt dette på alvor, og at det skjer mye innovasjon i Norge. Men minnet på at det var en finansminister fra SV, Kristin Halvorsen, som fikk igjennom å innføre en avgift på utslipp av NOX i sin tid.
– Pengene skulle gå inn i et fond som igjen gikk tilbake til næringslivet som kunne bruke midlene til omstillinger. Dette fondet har fungert godt og er en modell vi kan bruke mer, sier han.
Næringslivet trenger forutsigbare rammer framover og en aktiv næringslivspolitikk, la han til.
Staten må ta grep
En av de tillitsvalgte som var til stede, var NTLs forbundsleder Kjersti Barsok.
– Det er en god bok, og jeg er enig med forfatteren som mener at skal vi lykkes i omstillinga, så må fagbevegelsen ha ei sterk og stødig hånd på rattet, sa Barsok.
Hun var også enig med Lied i at staten kan gjøre langt mer for å få fart på det grønne skiftet.
– Vi i NTL mener at om vi skal lykkes med å gjøre omstillinga både grønn og rettferdig, så må staten spille viktige roller i det. Vi har store forventninger til en rødgrønn regjering her, sa Barsok.
Kjersti Barsok, leder NTL.
Jan-Erik Østlie
Offentlige anskaffelser må bli grønne
NTLs forbundsleder mener at for å få en skikkelig god omstilling må staten være en trygghetsskaper blant annet gjennom styrket arbeidslivslovgivning, den må prioritere ressurser til forskning og utdanning samtidig som staten gjennom ulike ordninger legger til rette for at privat næringsliv kan omstille seg.
Av de ti grepene som Holmås foreslår i boka, trekker Barsok fram grep 5: krav om nullutslipp i offentlige anskaffelser.
– Over 80 prosent av våre medlemmer jobber i statlige virksomheter over hele landet. Så vi er ekstremt opptatt av hvilken rolle staten skal ha og hvordan staten kan bidra i den grønne omstillinga, sier hun.
– Staten må spille en rolle både som innovatør, trygghetsskaper og tilrettelegger dersom vi skal lykkes med å hindre klimakrisen i å vokse seg enda større, sa hun.
Klimafei for egen før
Barsok sa at de er opptatt av hva staten kan gjøre for å klimafeie for egen dør, men også hvordan staten kan påvirke.
– Staten kan også gjennom ulike ordninger legge til rette for at privat sektor kan og må satse i en grønnere retning. Da er anskaffelsene viktige, sier hun.
I dag er det slik at offentlig sektor kjøper inn varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for om lag 520 milliarder kroner årlig.
– Det er store penger, og det er mange leverandører. For oss er det viktig at offentlig sektor ikke bare ser på pris i sine anskaffelser, for både lønns- og arbeidsvilkår og klima er viktige hensyn, sa hun.
Barsok etterlyser et taktskifte i klimakampen.
– Vi trenger aktiv næringspolitikk, og vi trenger mer stat – dette går for sakte. For oss i NTL er det ikke tvil om at vi trenger en rødgrønn regjering for å sikre at omstillinga blir både grønn og rettferdig, sa hun.
Også forbundsleder Jan Olav Andersen i El & IT-forbundet mener det haster med et regjeringsskifte.
– Boka til Holmås er både en god og pedagogisk viktig bok med konkrete råd vi bør følge. Vi i El & IT forbundet er glad for at han også skriver om betydningen av elektrifiseringen av Norge. Her trenger vi en konkret plan om elektrifisering av bransjer med klare mål og virkemidler, sa han.
Andersen mener det nå er et stort behov for en helhetlig og aktiv næringspolitikk og en skikkelig diskusjon på kraftbehov og hvordan vi kan produsere mer energi.
– Det haster med å redusere utslippene, og vi trenger mer forskning også, sa han.
Jan Olav Andersen, leder i El & IT-forbundet.
Jan-Erik Østlie
Rød kode
Ragnhild Lied fra Unio sa at boka til Holmås er enda mer aktuell nå etter at FNs generalsekretær varslet rød kode for menneskeheten da den siste rapporten fra FNs klimapanelet ble lagt fram.
– Det haster mer enn før, og politikerne må forplikte seg til å øke CO2-avgiften og sørge for at også staten krever grønne anbud og tydelige krav ved innkjøp framover, sa hun.
Ragnhild Lied, leder i Unio.
Jan-Erik Østlie
Forfattersønn
Og det var ikke tilfeldig at samtaleleder Trygve Svensson som vanligvis leder tankesmia Agenda, leste Stig Holmås' hyllest til fagbevegelsen før han introduserte politikerne fra Ap, SV, Sp og MDG. For Heikki er nemlig forfattersønn, sønn av Stig Holmås. Men nå står sønnen på egne bein og har debutert med en alvorlig bok om noe som han selv brenner for, klimakampen.
I debatten etterpå var de rødgrønne ganske enige om målet og at det haster å kutte utslipp, men uenige om virkemidler. Alle var enige om at CO2-avgiften må øke raskt, men litt ulik holdning til vindmøller på land. Anne Beathe Tvinnerheim (Sp) mener Holmås' 10 forslag er realistiske, og det er en god oppskriftsbok.
– Jeg etterlyste mer om sirkulærøkonomi i boka, men det er bra du pusher oss politikerne til å ta konkrete grep. Fagbevegelsen blir kjempeviktig i det grønne skifte, men vi må heller ikke glemme bøndene, sa hun.
MDGs representant var opptatt av å sette en sluttdato for oljen.
– Poenget med dette er at da kan vi legge en plan og har en klar ramme å forholde oss til, sa Arne Haabeth, bystyrerepresentant for MDG i Oslo
DEBATT: Paneldebatt mellom politikere, ledet av Trygve Svensson (i midten).
Jan-Erik Østlie
Trepartssamarbeidom klima
Åsmund Aukrust (Ap) berømmet forfatteren og lovte at partiet hans vil gjøre alt for ta tak i klimautfordringene.
– Dette må vi gjøre sammen med partene i arbeidslivet og særlig i samarbeid med fagbevegelsen. I stedet for å snakke om sluttdato må vi snakke om startdato for å få fart i andre næringer og skape nye arbeidsplasser. Da trenger vi en aktiv stat og en regjering som fører en aktiv næringspolitikk, sa han.
Det var Kari Elisabeth Kaski (SV) enig i. Hun var glad for at valgkampen nå handler om klima og håper at stortingsvalget blir et klimavalg.
– Fagbevegelsen sitter med nøkkelen når vi skal fase ut oljen og bygge opp nye næringer, understreket også hun.
Politikerne understreket at det er viktig å jobbe systematisk og finne løsninger sammen med fagbevegelsen og bruke trepartsmodellen for å få til en rettferdig omstilling og skape nye arbeidsplasser.
Alle var enige om at det haster med å få ned utslippene raskest mulig og at Stigs sønn har forfattet et viktig bidrag i klimakampen vi står midt i.