JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forlik etter oppsigelse:

Helsearbeider gikk fra 90 til 20 prosent: – Den beste løsningen vi kunne få til, sier rådgiver

VARTE I EN DAG: Egentlig skulle saken om en oppsagt helsearbeider vare i tre dager. Men på oppfordring fra dommeren ble arbeidsgiver og arbeidstaker enige på bakrommet.

VARTE I EN DAG: Egentlig skulle saken om en oppsagt helsearbeider vare i tre dager. Men på oppfordring fra dommeren ble arbeidsgiver og arbeidstaker enige på bakrommet.

Tor Erik Schrøder / NTB

En kommunalt ansatt helsearbeider ble oppsagt for to år siden. Etter én dag i rettssalen endte saken med forlik og enighet med kommunen.

2021012016563820210121114040

bjorn.grimstad@fagbladet.no

I Vegårshei kommune i Agder har flere nedbemanningsrunder ført til to rettssaker for medlemmer i Fagforbundet. Den første av de to fant sted i Aust-Agder tingrett denne uken og gjaldt et medlem som jobber innen helse og omsorg i kommunen. Onsdag ble det klart at saken endte i et forlik.

– Jeg er fornøyd med utfallet av saken, dette var nok den beste løsningen vi kunne få til. I et forlik har man hånda på rattet og kan bidra til resultatet, sier rådgiver i Fagforbundets kompetansesenter i Agder, Liv Else Kallhovd.

Nå går flere til rettssak etter oppsigelser i kommunene

Lettet

Hun forteller at medlemmet er lettet over at saken er ferdig. Det var dommeren i Aust-Agder tingrett som på slutten av første dag i rettssalen foreslo at arbeidsgiver og arbeidstaker setter seg ned og snakker sammen. Det gjorde de, med bistand fra sine advokater.

Møtet fant sted tirsdag kveld og varte i rundt to timer. Det førte til enighet mellom arbeidstakeren og arbeidsgiveren, altså Vegårshei kommune.

Forliket går ut på at den ansatte fortsetter i sin stilling, men da i en redusert stilling. Nærmere bestemt går personen, som velger å ikke uttale seg til media, fra rundt 90 prosent til rundt 20 prosents stilling.

– Det viktigste var at medlemmet beholder ansettelsesforholdet i kommunen. Med det får hun en sammenhengende ansiennitet, sier Kallhovd.

Marit vet ikke om hun er oppsagt eller ikke

Uenig i oppsigelsen

Fagforbundet-medlemmet ble sagt opp under en nedbemanning i kommunen 2019, men har fortsatt i sin stilling i påvente av rettssaken. Kommunen begrunner oppsigelsen med økonomiske hensyn, noe Fagforbundets kompetansesenter i Agder er uenig i.

– Vi er uenig i grunnlaget og mener at det har vært rom for å ha medlemmet ansatt. Da vi gikk til sak mot kommunen, mente vi at hun hadde krav på å fortsette i samme stilling.

Under forhandlingene i forliket, ble likevel partene enige om at medlemmet skulle fortsette i en langt lavere stillingsprosent. Årsaken til at stillingsprosenten ble redusert så mye, vil Kallhovd ikke gå nærmere inn på og viser til at forhandlingene foregår bak lukkede dører.

– Vi ble enige om at dette var den beste løsningen, selv om prosenten er liten, sier hun.

Det var LOs advokat Edvard Bakke som førte saken for Fagforbundets medlem og han deltok også i forhandlingene i forliket.

FORSVARER: LO-advokat Edvard Bakke.

FORSVARER: LO-advokat Edvard Bakke.

Sidsel Valum

– Jeg er fornøyd med at vi greide å ivareta medlemmets interesse, sier han.

– Må gi og ta

Han mener forlik kan være en god løsning i en arbeidskonflikt.

– I et forlik må begge gi og ta og sørge for å ha et avklart forhold. I en dom så vinner eller taper en arbeidsgiver fullstendig. Det er ikke enkelt å vinne en sak og ha et ansettelsesforhold en arbeidsgiver ikke ønsker, sier han.

Nå forbereder kompetansesenteret seg til en ny sak som er berammet i februar. Det gjelder fire ansatte som ble sagt opp i en nedbemanningsrunde i Vegårshei i 2020.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy