JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse Sør-Øst vurderer å samarbeide med selskap siktet for økonomisk juks

- Manipulerte britisk helsevesen

Helse Sør-Øst har vedtatt å privatisere IT-driften. To selskaper konkurrerer om anbudet. Det ene har de siste årene sagt opp titusener av medarbeidere. Det andre er siktet for svindel og tallfusk.

2016091413210020230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

I forrige uke vedtok styret i Helse Sør-Øst å privatisere store deler av IT-driften i sykehusregionen. Oppdraget kan være verdt opp mot sju milliarder kroner og anses som et av Europas største i sitt slag. 150 ansatte ved Sykehuspartner, dagens IT-leverandør for Helse Sør-Øst, vil bli virksomhetsoverdratt til den nye IT-leverandøren.

Selskapene det står mellom er Hewlett Packard Enterprise og Computer Sciences Corporation. Begge firmaene har slitt de siste årene.

– Amerikansk etterretning kan få tilgang på norske helseopplysninger

Tvang folk over i vikarbyrå

Det mest kjente av de to, Hewlett Packard Enterprise, har hatt synkende inntekter flere år på rad. For å kompensere for inntektssvikten har firmaet varslet «betydelig omstrukturering.» Titusener av ansatte har blitt sagt opp. I den siste runden med oppsigelser fikk de ansatte valget mellom å bli vikarer for vikarbyrået Adecco eller bli sagt opp på dagen, uten noe sluttvederlag.

Hewlett Packard Enterprise planlegger, ifølge egne utsagn, å flytte store deler av arbeidsstokken til lavkostland.

Vil privatisere og flagge ut sykehusenes datasystem

Manipulerte resultatene

Også den andre bedriften, Computer Sciences Corporation (CSC), er ute på dypt vann. I en pressemelding fra det amerikanske verdipapirtilsynet (U.S. Securities and Exchange Commission) fremkommer det at firmaet har inngått et forlik hvor de må betale 190 millioner dollar. Fem av de åtte siktede i ledelsen har gått med på å betale erstatninger.

Siktelsen går i hovedsak ut på at CSC og ledelsen manipulerte økonomiske resultater og dekket over betydelige leveranseproblemer til deres største og mest høyprofilerte kunde, britiske National Health Service.

Ifølge siktelsen gjennomførte CSC «en omfattende regnskapssvindel hvor firmaet jekket opp inntektene og skjulte for investorene betydelige problemer i sin største kontrakt...». Det selskapet gjorde var å be National Health Service om å betale mer. Deretter rapporterte CSC dette kravet som en inntekt, uten at det var inngått noen enighet om dette.

Styret i Helse Sør-Øst vedtok å privatisere IT-tjenestene

Anklaget for manipulering

Det amerikanske verdipapirtilsynet påstår at CSCs bedrag begynte etter at CSC forsto at de ville tape penger på kontrakten med National Health Service, og fordi de ikke ville klare å levere til gitte tidsfrister.

Også ved deres avdelinger i Australia og Danmark er CSC anklaget for å ha gjennomført omfattende manipuleringer og bedrag med regnskapet for å høyne resultattallene, slik at de tilsynelatende oppnådde budsjettmål som var satt av ledelsen i USA.

Intern rapport sår tvil om lønnsomheten hvis helse-IT privatiseres

Selskapene går sammen

I våres mottok sykehuset melding om at CSC og deler av Hewlett Packard Enterprises akter å slå seg sammen. Om konkurransemyndighetene tillater sammenslåingen er fremdeles ikke klart.

Fagblandet.no har kontaktet både Hewlett Packard Enterprises og CSC, og gitt dem mulighet til kommentarer, men begge har valgt å la være å kommentere opplysningene ovenfor.

IT-utskillingen i Helse Sør-Øst

• Helse Sør-Øst skiller ut store deler av IT-driften ved helseforetaket.

• Mange av de ansatte mener Helse Sør-Østs eget IT-selskap, Sykehuspartner, burde gjort jobben.

• Kontrakten kan ha en verdi opp mot 7 milliarder kroner.

• De eksterne selskapene det står mellom er Hewlett Packard Enterprise og Computer Sciences Corporation.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy